ΓΙΑ 9η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Δεκατρείς κορυφαίες εταιρείες διακρίθηκαν φέτος για τις υψηλές επιδόσεις τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα, βάσει των αξιολογήσεων CR Index & CRI Pass, από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης. Οι εταιρικά υπεύθυνες επιχειρήσεις όχι μόνο τα πηγαίνουν καλύτερα όταν το οικονομικό κλίμα είναι ευνοϊκό, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να ανακάμπτουν γρηγορότερα από την κρίση.

Στην επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 στο Radisson Blu Park Hotel, βραβεύτηκαν οι 13 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2016, εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές ΕΚΕ, σύμφωνα με τον CR Index, τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης και το CRI Pass, το πρώτο εργαλείο που εισάγει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης. Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Νεκτάριος Νώτης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σημαντικό ρόλο του δείκτη και του CRI Pass για την εξέλιξη των εταιρειών και στο ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν και να υλοποιούν ολοκληρωμένα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ).

Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης στηρίζει και επιβραβεύει την Εταιρική Υπευθυνότητα για 9η συνεχή χρονιά. Τη φετινή εκδήλωση προλόγισαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Κουρουμτιλής και ο Αντώνης Παπαδεράκης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Αντιπρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ενώ παρευρέθηκαν περισσότεροι από 140 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων καθώς και εκπρόσωποι των MME. Φέτος στην Ελλάδα, και μετά από την κατάκτηση των δύο πρώτων βραβείων Diamond από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τον Όμιλο ΟΤΕ τις δύο προηγούμενες χρονιές, το Ινστιτούτο απένειμε το τρίτο Diamond, την κορυφαία διάκριση του θεσμού, στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αναλυτικά, τα μεγάλα βραβεία είχαν ως εξής:

Diamond: Τράπεζα Πειραιώς.

Platinum: Εθνική Τράπεζα, Wind Ελλάς.

Gold: Novartis Hellas, Genesis Pharma, Pepsico, ΔΕΠΑ Α.Ε., Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., Janssen.

Silver: MSD.

Bronze: Roche.

Υπήρξαν βραβεία για την μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περυσινή αξιολόγηση, αλλά και τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης (Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργασιακό περιβάλλον, Αγορά).

Τι είναι ο CR INDEX και το CRI PASS

Ο Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης CR Index αναπτύχθηκε από το Business in the Community το 2002, σε συνεργασία με αναλυτές του City of London και εκπροσώπους επιχειρήσεων, μέσω μίας σειράς διαβουλεύσεων και εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν πάνω από 80 εταιρείες, καθώς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Δείκτης αξιολογεί συγκριτικά τις εταιρείες ως προς τις επιδόσεις τους σε θέματα ΕΚΕ, με βάση διεθνή κριτήρια. Στην Ελλάδα, ο CR Index αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης σε συνεργασία με το BITC. Το CRI Pass αποτελεί ένα διαγνωστικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν βασικά ζητήματα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της μια υπεύθυνη επιχείρηση. Το εργαλείο αξιολογεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά και χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το CRI Pass.

Την εκδήλωση προλόγισε ο υπουργός Γιώργος Κουρουμπλής