ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ “ΠΡΕΣΑ” Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

8939db2289774a6f8d4f0602ee58bb26Η στάση της Γερμανίας στη χθεσινή σύνοδο του EWG για την Ελλάδα είχε προαναγγελθεί νωρίτερα από τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν θα διαλυθεί η ευρωζώνη αν οι χώρες δεν τηρούν τους κανόνες.

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη η θέση της Γερμανίας που φέρεται ότι βρήκε στήριξη και από άλλο ένα κράτος – μέλος τουλάχιστον, ζητήθηκε να συνδεθεί το “ξεπάγωμα” της διαδικασίας των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Έτσι, η προσπάθεια απεμπλοκής (που κινήθηκε κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) περιλάμβανε την δέσμευση του εκπροσώπου της ελληνικής πλευράς, Γιώργου Γουλιαράκη, ότι το μέρισμα των 617 εκατ. ευρώ προς τους συνταξιούχους θα δοθεί εφάπαξ, δεν θα είναι δηλαδή επαναλαμβανόμενο μέτρο.

Η προφορική δέσμευση μπορεί να έγινε αλλά ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σήμερα στα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης και στους θεσμούς σχετική γραπτή δήλωση/δέσμευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει ζητηθεί στη δήλωση αυτή να μην αναφέρεται μόνο η δέσμευση για τον έκτακτο χαρακτήρα του μέτρου, αλλά και η βούληση της ελληνικής πλευράς να λάβει “ισοδύναμα” μέτρα από το ίδιο πεδίο (σ.σ. αυτό των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών) σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι…

Πλέον αναμένεται μέσα στην ημέρα να φανεί  αν η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης θα κάμψει τις αντιστάσεις του γερμανικού άξονα ή αν η κρίση θα συνεχιστεί. Στο πρώτο ενδεχόμενο, θα επιχειρηθεί να συνεδριάσει το ESM ακόμη και εντός της εβδομάδος ώστε να αρθεί η “εμπλοκή” αναφορικά με τις παρεμβάσεις το χρέος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να ζητηθεί η λήψη απόφασης σε επίπεδο υπουργών οικονομικών δηλαδή σε νέο έκτακτο Eurogroup.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι χθες “ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση” και ότι  “εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα”.

Ευρωπαϊκές πηγές στο ίδιο τόνο συμπλήρωσαν ότι η χθεσινή σύνοδος ολοκληρώθηκε  “χωρίς ομοφωνία” αλλά έκαναν λόγο για ανταλλαγή απόψεων με “εποικοδομητικό τρόπο” και για  συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές, προκειμένου να “ξεπαγώσει” η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

“Οι διαβουλεύσεις στα κράτη – μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί μία απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον” ανέφεραν οι Ευρωπαϊκές  πηγές.

Πιο αισιόδοξες ήταν  κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας ότι η Ελλάδα θα δώσει τις διαβεβαιώσεις  και ως εκ τούτου “θα βγει λευκός καπνός τις επόμενες 24 με 48 ώρες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Capital.gr  η γερμανική πίεση δεν έχει να κάνει τόσο με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, όσο με την βεβαιότητα ότι ο ESM θα μπορούσε να έχει σοβαρό πρόβλημα στην προώθησή τους. Δηλαδή ότι η ανακοίνωση και η δρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα μπορούσε να μπλοκαριστεί άσχημα αν από τώρα και μέχρι την υλοποίησή τους το ΔΝΤ προχωρήσει στην δημοσιοποίηση της Έκθεσής του για την μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στον… “Προκρούστη” βρίσκεται η παροχή (με τη μορφή επιδόματος) των 617 εκατομμυρίων ευρώ προς τους συνταξιούχους που “μετρά” στα δημοσιονομικά του 2016. Το επίδομα προς τους συνταξιούχους, είναι ήδη νόμος του ελληνικού δημοσίου και αναμένεται να καταβληθεί από σήμερα μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου σε όσους λαμβάνουν κάτω από 850 ευρώ τον μήνα. Κυβερνητικός στόχος είναι να καταγραφεί ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2016, μειώνοντας ισόποσα το πρωτογενές πλεόνασμα, με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο μνημονιακός στόχος του 2016 και τους θεσμούς να το αμφισβητούν.

Η διάταξη  για την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε προσφυγικά νησιά του Αιγαίου βαραίνει δημοσιονομικά το 2017 (με δημοσιονομικό κόστος 50 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει τη διάταξη και αναφέρει ότι η απώλεια εσόδων θα αντισταθμιστεί από άλλα πεδία).

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 21/12/2016]