ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ Η ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ – ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Με ένα δελτίο τύπου το «Όραμα Πολιτών», η Δημοτική Παράταξη της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Αριστοτέλη, επισημαίνει το πρόβλημα ύδρευσης της Στρατονίκης το οποίο χρονίζει από το 2016 και θέτει τον καθένα προ των ευθυνών του.

«Εφιαλτικό ήταν το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε για τους κατοίκους και πολυάριθμους επισκέπτες της Στρατονίκης καθώς η περιοχή παρέμεινε χωρίς νερό την ώρα που ένας από τους μεγαλύτερους καύσωνες των τελευταίων ετών μάστιζε ολόκληρη τη χώρα. Η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη έδειξε για άλλη μια φορά την ανικανότητα και την αδιαφορία της, αφήνοντας το πρόβλημα άλυτο από το χειμώνα του 2016 το οποίο και πλέον να διογκώθηκε, δυστυχώς, στο πιο καυτό Σαββατοκύριακο του φετινού έτους.

Τον απόλυτο εφιάλτη έζησαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Στρατονίκης που τις τελευταίες είκοσι μέρες είναι αντιμέτωποι με την ανεπάρκεια νερού με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο που στέρεψε και η τελευταία βρύση.

Το πρόβλημα υπολειτουργίας της γεώτρησης που τροφοδοτούσε με νερό τον οικισμό εμφανίστηκε το χειμώνα του 2016. Ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Στρατονίκης έκρουσαν τότε, αμέσως τον κώδωνα του κινδύνου απευθυνόμενοι στη Δημοτική Αρχή με επανειλημμένα έγγραφα ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν και συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή όπου έθεσαν το ζήτημα και ζήτησαν άμεση λύση. Επίσης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας έθετε το πρόβλημα σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των τελευταίων δύο ετών, με συνεχείς του παρεμβάσεις.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης είχε ζητήσει να ενταχθεί το κόστος επισκευής της γεώτρησης στον Προϋπολογισμό του 2017 και να συμπεριληφθεί το έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

Δυστυχώς όμως, η Δημοτική Διοίκηση δε μερίμνησε γι’ αυτό και δείχνοντας για ακόμα μια φορά αναλγησία, ανικανότητα και αδιαφορία δεν ενέταξε ούτε ένα ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα του προϋπολογισμού του Δήμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια νερού στην περιοχή.

Παρά τις κραυγές αγωνίας των εκπροσώπων της Στρατονίκης, πέρασε το 2016 και φθάσαμε στον Ιούνιο του 2017 για να στερέψει ακόμη και η τελευταία βρύση με ότι αυτό συνεπάγεται εν μέσω καύσωνα.

Το πιο σοβαρό είναι πως ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και κανείς δε μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η τύχη της Στρατονίκης κατά τη διάρκεια των καυτών μηνών Ιουλίου και Αυγούστου αν η Δημοτική Αρχή δεν ενεργοποιηθεί άμεσα ως οφείλει για να λύσει το πρόβλημα.

Για την επίλυση του προβλήματος , ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο της Στρατονίκης είχαν προτείνει δύο απλές και μη κοστοβόρες κινήσεις:

Τη συντήρηση της κύριας γεώτρησης που τροφοδοτεί το χωριό με νερό, με έλεγχο της παροχής νερού και αποκατάσταση της όποιας βλάβης.

Την αξιοποίηση – συμπληρωματικά- της γεώτρησης που βρίσκεται στην περιοχή του γηπέδου η οποία παρέχει νερό καλής ποιότητας, με την ενσωμάτωση της στο υδρευτικό δίκτυο ύδρευσης της Στρατονίκης.

Ωστόσο όμως , ακόμη και τις δύο αυτές απλές κινήσεις, που κοστίζουν ελάχιστα, η Δημοτική Αρχή είναι ανίκανη να τις υλοποιήσει. Έτσι, εν έτη 2017 αφήνει ελαφρά τη καρδία μια ολόκληρη περιοχή χωρίς νερό, το οποίο αποτελεί αναγκαίο αλλά και ανταποδοτικό αγαθό.

Η προηγούμενη Δημοτική Διοίκηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ζωτικό τομέα της ύδρευσης. Διερεύνησε άμεσα τις προτεραιότητες κάθε οικισμού και αξιολόγησε τις ανάγκες που υπήρχαν. Μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις που κατέθεσε προς έγκριση , επετεύχθη η ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , έργων τα οποία έλυσαν προβλήματα ύδρευσης του Δήμου που χρόνιζαν επί δεκαετίες. Επίσης υλοποίησε έργα ύδρευσης από ίδιους πόρους, συναισθανόμενη την αδιαπραγμάτευτη αξία του νερού ως φυσικού αγαθού ύψιστης ζωτικής και κοινωνικής σημασίας.

Τώρα όμως , δυστυχώς, οι Δημότες που πληρώνουν τα δημοτικά τέλη δεν απολαμβάνουν το δημόσιο αγαθό του νερού που δικαιούνται, εξαιτίας της ανικανότητας και της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής .

Και ενώ η Στρατονίκη «διψάει», η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα ούτε καν πράττοντας τα πλέον απλά. Συντηρεί την ιδεοληψία της απορρίπτοντας και μία ακόμη λύση που προέκυψε έπειτα από αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Στρατονίκης η οποία έθεσε το ζήτημα στη Μεταλλευτική Εταιρία που δραστηριοποιείται στην περιοχή και εξασφάλισε τη διαθεσιμότητά της να αποδεχθεί την κάλυψη του κόστους αυτού του έργου, τη ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης και την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών προκειμένου η περιοχή να μην αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα λειψυδρίας.

Η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη μη μπορώντας να ξεφύγει από την πολιτική ανωριμότητα που τη χαρακτηρίζει στερεί από τη Στρατονίκη τα αυτονόητα. Κωφεύει συστηματικά στις κραυγές αγωνίας των κατοίκων της, δεν επιτρέπει την κάλυψη του κόστους των απαραίτητων παρεμβάσεων από την εταιρία, δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και διατηρεί το πρόβλημα άλυτο.

Επειδή όμως το πρόβλημα λύνεται με μια απλή οικονομική παρέμβαση η Δημοτική Αρχή οφείλει τις επόμενες ώρες να το λύσει οριστικά. Οφείλει να ξυπνήσει από το λήθαργο της εγκληματικής της απραξίας και να αντιληφθεί ουσιαστικά τον όρο «ποιότητα ζωής των πολιτών» αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Για άλλη μια φορά αυτή η Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Αποδεικνύεται μικρή και λίγη ακόμα και για τα αυτονόητα».