ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ!

Στη Χαλκιδική, όπως και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κάθε σπίτι έχει το δικό του σπαθόλαδο, το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου.

Τη φετινή χρονιά μετά και τις τελευταίες βροχές το σπαθόχορτο ευδοκίμησε και τις μέρες αυτές οι περισσότεροι έχουν βγει σε χωράφια και σε παρυφές δασικών περιοχών και μάζεψαν σπαθόχορτο, απ΄ το οποίο με την κατάλληλη προετοιμασία θα φτιάξουν το σπαθόλαδο της χρονιάς.

Το σπαθόχορτο διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες – αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές. Βοηθά δε σημαντικά, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες.

Το σπαθόλαδο της Χαλκιδικής είναι εξαιρετικό, διότι εξαιρετικό είναι και το λάδι της!  Με τη φυσική μέθοδο της ζύμωσης παρασκευάζεται το σπαθόλαδο, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων ουσιών. Το λάδι με το οποίο γίνεται η μείξη πρέπει να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.halkidikinews.gr/, 9/6/2017]