ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙ «ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ», Ε;

«Περίεργες που είναι ώρες -ώρες αυτές οι αγορές… Δεν βλέπουν τον εκσυγχρονιστικό οίστρο του Πάνου Σκουρλέτη; Δεν βλέπουν τη φιλοεπενδυτική πολιτική του Γ. Σταθάκη; Υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση της οποίας ο υπουργός Άμυνας (!) βρίζει τους ξένους επενδυτές;»

Οι δύο ειδήσεις δημοσιεύθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Δίπλα δίπλα τις διάβασα στο capital.gr. Η μία ήταν η μελέτη της Eurobank, που προσπαθούσε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπήκε σε πρόγραμμα αλλά παραμένει σε “τέλμα”, ενώ οι άλλες (βλ. Πορτογαλία) “πετάνε”. Η άλλη ήταν η δήλωση του Γ. Ραγκούση για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Αν τον ψηφίσουμε, λέει, θα ψηφίσουμε τον επόμενο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι υπουργό ή αντιπρόεδρο του Μητσοτάκη… (Να και η σπόντα για τον Β. Βενιζέλο. Στον πασοκικό μικρόκοσμο οι κόντρες εξελίσσονται πάντα σε βεντέτες.)

Έχουν σχέση οι δύο ειδήσεις; Εκ πρώτης όψεως καμία. Στην ουσία όμως η μία ερμηνεύει την άλλη. Εξηγούμαι…

Τι λέει η μελέτη της Eurobank, στη σύνταξη της οποίας διαβάζω ότι συμμετείχε και ο Ν. Καραμούζης; Ελπίζω να μη με παρεξηγήσουν οι μελετητές αλλά λέει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η χώρα παραμένει σε τέλμα γιατί εχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ότι παρά την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, η χώρα πάσχει “από την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων”. Περίεργες που είναι ώρες ώρες αυτές οι αγορές… Δεν βλέπουν τον εκσυχρονιστικό οίστρο του Πάνου Σκουρλέτη; Δεν βλέπουν τη φιλοεπενδυτική πολιτική του Γ. Σταθάκη; Υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή κυβέρνηση της οποίας ο υπουργός Άμυνας (!) βρίζει τους ξένους επενδυτές;

Επίσης, λέει η μελέτη, είναι “λάθος το μείγμα πολιτικής που εφαρμόστηκε”. Δηλαδή τι λένε οι μελετητές; Ότι οι εξοντωτικοί φόροι δεν βοηθούν την ανάπτυξη; Τσ, τσ, τσ… Νεοφιλελεύθερες εμμονές… Επίσης, λέει η έκθεση ότι η χώρα υποφέρει “από την έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, ευρύτατης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής” και από την πολιτική αβεβαιότητα.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, η χώρα χρειάζεται μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση που θα προωθήσει μεταρυθμίσεις, μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής που θα υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αυτονόητα πράγματα…(Προϋπόθεση φυσικά να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ…)

Αν δεν είσαι “κολλημένος με την Κάρμινα Μπουράνα”, αντιλαμβάνεσαι ότι η απόσυρση του “τσούρμου της Αριστεράς” θα γίνει με όχημα τη Νέα Δημοκρατία που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές… Απλή αριθμητική. (Ακόμα και ο κ. Ραγκούσης συμφωνεί.) Το στοίχημα είναι αν θα έχει ή όχι αυτοδυναμία. Χωρίς αυτοδυναμία και χωρίς συμμάχους, η χώρα λόγω απλής αναλογικής (άλλο ένα “έγκλημα” της Πρώτης Φοράς…) οδηγείται σε περιπέτειες. Αντίθετα, μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα μπορέσει να προωθήσει τις πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα από το τέλμα, ενώ ο ρόλος της Κεντροαριστεράς θα είναι να απομονώσει τις ακραίες συντηρητικές φωνές εντός της ΝΔ (ξέρετε, αυτούς που ονειρεύονται το Τάμα του Έθνους…) και να βάλει τη σφραγίδα της κοινωνικής αλληλεγγύης στις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. (Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στη φυσική του θέση και θα πετροβολάει ό,τι  κινείται, στο όνομα της αντίδρασης…)

Και τι λέει ο κ. Ραγκούσης και οι άλλοι “κολλημένοι” στα αντιδεξιά σλόγκαν; Ότι είναι προτιμότερη η ακυβερνησία ή η αυτοδυναμία της ΝΔ από τη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και γιατί λέει όχι στη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ο κ. Ραγκούσης και η παρέα των παλαιοπασόκων; Γιατί είναι λέει αντιδεξιός! Που σημαίνει τι; Ότι θα ακολουθήσει διαφορετική οικονομική πολιτική από την πολιτική του Μητσοτάκη; Εδώ γελάμε… Φοβάται ότι η Δεξιά θα ακολουθήσει πολιτική βίας και νοθείας; Βλέπει εφιάλτες… Έχει υποψίες ότι θα ξαναγυρίσουμε στα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων; Να συμβουλευτεί γιατρό… Φοβάται παλινόρθωση της Βασιλείας; Να κοιτάξει τη δοσολογία…

Τίποτα φυσικά από αυτά δεν φοβάται. Απλά το αντιδεξιό σύνθημα ακούγεται ευχάριστα σε μια μερίδα οπαδών του παλαιού ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ραγκούσης ψηφοθηρεί. Ελπίζει, δε, όπως και η Φώφη, ότι θα μαζέψει έτσι πίσω στο μαντρί κάποιους από τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τρέφει όνειρα, όπως και η Φώφη, ότι έτσι θα χτίσει το ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Πολύ ωραία..

Για να κάνει τι παρακαλώ το ισχυρό ΠΑΣΟΚ; Σε τι θα χρησιμεύσει το ισχυρό ΠΑΣΟΚ τη χώρα και τους πολίτες της; Κυβέρνηση χρειαζόμαστε και όχι αντιπολίτευση… Απλά πράγματα.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Μανόλη Καψή,26/8/2017]