Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΝΗΣΙΔΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Την εκτίμηση ότι “η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας για επενδύσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στον τόσο κομβικό και στρατηγικό τομέα της ενέργειας” εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λαγονήσι.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας εφοδιασμού, τα οποία υπαγορεύουν την ανάγκη μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα.

Παρουσίασε τη στρατηγική του Υπουργείου για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών σε όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα, εστιάζοντας:

  • στην προώθηση έργων με τη δυναμική να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια
  • στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας με την ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά, target model.
  • στην ανάγκη ενίσχυση του ρόλου των δικτύων και τις διασυνδέσεις
  • στη μεγάλη δυναμική ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ιδιαιτέρως αιολικών, με παράλληλη διατήρηση του στρατηγικού ρόλου του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.
  • στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ. Το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουλίου, στην τετραμερή συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Στην ομιλία του ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, η οποία βελτίωσε την αποτίμηση και των δύο εταιρειών. Αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές του προγράμματος της ΔΕΗ για αποεπένδυση στη λιγνιτική παραγωγή, καθώς και στη διαδικασία διάθεσης του 66% του ΔΕΣΦΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Σταθάκης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, όπου συμφωνήθηκε η ενίσχυση και η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.