Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

newego_large_t_420_54713529Για ποιο λόγο ξαφνικά, χωρίς προετοιμασία, αλλά και χωρίς να έχει επιτύχει τη συμφωνία με τους πιστωτές μας, ο πρωθυπουργός έσπευσε να βγει στις τηλεοράσεις χθες το βράδυ και να εξαγγείλει παροχές στους συνταξιούχους που λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη;

Σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να «δουν» εκλογές πίσω από τις εξαγγελίες. Αλλά, είναι βέβαιο ότι μια αποσπασματική εξαγγελία όπως αυτή για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ή για τον ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, δεν εξασφαλίζει εκλογική ανάκαμψη. Μόνον εάν η χθεσινή, ήταν απλώς η πρώτη από μια σειρά εξαγγελιών κατά τις επόμενες ημέρες, μόνο τότε η πρωτοβουλία Τσίπρα έχει πραγματική παραπομπή σε αιφνιδιαστικές κάλπες. Όχι μια απλή «ντουφεκιά στον αέρα» όπως ήταν η χθεσινή.

Από την άλλη, η εμμονή του πρωθυπουργού για «πολιτική συμφωνία» με τους δανειστές φανερώνει ότι η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου εξελίσσεται προβληματικά… Το χθεσινό μήνυμα προς τους εταίρους ήταν ξεκάθαρο: «οι μεταξύ σας διαφωνίες οδηγούν το σχέδιο διάσωσης της χώρας στα βράχια. Εμένα, δεν θα με πάρετε μαζί σας». Μια κουβέντα, είναι αυτό, αφού σε καμία δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει σημάδια εκλογικής και πολιτικής ανάκαμψης. Όταν στηθούν κάλπες, κανένας Ντάισελμπλουμ δεν θα εισπράξει το πολιτικό κόστος μιας ακόμα αδιέξοδης προσπάθειας εξόδου από την κρίση. Ο Τσίπρας, όμως, θα είναι εδώ και θα το εισπράξει.

Συνεπώς, εκλογές στο εγγύς μέλλον μπορεί να προκύψουν μόνο από ατύχημα, από ανάγκη, κι όχι από κυβερνητική επιλογή. Ο Τσίπρας διατηρεί ακόμα στη ζωή το καλό σενάριο, που λέει ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο –με πολιτική συμφωνία ή όχι- κι η Ελλάδα να ενταχθεί περί τον Μάρτιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο ο Ντράγκι παρέτεινε για όλο το 2017. Αυτό θα φέρει ρευστότητα στην αγορά, το έλος θα κινηθεί, η ελπίδα θα ξανακάνει δειλά- δειλά την εμφάνισή της, κι ο Τσίπρας, σαν έμπειρος κυνηγός που είναι, μόλις τη δει θα την τουφεκίσει στήνοντας κάλπες.

Αυτό, όμως, είναι το καλό σενάριο. Γιατί αναμφίβολα, υπάρχει και το κακό. Η αξιολόγηση να καρκινοβατεί, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να καθυστερήσει ή να γίνει σε πολύ μικρό βαθμό, τα πράγματα στην πραγματική οικονομία, στη λειτουργία της αγοράς να μην αλλάξουν ούτε ως εντύπωση, ούτε για λίγο, κι έτσι να χαθεί κι αυτή η ευκαιρία.

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο. Η πολιτική εντύπωση που χθες θέλησε να εμφυσήσει στους πολίτες είναι ότι «μόλις έχω μια μικρή δυνατότητα, φροντίζω να απαλύνω τη δοκιμασία σας». Ότι μας έχει στο μυαλό του. Και συνεπώς, όταν δεν απαλύνει τη δοκιμασία μας, είναι γιατί δεν τον αφήνουν οι κακοί δανειστές.

Προσωπικά δεν έχω αμφιβολία ότι εάν η κυβέρνηση δεν στηριχθεί από τους πιστωτές της χώρας, ο Τσίπρας θα πάει σε εκλογές με το δίλημμα «εγώ ή οι δανειστές», έχοντας προηγουμένως ταυτίσει την πολιτική και το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις προτάσεις και τις ντιρεκτίβες των δανειστών. Το απλοϊκό σχήμα θα είναι: «Με μένα και τις αλλαγές που θα κάνουν δυνατές κι άλλες παροχές, ή με τη ΝΔ και τα αδιέξοδα μνημόνια που επιβάλλουν οι δανειστές;». Αυτό το σκηνικό υπηρετεί η χθεσινή του, αιφνιδιαστική τηλεοπτική εμφάνιση, στην οποία περίπου υποδύθηκε τον «μάγο με τα δώρα» για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν προετοίμασε τους πολίτες για γρήγορες εκλογές. Προετοίμασε τους πολίτες για το δίλημμα, επί του οποίου θα τους ζητήσει να αποφανθούν, όποτε επιλέξει να πάει σε εκλογές.-

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr/, του Καλλικέλαδου, 09/12/2016]