ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ…

assets_LARGE_t_420_54455536Αν κοιτάξετε τις ειδήσεις για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το 2016 θα διαβάσετε για μισθούς και πληρωμές που έχουν μήνες να καταβληθούν και προσπάθειες πολιτικών να εξασφαλίσουν κάποιο κονδύλι που έχουν αφαιρέσει από κάποια άλλη πληττόμενη από την κρίση κατηγορία.

Το μέλλον της εταιρείας ήταν και παραμένει αβέβαιο… το ίδιο και των εργαζομένων σε αυτήν αλλά και των προμηθευτών παραγωγών τεύτλων. (Βλέπε: Σε αδιέξοδο και πάλι η ΕΒΖ).

Αυτό είναι το τίμημα του αγώνα που έδωσαν εργαζόμενοι και κόμματα η εταιρεία να μην ιδιωτικοποιηθεί όσο είχε κάποια αξία, αλλά να μείνει υπό τη σκέπη του δημοσίου για να έχουν και οι πολιτικοί να πουλάνε καμιά εκδούλευση έναντι ψήφων…

Θα μου πείτε εδώ κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά και να προκαλέσουν έμφραγμα στην οικονομία και τη χώρα η ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ, με τη Βιομηχανία Ζάχαρης θα ασχολούμαστε;  Η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα αποφύγουμε τα χειρότερα στους δύο πάλαι ποτέ πανίσχυρους κρατικούς γίγαντες.

Η ΕΒΖ προσφέρεται σαν παράδειγμα γιατί βρίσκεται σε πιο προχωρημένη φάση αποσύνθεσης κάτι που προδιαγράφει σε γενικές γραμμές και την πορεία των άλλων πανίσχυρων κρατικών εταιρειών αλλά και του ίδιου του ελληνικού κράτους σε ότι αφορά μισθούς και συντάξεις.

Εντελώς αντίθετη πορεία από τις παραπάνω έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια μια άλλη εταιρεία η οποία όμως κατάφερε να απεγκλωβιστεί έγκαιρα από την αγκαλιά του πελατειακού κράτους.

Πρόκειται για  τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη η οποία  ίσως να αποτελεί ένα από τα καλύτερα μοντέλα πλοήγησης για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χρεοκοπίας. Η εταιρεία ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα κατά πλειοψηφία μέχρι πριν λίγα χρόνια έχοντας όλα τα “κουσούρια” του ευρύτερου δημοσίου: χαμηλή ανταγωνιστικότητα, ζημιές οι οποίες κατέληγαν να τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Πριν λίγα χρόνια, μετά από πολλά εμπόδια από συνδικαλιστές και βουλευτές και άλλους με το αζημίωτο θεράποντες της ευημερίας του λαού, κατάφερε να ιδιωτικοποιηθεί.

Από τότε οι ειδήσεις που δημοσιεύονται στον τύπο αφορούν μόνο θετικές εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές πληρώνονται στην ώρα τους και τίποτα από τα φοβερά που καταγγέλλονταν ότι θα αντιμετωπίσουν καταναλωτές, εργαζόμενοι και κτηνοτρόφοι παραγωγοί δεν έχει συμβεί. (Βλέπε: Δωδώνη: Εκπλήρωσε πλήρως τις οικονομικές της υποχρεώσεις στους παραγωγούς).

Η εταιρεία έχει στρέψει την προσοχή της στις εξαγωγές ενώ έχει αποκτήσει και παραγωγική μονάδα στην Κύπρο.

Με βάση τον ισολογισμό της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, οι πωλήσεις της ξεπέρασαν πέρυσι τα 92,645 εκατ. ευρώ από 83,066 εκατ. ευρώ το 2013, σημειώνοντας άνοδο 11,53%.

Τα μικτά κέρδη της ενισχύθηκαν κατά 27,55% στα 19,176 εκατ. ευρώ, άνοδο 90% κατέγραψαν τα κέρδη προ φόρων της τα οποία ανήλθαν σε 2,36 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά της κέρδη δεκαπλασιάσθηκαν φτάνοντας το 1,761 εκατ. ευρώ από 166.915 ευρώ.

Η ειδησεογραφία για την εταιρεία αντί υποσχέσεων υπουργών για την καταβολή έναντι δεδουλευμένων και προαναγγελίες απεργιών, είναι σαν την παρακάτω: “Σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στοχεύει και τη νέα χρονιά η Δωδώνη, η οποία τα δυο τελευταία χρόνια μεγάλωσε το προσωπικό της κατά 40%. Χθες, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ανακοίνωσε σε εκπροσώπους του Σωματείου των Εργαζομένων την πρόσληψη εννέα επιπλέον υπαλλήλων ως μόνιμο προσωπικό και τόνισε ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα αυξηθούν κατά 5% σε σχέση με το 2014. Παράλληλα, τους διαβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός της εταιρείας για το 2015 δεν περιλαμβάνει περικοπές μισθών.

Πρόσφατα η Δωδώνη θέλοντας να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών της, οι οποίοι βιώνουν δύσκολες στιγμές λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, αποφάσισε να συντομεύσει το χρόνο πληρωμής αγοράς γάλακτος για το μήνα Φεβρουάριο. Έτσι, προ ημερών προέβη σε έκτακτη κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών της ζώνης γάλακτος, προς έμπρακτη στήριξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μας…”

Η στήλη αυτή είχε υποστηρίξει με σθένος την ιδιωτικοποίηση τόσο της Δωδώνης, όσο και της ΕΒΖ, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ, ακόμη και δημοσίων υπηρεσιών του εγγύτερου κράτους. Στην περίπτωση της πορείας της Δωδώνης αισθάνεται δικαιωμένη. Το ίδιο και στις άλλες που έμειναν κρατικές. Ας πρόσεχαν…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Κώστα Στούπα, 1/01/2017]