Ο ΟΠΕΚ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ «ΣΩΣΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΝ ΣΩΖΕΤΑΙ»

161007164708537Η εν δυνάμει συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου, στην οποία έχει φθάσει επιτέλους ο ΟΠΕΚ, όπως εκτιμάται τουλάχιστον, δεν δείχνει να σημαίνει και πολλά. Τα μέλη του ΟΠΕΚ κατέληξαν στις 28 Σεπτεμβρίου στο περίγραμμα μιας συμφωνίας, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ για την Ενέργεια στο Αλγέρι. Στους όρους περιλαμβάνεται μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου από περίπου 33.240.000 βαρέλια την ημέρα κάπου ανάμεσα σε 32.500.000 και 33.000.000 βαρέλια ημερησίως.

Η συγκεκριμένη περικοπή μπορεί να είναι οριακή αλλά αν τεθεί σε εφαρμογή, θα είναι η πρώτη που επιβάλλει ο Οργανισμός από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης το 2008. Ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσει την πρώτη συντονισμένη απάντηση του «καρτέλ» από τότε που οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να πέφτουν τον Ιούνιο του 2014 όταν από την κορυφή των 110 δολαρίων ανά βαρέλι κατρακύλησαν στον πάτο, φθάνοντας μόλις πάνω από τα 25 δολάρια, τον Ιανουάριο του 2016.

Οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα θεσπιστεί η μείωση της παραγωγής είναι μπροστά μας, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα ακόμη και κατάρρευσης της συμφωνίας, στο διάστημα μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΠΕΚ, στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη, όπου η Ομάδα ελπίζει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία. Βεβαίως προκειμένου κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που οδήγησαν σε κατάρρευση προηγούμενες προσπάθειες συντονισμένης ανταπόκρισης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το ποιος τελικά θα επωμιστεί το κύριο βάρος των περικοπών, πώς θα αντιμετωπιστεί η αύξηση παραγωγής από το Ιράν αλλά και πώς θα γίνει η διαχείριση πολιτικών φιλονικιών μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου.

Η συμφωνία δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα μια συντονισμένη προσπάθεια του ΟΠΕΚ να ανεβάσει τις τιμές του αργού πετρελαίου αφού άλλωστε, οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που αποτελούν στην ουσία την καρδιά του ΟΠΕΚ, δεν έχουν αλλάξει ριζικά τη στάση τους ώστε να μπορέσουν οι αγορές να λύσουν τα προβλήματα της υπερτροφοδότησης. Αντ’ αυτού ο Οργανισμός αντιδρά στις συνθήκες της αγοράς που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραμένουν σταθερά κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Έτσι ενώ ο ΟΠΕΚ μπορεί να φθάσει τελικά σε συμφωνία για την πολιτική που θα ακολουθήσει, η πολιτική αυτή μπορεί να μην έχει πλέον καν σημασία.

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε μια διακριτική μετατόπιση στις αγορές πετρελαίου που ξεπερνά τις τιμές και την παραγωγή, τόσο εντός όσο και εκτός του ΟΠΕΚ. Με την εν δυνάμει αυτή συμφωνία, ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να περιορίσει τον αντίκτυπο στην αγορά, όταν θα είναι διαθέσιμο περισσότερο πετρέλαιο. Ο Οργανισμός εκφράζει την ανησυχία του μήπως η αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου, η οποία οφείλεται τόσο στο ότι επανέρχονται σε κυκλοφορία προμήθειες που είχαν παραγκωνιστεί όσο και στο ότι νέες προμήθειες πέφτουν στην αγορά, οδηγήσει τελικά τις τιμές πιο κάτω από το σημείο που οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ μπορούν να αντέξουν.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν προσδιορίσει το μέγεθος του περικοπής από 200.000 έως 700.000 βαρέλια την ημέρα, κάτι που αποτελεί σχετικά μετριοπαθή στόχο, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια αγορά που υπερτροφοδοτείται από σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Κρίσιμο παραμένει το γεγονός ότι το σημείο στο οποίο δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία αφορά το ποιος και κατά πόσο θα μειώσει την παραγωγή ή ακόμη και ποιες χώρες θα εξαιρεθούν από το πάγωμα ή τις περικοπές στην παραγωγή τους. Ο ΟΠΕΚ βρίσκεται τώρα στη διαδικασία σύστασης της επιτροπής που θα ασχοληθεί το επόμενο δίμηνο, με τον λεπτομερή προσδιορισμό του μεγέθους της περικοπής για κάθε μέλος ξεχωριστά.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων του ΟΠΕΚ είναι ήδη σαφές, πως οι ενέργειές του περιορίζονται πλέον στη διαχείριση της υποχώρησης της αγοράς, κάτι που θυμίζει την κινητοποίηση του περυσινού Ιανουαρίου, όταν οι τιμές ήταν γύρω στα 25 δολάρια το βαρέλι και κατάφερε να τις ανεβάσει στα 45 δολάρια, δύο μήνες αργότερα.

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr/, της Διπλανής, 09/10/2016]