ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η Β’ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η ΑΛΛΙΩΣ…

161124191655847Στο προχθεσινό «μασάζ» που έκανε ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ήταν παραπάνω από σαφής: «Αν δεν πετύχει η β’ αξιολόγηση πιθανότατα θα πάμε σε πρόωρες εκλογές»… Αυτά ειπώθηκαν… Αυτό που δεν ειπώθηκε αλλά εννοήθηκε σαφέστατα είναι πως «αν πάμε σε εκλογές οι περισσότεροι από εσάς θα χάσετε την βουλευτική καρέκλα, οπότε κανονίστε…»

Δεδομένου του ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε και τόσο καλά, η ελπίδα του κ. Τσίπρα είναι η απροθυμία των εταίρων να ανοίξουν πάλι ένα μέτωπο «ελληνικής κρίσης», αφού έχουν να αντιμετωπίσουν δημοψηφίσματα (Ιταλία), εκλογές (Γερμανία, Γαλλία), Brexit (Μεγάλη Βρετανία), και ένα σωρό προβλήματα. Ελπίζει δηλαδή, πρωθυπουργός μας, να περάσει όπως-όπως η β’ αξιολόγηση, έστω και με αστερίσκους…

Έστω ότι παρακάμπτεται ο μεγάλος σκόπελος των εργασιακών και κλείνει η β’ αξιολόγηση. Ωραία… Τώρα με επιχείρημα «είδατε τι καλά παιδιά είμαστε, κάντε κάτι για το χρέος», ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει (ή θα προσπαθήσει να ξεκινήσει) μια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Εδώ θα βρει απέναντί του σίγουρα τον κο Σόιμπλε –και τους συν αυτώ–, ο οποίος επίσης σαφέστατα αιτιολόγησε πως η ελάφρυνση του χρέους βλάπτει την Ελλάδα… Σε απλά ελληνικά είπε τα εξής: «Αφού ζορίζονται τώρα στην δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, σκέψου να τους χαρίσουμε και μέρος του χρέους… Δεν θα κάνουν τίποτα… Άσε, το συζητάμε μετά το 2018…».

Ο ψύχραιμος παρατηρητής δεν θέλει και πολύ για να δει όλη την εικόνα. Αν οι εταίροι θέλουν τον κο Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνονθύλευμα στην εξουσία, θα παραχωρήσουν κατιτίς σχετικά με το χρέος ώστε να μπορέσει ο πρωθυπουργός να το χρησιμοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση, μπας και ορθοποδήσει από τα βάραθρα των δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ και βγάλει την τετραετία. Αν θεωρήσουν πως δεν τους είναι πλέον χρήσιμος ή έχουν κουραστεί από την ανικανότητα του πολιτικού του προσωπικού, δεν θα του δώσουν τίποτα, με άλλα λόγια θα του τραβήξουν διακριτικά το χαλί κάτω από τα πόδια.

Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο νέος χρόνος… Από τις αρχές του 2017 μπαίνει σε εφαρμογή ο μηχανισμός αυτόματης κατάσχεσης λογαριασμών σε τράπεζες, μισθών, συντάξεων, σπιτιών, οικοπέδων και χωραφιών για χρέη στο δημόσιο από 500 ευρώ! Αυτό σε συνδυασμό με το νέο ασφαλιστικό που απλά «δεν βγαίνει» για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, θα υπερχειλίσουν το ήδη ξέχειλο ποτήρι της δυσαρέσκειας. Και η κυβέρνηση δεν θα έχει να παρουσιάσει κάποια «επιτυχία»… Να μη μιλήσουμε για τις συνεχείς γκάφες στην εξωτερική πολιτική (αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Οπότε, όσοι μιλάνε για εκλογές την άνοιξη, πιθανότατα θα βγουν αληθινοί, διότι εδώ που τα λέμε η κατάσταση δεν πάει άλλο… Όχι πως οι επόμενοι θα κάνουν κάτι μαγικό, αλλά τουλάχιστον ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται τον πραγματικό κόσμο και όχι τον φανταστικό της κομματικής νιρβάνας της «πρώτης φοράς αριστερά»…

Τώρα που μιλάμε, η αξιολόγηση βρίσκεται στον αέρα. Παρά το ότι η Κομισιόν σαφώς μας κλείνει το μάτι, η ενδοθεσμική διαμάχη για το ελληνικό πρόγραμμα –και το χρέος–, δεν προδιαθέτουν για μια ανέφελη και απρόσκοπτη κατάληξη της αξιολόγησης. Και σίγουρα πολύ δύσκολα θα ληφθεί πολιτική απόφαση μέχρι τις 5/12 όπως έχει δηλώσει πως επιθυμεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, διότι αυτό σημαίνει πως όλα τα προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν μετά την πολιτική απόφαση, και οι εταίροι δεν το βλέπουν με καλό μάτι αυτό… Υπάρχουν και τα κακά προηγούμενα βλέπετε…

Να μην ξεχνάμε πάντως πως όλα αυτά δεν έχουν και τόση σημασία για την τσέπη μας και το βιοτικό μας επίπεδο. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος –έστω και ψηφοφόρος ΣΥΡΙΖΑ–, ο οποίος να νομίζει πως και το χρέος ολόκληρο να μας χαρίσουν, την επόμενη μέρα θα έχουν δημιουργηθεί 1.500.000 θέσεις εργασίας, ούτε πως θα κάνουν ουρά οι επενδυτές να έρθουν στην χώρα της φαιδράςπορτοκαλέας… Θέλει πολύ δρόμο ακόμα για να δούμε άσπρη μέρα και σίγουρα όχι με το σημερινό φορολογικό καθεστώς, την επενδυτική πολιτική και την ψύχωση με τον «δημόσιο χαρακτήρα» των πάντων…

Όπως πολύ σωστά διάβασα σε ένα άρθρο, «Η Ελλάδα κινδυνεύει να καταρρεύσει και να λειτουργήσει σαν ένα παράδειγμα προς αποφυγήν για τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες, όπως στη δεκαετία του ’90 λειτούργησαν ανάλογα τα σοβιετικά καθεστώτα για να ανακοπεί η ισχύς της αριστεράς στη Δύση». Το είπε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι, εξάλλου… «Μην καταντήσουμε σαν την Ελλάδα»…

Είναι και αυτό μια αλλαγή… Από την «γενέτειρα της Δημοκρατίας που μεταλαμπάδευσε τον πολιτισμό σε όλο τον γνωστό κόσμο», σε «παράδειγμα προς αποφυγή για τις ανεπτυγμένες χώρες»… Τι να πει κανείς…-

 

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr/, του Αχιλλέα Σκυριανού, 27/11/2016]