ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ (TERRE RARE)

Στις 7-8 Σεπτεμβρίου 2017 η Αυτού Εξοχότης Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Μακρόν θα επισκεφθεί τη χώρα μας. Είναι η δεύτερη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στη χώρα μας μέσα σε 2 χρόνια: τον Οκτώβριο του 2015 ο Πρόεδρος Ολάντ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο είχε αναφερθεί μία πρόταση, [1], η οποία σχετιζόταν με τη βιώσιμη αξιοποίηση των ελληνικών σπάνιων γαιών (ΣΓ). Σήμερα, αυτή η πρόταση θα επαναληφθεί.

Το παγκόσμιο πρόβλημα της διασφάλισης ομαλής προσφοράς ΣΓ περνά τόσο από την εξόρυξή τους όσο και από την μεταλλουργική κατεργασία τους. Αυτή τη στιγμή η Κίνα διαθέτει παγκοσμίως το μονοπώλιο και στα δύο πεδία. Ακόμη και αν προχωρούσε η εξόρυξη των σπάνιων γαιών σε μεγάλες ποσότητες αυτές θα έπρεπε να αποσταλούν για περαιτέρω μεταλλουργική επεξεργασία στην Κίνα. Αυτό το πρόβλημα είναι γνωστό ως “bottle-neck”. Σε αυτό ακριβώς το σημείο μπορεί να συμβάλλει η Γαλλία: όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή εκτός Κίνας παγκοσμίως υπάρχει μόνο μία μη-Κινεζική εταιρεία μεταλλουργικής κατεργασίας ΣΓ η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη παγκόσμια ζήτηση σε τελικά επεξεργασμένα προϊόντα ΣΓ (πχ. μόνιμοι μαγνήτες). Αυτή η εταιρεία είναι Γαλλική. (Ίσως να υπάρχει ακόμη μία εταιρεία στη Νορβηγία).

Εάν η Ελλάδα πραγματικά θέλει να αξιοποιήσει με βέλτιστο τρόπο και με όρους βιώσιμης ανάπτυξης τα πιθανά αποθέματα ΣΓ που ίσως διαθέτει θα πρέπει να στραφεί προς αναζήτηση κατάλληλων συνεργειών με σημαντικούς εταίρους, όπως πχ. η Γαλλία. Η αναζήτηση συνεργειών (1+1=3) και η δημιουργία συνεταιρισμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ώστε να δημιουργηθεί αλυσίδα παραγόμενης υπεραξίας (value chain) καθετοποιημένης παραγωγής, κατεργασίας, πώλησης/διακίνησης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με πρώτη ύλη τις ΣΓ είναι αναγκαία συνθήκη για δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. Οι τελικοί χρήστες αυτών των προϊόντων (πχ. μεγάλες πολυεθνικές υψηλής τεχνολογίας) θα μπορούσαν και αυτές να συμμετέχουν σε αυτήν την συνεταιριστική αλυσίδα (value chain). Σε κάθε περίπτωση, η λέξη κλειδί την οποία θα πρέπει να κρατήσουν στο μυαλό τους οι αναγνώστες όσο αφορά το θέμα των ΣΓ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η λέξη “συνεταιρισμός”. Στη συνεταιριστική αντίληψη όσο αφορά τη διασφάλιση ομαλής παγκόσμιας προσφοράς ΣΓ είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν, [2].  

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θέσουμε ως στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας εδώ στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία “από-το-ορυχείο-στο-τελικό-προϊόν”. Αυτή η φιλοσοφία θα κρατήσει την τεράστια υπεραξία των σπάνιων γαιών στη χώρα μας. Αυτή η φιλοσοφία θα κρατούσε τους χιλιάδες επιστήμονες στην Πατρίδα μας και στον επαναπατρισμό όσων ήδη έχουν φύγει.

Η ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν και ας θυμόμαστε πως οι ευκαιρίες δεν χαρίζονται. Κατακτιούνται…

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δρ. Ν. Καμενόπουλου, Μηχανικού Ορυκτών Πόρων, 28/8/2017]