Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ – ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ 350 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Το τελευταίο μακροσκελές δελτίο τύπου από το «Όραμα Πολιτών», της Δημοτικής Παράταξης Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Αριστοτέλη, παρουσιάζει την τραγική κατάσταση της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία δεν διστάζει να στείλει εργαζόμενους στην ανεργία αρνούμενη τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων για την επιμήκυνση της ζωής του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών, αλλά συγχρόνως παρουσιάζει τις θέσεις της παράταξης για την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Αφορμή για το δελτίο τύπου αποτέλεσε η αρνητική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη, ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλλε η Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων Νότια και Νοτιοδυτικά του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών. Αντιγράφουμε αποσπάσματα από το Δελτίο Τύπου:

«[…] Οι ερευνητικές γεωτρήσεις έχουν στόχο να διαπιστωθεί η ύπαρξη κοιτάσματος που συνδέεται με το υπάρχον μεταλλείο προκειμένου να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής του, καθώς είναι γνωστό πως τα μεταλλευτικά του αποθέματα πρόκειται να εξαντληθούν σε δύο χρόνια. Συνεπώς χρειάζεται να διερευνηθεί η ευρύτερη περιοχή, νότια και νοτιοδυτικά των Μαύρων Πετρών, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι, αξιοποιήσιμου κοιτάσματος το οποίο πιθανόν να συνδέεται με το κοίτασμα του σημερινού μεταλλείου. Στόχος είναι η παράταση του χρόνου ζωής του Μεταλλείου των Μαύρων Πετρών με την παράλληλη διατήρηση και αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στην περιοχή και την περαιτέρω αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά και περιορίζεται αυστηρά σε ερευνητικές γεωτρήσεις με σκοπό την ανακάλυψη νέου πιθανού κοιτάσματος. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κάποιο κοίτασμα θα πρέπει να ακολουθήσει νέα Μ.Π.Ε προκειμένου να δοθεί η άδεια αξιοποίησης του κοιτάσματος. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις είναι πολύ μικρής διαμέτρου, οι οποίες αμέσως μετά την κατασκευή τους σφραγίζονται με τσιμέντο.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, θολωμένη από την ιδεοληψία και τον αρνητισμό της υποστήριξε ότι , δήθεν το έργο αποτελεί το πρώτο βήμα για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας με στόχο να δεσμευτεί η ευρύτερη περιοχή στη μεταλλεία και να παγιωθεί η ‘μονοκαλλιέργεια’ της μεταλλευτικής δραστηριότητας και ο αποκλεισμός οποιασδήποτε διαφορετικής και αειφόρου οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι επιχειρεί να καταδικάσει σε μαρασμό και αφανισμό την περιοχή η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη. Έτσι μηδενιστικά και απόλυτα αντιλαμβάνεται την πορεία του τόπου προς το μέλλον. Δεν μας λέει όμως ξεκάθαρα πως οραματίζεται ένα μέλλον ζοφερό. Ένα μέλλον φτώχειας, ανεργίας, δυστυχίας και υπανάπτυξης. Ένα μέλλον με μετανάστευση των νέων της περιοχής προς αναζήτηση εργασίας. Ένα μέλλον ανεργίας και κατήφειας. Γιατί η απώλεια του δικαιώματος στην εργασία για 350 μεταλλωρύχους σημαίνει δυστυχία για αυτούς και τις οικογένειες τους και φτώχεια για την περιοχή. Σημαίνει καταδίκη.

Ως Δημοτική Παράταξη στηρίζουμε την Επένδυση των μεταλλείων μεταξύ των άλλων και για τους παρακάτω λόγους:

 

  • Ως περιοχή αποτελούμε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μεταλλευτικά πεδία του πλανήτη. Αντιμετωπίζουμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα ως μια αναπτυξιακή πραγματικότητα. Θεωρούμε την παρουσία της στην περιοχή δεδομένη και καλούμαστε να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε την τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων για την αειφόρο λειτουργία της.
  • Ο τόπος μας έχει ανάγκη να αξιοποιήσει όλους τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους. Να αναπτύξει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, σε ένα περιβάλλον που θα μπορεί να συγκεράσει τη μία δραστηριότητα με την άλλη . Αρκεί να υπάρχουν κανόνες και όρια για όλους. Για τα μεταλλεία , την τουριστική ανάπτυξη , την αγροτική μας παραγωγή. Αυτός ο τόπος μας χωράει όλους. Όλες οι δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου.
  • Θέλουμε και μπορούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας παραγωγικής Ελλάδας, που μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της. Το Έργο σε εθνική και διεθνή κλίμακα αποτελεί σημαντική δραστηριότητα, καθώς αναδεικνύει την Ελλάδα ως την κύρια χώρα παραγωγής πρωτογενούς χρυσού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Η Επένδυση συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής , με τη σημαντική εισροή κεφαλαίων , τη δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων απασχόλησης , τη σημαντική διεύρυνση των εισοδημάτων , τη σημαντική εξέλιξη της τεχνολογίας και κυρίως την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
  • Λόγω της μακραίωνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και της απουσίας περιβαλλοντικών όρων κατά το παρελθόν, το περιβαλλοντικό υπόβαθρο της περιοχής παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις. Με την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων υλοποιούνται μια σειρά έργων αναβάθμισης του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Παρεμβάσεις οι οποίες θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν από ίδιους πόρους της Πολιτείας ή του Δήμου, δεδομένου του υψηλού κόστους τους. Η ουσιαστική αποκατάσταση των παλαιών μεταλλείων , το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων παλαιών στοών, η απομάκρυνση εκατοντάδων στρεμμάτων τελμάτων εναπόθεσης και η απόδοση της γης , καθαρής για νέες χρήσεις , η βελτίωση της ποιότητας των νερών και η οριστική αντιμετώπιση των φαινομένων των όξινων νερών της περιοχής αποτελούν μερικές μόνο ενδεικτικές δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής , άκρως απαραίτητες για την Τοπική Κοινωνία.
  • Η Επένδυση των μεταλλείων αποτελεί μια διαχρονική απόφαση της Πολιτείας , αποτελεί όμως και απόφαση ενός σημαντικά μεγάλου τμήματος της Τοπικής Κοινωνίας , η οποία θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια και να διασφαλίσει το μέλλον των παιδιών της».

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δελτίο τύπου από το Όραμα Πολιτών.