ΕΝΑΣ ΜΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ «ΑΠΑΙΤΕΙ»… ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΙΑΝΟΥ;

Θυμηδία προκαλεί η ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη, δηλαδή του κου Ζουμπά και της παρέας του για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην Τσικάρα.

«Συμμεριζόμαστε την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής που για περισσότερο από μια δεκαετία αγωνίζονται για να σώσουν τον τόπο και τις ζωές τους. Αυτοί που ζητούν τη διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, δεν είναι δυνατό να ανεχθούν την επέκτασή της σε άλλες περιοχές».

Γιατί αλήθεια να μην επεκταθεί η εξόρυξη αν υπάρχουν οι νόμιμες αδειοδοτικές διαδικασίες και τηρείται η νομιμότητα και οι κανονισμοί προστασίας του περιβάλλοντος; Επειδή κάποιοι «πολιτικοί» (σε παρένθεση έτσι; Μην έχουμε παρανοήσεις…) της περιοχής εξυπηρετούν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα με την αποεπ΄πενδυση και τον μαρασμό της ορεινής ΒΑ Χαλκιδικής; Επειδή κάποιοι θέλουν να μας κάνουν όλους εποχιακά καλοκαιρινά γκαρσόνια και καμαριέρες;

Συνεχίζει και παρακάτω το καλαμπούρι: «Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη έχοντας την αρμοδιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και εκφράζοντας τη θέληση των κατοίκων, καλεί όλες τις πλευρές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποφεύγουν ενέργειες που οξύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στην περιοχή».

Το πόσο εκφράζει τους κατοίκους, μπορείτε να το διαπιστώσετε και από τα σχόλια της ανακοίνωσης στο τοπικό μπλογκ ρεσπέντζα, όπου αναρτήθηκε… Για το περιβάλλον τώρα, οι δήμοι έχουν Διευθύνσεις Περιβάλλοντος. Μια Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: Είναι αρμόδια για την εξασφάλιση της αποκομιδής και της μεταφοράς των απορριμμάτων, της χωριστής αποκομιδής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών, την εξασφάλιση της καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων, καθώς και τη συντήρηση των οχημάτων του Δήμου. Είναι επίσης αρμόδια για την προστασία και αναβάθμιση του τοπικού φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με τη λήψη των καταλλήλων μέτρων και τη ρύθμιση των σχετικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τη συντήρηση των χώρων πρασίνου τη λειτουργία των κοιμητηρίων και την ενεργειακή διαχείριση. Η Διεύθυνση έχει επίσης την αρμοδιότητα της Προστασίας στο  επίπεδο του  Δήμου. Οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες της Διεύθυνσης στο πλαίσιο της αποστολής της, καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις Νόμων, Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.

Δεν λέει πουθενά πως ο κάθε εμμονικός Δήμος στο όνομα της δικής του ιδεοληψίας και για καθαρά πολιτικούς λόγους πολεμάει με νύχια και δόντια μια ιδιωτική επένδυση που δίνει ζωή στην περιοχή…

Όσο για τον επίλογο της ανακοίνωσης, διαβάστε παρακαλώ και προσέξτε το ύφος:

«Συγκεκριμένα ο Δήμος Αριστοτέλη απαιτεί: (Ακριβώς έτσι, υπογραμμισμένο…).

– από την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός να διακόψει άμεσα κάθε δραστηριότητα στην περιοχή Τσικάρα Μεγάλης Παναγίας

– από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή και

– από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακαλέσει άμεσα και οριστικά την άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή «Τσικάρα». Επιπλέον, να αποφασίσει την αναστολή των εργασιών για όλα τα έργα της εταιρείας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πυρομεταλλουργία (flash smelting)».

Νόμιζα πως οι εποχές που οι συνδικαλιστές και οι κομματικοί εγκάθετοι σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα απαιτούσαν και επέβαλλαν την άποψή τους έχουν περάσει εδώ και καιρό… Λάθος έκανα;