“ΠΥΡΕΤΟΣ” ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. – ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΠΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

shutt116227393-lowΚαι ενώ στην Ελλάδα συμβαίνουν όλα αυτά τα περίεργα και ανεξήγητα, στη Σουηδία και το αρμόδιο υπουργείο ανάπτυξης και καινοτομίας πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη αποστολή από την Ινδία για να συζητήσει μεταλλευτικά θέματα.

Οι σουηδικές εταιρείες του κλάδου λειτουργούν μεταλλεία βολφραμίου στην Αυστρία, χαλκού, ψευδαργύρου και χρυσού στην Φινλανδία, χαλκού, βολφραμίου στη Πορτογαλία και ψευδαργύρου, μολύβδου στην Ιρλανδία.

Αδειοδοτήσεις στην κοιτασματολογική έρευνα και παραγωγική εκμετάλλευση δίνονται η μία μετά την άλλη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κοινότητα παίρνουν διαρκείς ερευνητικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, και οι ορυκτές πρώτες ύλες παραμένουν ψηλά στην νέα βιομηχανική ατζέντα.

Διαφορετικός κόσμος, σταθερή προσήλωση, πορεία και εξέλιξη, άλλη αναπτυξιακή προοπτική. Τι στο διάολο φταίει και εμείς τα κάνουμε όλα ανάποδα;

Έλλειψη δημιουργικής κουλτούρας; Πολιτικός μεσαίωνας; Συμβουλάτορες που ανταλλάσσουν το επιστημονικό τους κύρος και γνώση με καρέκλες εξουσίας; Όλα αυτά και πολλά άλλα στραβά συμβάλλουν στη κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και δεν μας πειράζει να το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Μήπως τελικά έχουμε κάποιες ” πισινές” που δεν τις ξέρουμε; Προφανώς όχι, γιατί αλλιώς θα είχαμε σωθεί ή θα μας είχαν σώσει από καιρό. Για αυτό λοιπόν να σοβαρευτούμε και να πάμε στα έτοιμα και τα σίγουρα. Ένα από αυτά είναι ή παραγωγική αξιοποίηση του διαπιστωμένου και αποθεματικά βέβαιου, ελληνικού ορυκτού πλούτου.

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr/, του Δρ. Γεωλογίας Νικολάου Αρβανιτίδη, 4/11/2016]