ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Με ένα λεπτομερές Δελτίο Τύπου το «Όραμα Πολιτών», η Δημοτική Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ενημερώνει τους δημότες για την υπόθεση της έλλειψης νερού στο Νεοχώρι και για τα όσο διαδραματίστηκαν στην λαϊκή συνέλευση που έλαβε χώρα την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και με την ηχηρή απουσία της Δημοτικής αρχής.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία του Δελτίου Τύπου:

«Χωρίς προηγούμενο είναι η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη για το ζωτικής σημασίας ζήτημα του Νεοχωρίου που απασχολεί τους κατοίκους και επισκέπτες του τους τελευταίους μήνες, που δεν είναι άλλο από την λειψυδρία και την κακής ποιότητας νερού που παρέχεται στους κατοίκους.

Το απόγευμα της Τετάρτης το Τοπικό Συμβούλιο Νεοχωρίου κάλεσε τους κατοίκους σε λαϊκή συνέλευση στην πλατεία του χωριού, για την ενημέρωσή τους και για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Εκεί, αναπτύχθηκε το πρόβλημα σε όλο του το εύρος και προτάθηκαν οι απαραίτητες δράσεις στις οποίες οφείλει να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή για την άμεση επίλυση της επαρκούς υδροδότησης του οικισμού.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή ήταν απούσα από τη λαϊκή συνέλευση παρότι προσκλήθηκε έγκαιρα από το Τοπικό Συμβούλιο Νεοχωρίου. Όπως απούσα είναι συστηματικά εδώ και τρία χρόνια από τα προβλήματα του Νεοχωρίου. Αναλαμβάνοντας το καλοκαίρι του 2014 βρήκε το Νεοχώρι με άφθονο και καλής ποιότητας νερό και σε εξέλιξη μια σειρά από προγραμματισμένα έργα της τάξης των 400.000 ευρώ για τη μακροχρόνια επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης του Νεοχωρίου. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε , γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να αφήσει το Νεοχώρι χωρίς νερό στην καρδιά του καλοκαιριού. Δεν παραβρέθηκε στη λαϊκή συνέλευση ούτε ο Δήμαρχος , ούτε οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι γιατί δεν μπορούν να κοιτάξουν τους πολίτες στα μάτια, γιατί δεν έχουν να πουν τίποτα στους δημότες του Νεοχωρίου. Γιατί αδιαφόρησαν, γιατί δεν τήρησαν τις προ διετίας υποσχέσεις τους , δεν εργάστηκαν, δε νοιάστηκαν και δεν παρήγαγαν τίποτα το θετικό.

Το καλοκαίρι του 2013, βρεθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανίχνευσης ελαφράς συγκέντρωσης αρσενικού στο δίκτυο ύδρευσης του Νεοχωρίου. Σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών προχωρήσαμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και ολοκληρώσαμε όλες τις απαραίτητες δράσεις επίλυσης του προβλήματος..

Ως Δημοτική Αρχή επενδύσαμε όμως και στη μακροχρόνια και οριστική επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης, σχεδιάζοντας με ακρίβεια και υπευθυνότητα τις επόμενες κινήσεις μας για την κάλυψη της επάρκειας και της ποιότητας του νερού στο Νεοχώρι.

Τον Αύγουστο του 2013 ανορύχθηκε στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου η προβλεπόμενη από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ υδρευτική γεώτρηση σε βάθος 230 μέτρων. Η νέα γεώτρηση του ΕΣΠΑ χωροθετήθηκε στη θέση «Πέπηρα», με παροχή νερού 18 κυβικά μέτρα την ώρα.

Η πρώτη γεώτρηση κρίθηκε ακατάλληλη λόγω της επιβάρυνσης της με βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες. Η δεύτερη στη θέση «Ραφτάδικο» απέδωσε νερό καλής ποιότητας με παροχή 25 κυβικά μέτρα την ώρα και μπορούσε να αξιοποιηθεί παραγωγικά.

Οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη το 2013 όταν ανέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Από τότε πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια και τα προγραμματισμένα και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση έργα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί ώστε να αποδοθούν λειτουργικά στην τοπική κοινωνία. Η απόλυτη αδιαφορία και ανικανότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής δεν έχει προηγούμενο , αφού αδυνατεί να κατανοήσει το αυτονόητο , ότι δηλαδή είναι υποχρέωσή της να διασφαλίζει την απρόσκοπτη τροφοδότηση των οικισμών του δήμου μας με επάρκεια και καλής ποιότητας νερό. Δεν επιτρέπεται να στερούνται οι συνδημότες και οι επισκέπτες του Δήμου μας το αγαθό του πόσιμου νερού , εν έτη 2017.

Οι δύο νέες γεωτρήσεις στις θέσεις «Πέπηρα» και «Ραφτάδικο», που απέχουν μόλις εκατό μέτρα μεταξύ τους, έπρεπε να συνδεθούν με τη νέα δεξαμενή, με την τοποθέτηση νέου αγωγού. Δεξαμενή κ αγωγός που είναι χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.

Η νέα Δημοτική Αρχή αποδεικνύοντας και εδώ την ανικανότητά της, αντί αυτού επέλεξε την εύκολη λύση της σύνδεσης των δύο γεωτρήσεων με τον προϋπάρχοντα εξωτερικό αγωγό που μετέφερε το νερό της πηγής του Αγίου Αθανασίου στην παλιά δεξαμενή. Αυτή η ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα σήμερα, να χάνεται το νερό της πηγής του Αγίου Αθανασίου, διότι η χωρητικότητα του υπάρχοντος δικτύου καλύπτεται από το νερό των δύο νέων γεωτρήσεων που συνδέθηκαν με αυτόν τον αγωγό.

Με την απελευθέρωση του δικτύου ύδρευσης της πηγής του Αγίου Αθανασίου από τις συνδέσεις με τις γεωτρήσεις «Ραφτάδικο» και «Πέπηρα», θα παρέχεται με φυσική ροή το νερό της πηγής στον οικισμό σε ποσότητα 20 κυβικών μέτρων την ώρα. Ακόμη όμως και αυτό η Δημοτική Αρχή δεν το κάνει. Δεν έχει τοποθετήσει αγωγό που να συνδέει τις δύο γεωτρήσεις μεταξύ τους και στη συνέχεια με τη νέα δεξαμενή. Δεν ενδιαφέρεται, δεν ασχολείται και αφήνει το Νεοχώρι να «διψάει».

Η νέα γεώτρηση στη θέση «Πέπηρα» , παρέχει 18 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, όμως είναι επιβαρυμένη με βαρέα μέταλλα, σιδήρου και μαγγανίου. Η Δημοτική Αρχή αντί να προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας νερού για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων σιδήρου και μαγγανίου, όπως κάναμε για την αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων με τις γεωτρήσεις του Στανού, της Μ. Παναγίας , της Ολυμπιάδος , του Παλαιοχωρίου την περίοδο 2011- 2013 , τοποθέτησε πρόχειρα και παλιά φίλτρα. Αποτέλεσμα η απόδοσή τους να είναι ελλιπής , μειωμένη κατά 50%, αποδίδοντας μόνο τα 9 από τα ωφέλιμα 18 κυβικά μέτρα την ώρα.

Η απραξία όμως της Δημοτικής Αρχής δε σταματάει εδώ. Δυστυχώς δεν έχει αντικαταστήσει μέχρι σήμερα, όπως δεσμεύτηκε ο σημερινός Δήμαρχος πριν από δύο χρόνια σε αντίστοιχη λαϊκή συνέλευση του Νεοχωρίου, τον φθαρμένο αγωγό αμιάντου της πηγής «Τσιλινίκα» , μήκους μόλις 250 μέτρων ώστε να αξιοποιείται το νερό και αυτής της πηγής . Η συγκεκριμένη πηγή μπορεί να αποδώσει 40 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, τα οποία τώρα στερείται το Νεοχώρι . Ως πότε όμως.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραλείψεων είναι σήμερα, ο οικισμός υδροδοτείται συνολικά μόνο με 29 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, ενώ υπάρχει δυνατότητα άμεσης υδροδότησης με 65 κυβικά μέτρα την ώρα. Στερείται το Νεοχώρι μιας παροχής 36 κυβικών μέτρων νερού την ώρα, μιας υπερδιπλάσιας ποσότητας νερού δηλαδή, που λύνει αποτελεσματικά το πρόβλημα της υδροδότησης , γιατί η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να κατανοήσει , να σχεδιάσει , να προγραμματίσει και να υλοποιήσει απλές και αποτελεσματικές λύσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η γεώτρηση, με την οποία αντιμετωπίσαμε άμεσα το πρόβλημα του καλοκαιριού του 2013 που παρείχε 50 κυβικά νερό την ώρα, λόγω της μη επαρκούς συντήρησης της τέθηκε σε αχρηστία εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Το Τοπικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι του Νεοχωρίου είναι αγανακτισμένοι. Το φετινό καλοκαίρι ήταν δραματικό για την υδροδότηση του οικισμού τους εξαιτίας των μόνιμων αστοχιών και της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής.

Μετά και τη διαδικασία της Λαϊκής Συνέλευσης, οι κάτοικοι ενώνουν τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους μαζί με τις φωνές τους και ζητούν από τη σημερινή Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της. Να σοβαρευτεί , να εργαστεί και να δώσει στους κατοίκους του Νεοχωρίου αυτό που δικαιούται ο κάθε πολίτης σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία: καθαρό νερό στις βρύσες των σπιτιών τους .

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δελτίο τύπου.