ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η αποχώρηση ξένων επιχειρήσεων από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν θα βοηθούσε σε καμία περίπτωση τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι θεσμοί και οι εταίροι διεθνώς για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προσέλκυση επενδύσεων, υπογραμμίζουν στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη νέα κόντρα της κυβέρνησης με την εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Στη βελγική πρωτεύουσα δεν κρύβουν την ενόχληση τους για την αρνητική εξέλιξη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το όλο θέμα θα τεθεί από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην ελληνική πλευρά, στο περιθώριο της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ταλίν.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν μπορεί να απέφυγε να πάρει ευθέως θέση σε σχέση με την απειλή της καναδικής εταιρείας με αποχώρηση από την Ελλάδα εάν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της χορήγησης των αδειών μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, ωστόσο αναφέρθηκε με έμμεσο τρόπο, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η μείωση της ανεργίας είναι ύψιστης σημασίας.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω μεμονωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις, όμως θα επιβεβαιώσω πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω μέτρων που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον είναι υψίστης σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας και συνεπώς υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μέτρων προς αυτή τη κατεύθυνση» ανέφερε ο εκπρόσωπος Αλεξάντερ Βιντερστάιν κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αρνητική εξέλιξη. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν τα αρνητικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο για το συγκεκριμένα θέμα ανησυχούν την Επιτροπή, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι στόχος του ελληνικού προγράμματος είναι n ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή και μετά την έξοδο στις αγορές του περασμένου Ιουλίου, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει εκστρατεία με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Όπως ανέφερε χθες κοινοτική πηγή είναι προφανές ότι το θέμα που ενέσκηψε με την Eldorado Gold επικοινωνιακά μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, και αυτό θα επισημάνουν τις επόμενες μέρες οι εταίροι στην κυβέρνηση. Το μήνυμα των Ευρωπαίων προς την κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει πάση θυσία να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της καναδικής επιχείρησης στη Χαλκιδική.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, του Νίκου Μπέλλου, 12/9/2017]