Χρυσορυχείο στη Ζιμπάμπουε (Πηγή: http://ambriefonline.com )
Ξεσπάθωσε ο Ομότιμος! Κι οχυρωμένος στο μετερίζι του Παρατηρητηρίου άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως: Κατά δημοσιογράφων, κατά εντύπων, κατά της Ναυτεμπορικής! (Πρώτη φορά ακούω κάποιον να τα βάζει με την Ναυτεμπορική!!!). Δεν του άρεσε το άρθρο της Handelsblatt περί της κόντρας ελληνικής κυβέρνησης και επένδυσης στη Χαλκιδική και η μεταφορά του από την Ναυτεμπορική… Και έβαλε την «κασέτα»:
«Κύριε γερμανέ δημοσιογράφε και αγαπητή Ναυτεμπορική, μπορεί να είμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση ως χώρα αλλά βιώσιμη ανάπτυξη δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δούμε με την κλοπή από τις ξένες μεταλλευτικές εταιρείες του όποιου ορυκτού πλούτου διαθέτουμε. Έναντι μόνου ουσιαστικού κέρδους τη δημιουργία μερικών εκατοντάδων, άντε μιας χιλιάδας θέσεων εργασίας, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση περί τόσων και όχι παραπάνω θα πρόκειται. Και με κάτι ελάχιστα ψίχουλα που ίσως προκύψουν από τη φορολόγηση των όσων κατ’ έτος θα έχει την καλοσύνη να αφήνει επίσημα να φαίνονται η εταιρεία -σιγά μην […]».
Μας κλέβουν πατριώτες…! Τρέξτε! Κατά Σαράντη, έρχονται να ακουμπήσουν 2 δισ. για να μας… κλέψουν(!).
Εντάξει η προπαγάνδα, αλλά μέχρι ενός σημείου. Κατ’ αρχάς πανεπιστημιακός άνθρωπος κάνεις πως δεν κατανοείς τι σημαίνει για την τοπική και την εθνική οικονομία 2.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας και τοπική μεταλλουργία; Να επεξεργάζεται δηλαδή εδώ, επί τόπου το συμπύκνωμα; Κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ορεινή Χαλκιδική; Κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τις επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών των Ελλήνων προμηθευτών της Ελληνικός Χρυσός; Κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει για την χώρα να ανέβει στην κορυφή των χωρών-παραγωγών χαλκού και χρυσού; Θα γράψεις κάποτε για τη Λάρκο ή τη ΔΕΗ; (Α, ξέχασα… αυτές είναι κρατικές, οπότε ας διαλύουν το περιβάλλον και ας μπαίνουν μερικά εκατομμύρια το μήνα μέσα να πληρώνουμε οι φορολογούμενοι…).
Α, και κάτι άλλο… Θα μας εξηγήσουν ποτέ οι γραφικοί antigold γιατί όλα τα παραδείγματα που παρουσιάζουν προέρχονται από τον τρίτο κόσμο; Ερυθραία, Ζιμπάμπουε…(!)… Γιατί δεν κοιτάνε δίπλα τους; Για παράδειγμα στην Φινλανδία, στην Γερμανία…
Και να σας εξηγήσω γιατί εκεί στη Ζιμπάμπουε οι μεταλλευτικές καταθέτουν 60 και 80% των κερδών τους στα ταμεία του κράτους; Διότι μπορούν να παρουσιάζουν όσα κέρδη θέλουν… Δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει κράτος, και αν κοιτάξει κανείς στη λίστα του Transparency International, του διεθνούς οργανισμού που καταγράφει την διαφθορά σε κάθε χώρα και καταρτίζει την ετήσια λίστα με τον δείκτη διαφθοράς, οι χώρες που έφερε παράδειγμα ο κος Σαράντης δεν βρίσκονται και σε καλή θέση… Με στοιχεία του 2016 η Ζιμπάμπουε βρίσκεται στη θέση 154 από 176 χώρες και η Ερυθραία στην 164η.Συγκριτικά η Ελλάδα βρίσκεται στην 69η θέση και ο Καναδάς στην 9η.
Κι επειδή όπως ακριβώς σημειώνει ο κος Σαράντης Δημητριάδης, «εμείς εδώ δεν είμαστε ούτε Ερυθραία ούτε Ζιμπάμπουε», σε μια ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ μια επένδυση –που δεν μπορεί φυσικά να κρύψει τα κέρδη της–, να δίνει το 60% και το 80% στο κράτος και να είναι συμφέρουσα… Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη…
Αλλά από την άλλη, κάτι σαν τον κο Δημητριάδη και τους ομοϊδεάτες του ίσως θα προτιμούσαν να γινόμαστε Ερυθραία ή Ζιμπάμπουε…
(Υ.Γ. Αν δηλαδή οι Σκουριές ήταν κρατικές, δεν θα υπήρχε πρόβλημα, έτσι; Πιθανότατα θα διόριζε το κόμμα και τον Τόλη υπεύθυνο περιβάλλοντος, τον Σαράντη αρχηγό της γεωλογικής έρευνας, θα σταματούσε αν φωνάζει και η Ιγγλέζη, και όλα μια χαρά…)
Χρυσορυχείο στη Ζιμπάμπουε (Πηγή: http://ambriefonline.com )