Με ανακοίνωση του γραφείου τύπου, ο βουλευτής Γιώργος Βαγιωνάς απαντά στις κατηγορίες antigold εντύπων και μπλογκ, πως επιθυμεί τη δίωξη των «αγωνιστών» κατηγορουμένων για επεισόδια στις Σκουριές. Ο βουλευτής Χαλκιδικής ευθαρσώς απαντά και αντικρούει τις κατηγορίες, δίνοντας ταυτόχρονα ένα ξεκάθαρο στίγμα όσον αφορά τις προσωπικές του θέσεις για το ζήτημα της επένδυσης στην ΒΑ Χαλκιδική.
«Μετά λύπης μου διαπιστώνω πως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η λειτουργία των μεταλλείων στη Χαλκιδική, ο «εμφύλιος σπαραγμός» που έχει ξεσπάσει στην τοπική κοινωνία την τελευταία πενταετία, αλλά και οι νομικές και δικαστικές προεκτάσεις του ζητήματος έχουν προσφάτως γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής- και όχι μόνο- εκμετάλλευσης.
Την ώρα που η κοινωνία της Χαλκιδικής είναι ακόμη σε αναβρασμό και το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας υποβιβάζεται σε αστυνομικό σταθμό, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση των υπηρετούντων αστυνομικών στο Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού- του οποίου την επαναλειτουργία ζητούσα μετ’ επιτάσεως- και κάποιοι ισχυρίζονται πως η κατάσταση έχει ηρεμήσει, εγώ τολμώ να πω τα πράγματα με το όνομα τους.
Το κλίμα παραμένει πολεμικό, ανάμεσα σε εκείνους που επιθυμούν τη λειτουργία των μεταλλείων και σε εκείνους που κάνουν τα πάντα για να την αποτρέψουν. Το μπούλινγκ δίνει και παίρνει καθημερινά, ενώ το υπέστην και εγώ ο ίδιος πέρσι στο «Μαύρο Αλώνι». Γι’ αυτό προσπάθησα και προσπαθώ να μην μεταβληθεί το Α.Τ. Αρναίας σε αστυνομικό σταθμό, για να μη μετακινηθούν οι υπηρετούντες αστυνομικοί στην Ιερισσό, εκεί που θα είναι στιγματισμένοι και γι’αυτό ζητώ την τιμωρία των «θερμοκέφαλων» που δικάζονται για τα επεισόδια στις Σκουριές. Όχι γιατί επιθυμώ οι συμπολίτες μου να βρεθούν στη φυλακή, σε καμία περίπτωση, αλλά γιατί δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα, υπέρ της ασυδοσίας. Επιθυμώ μια ποινή με αναστολή, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα με την πάροδο του χρόνου, γιατί σε περίπτωση πλήρους απαλλαγής, ο κύκλος της βίας, με περίτρανο παράδειγμα τον εμπρησμό του Α.Τ. Ιερισσού, θα ανοίξει και πάλι.
Όσο για τα μεταλλεία χρυσού καθαυτά, έχω επαναλάβει πολλάκις, πως ναι, ήμουν εναντίον της επένδυσης, όταν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Ζήτησα όμως απο την εταιρεία να βρει έναν τρόπο εξόρυξης του μεταλλεύματος, χωρίς την καταστροφή του περιβάλλοντος, διότι γνωρίζω πως όπου πέσει κυάνιο δεν φυτρώνει χορτάρι για 1.000 χρόνια και αυτό δεν το ήθελα για τον τόπο μου. Στη συνέχεια λοιπόν, βρέθηκε η μέθοδος της ακαριαίας τήξης και τότε συμφώνησα, αφού πρώτα διαπίστωσα οτι πραγματικά ο τρόπος αυτός εξόρυξης είναι ακίνδυνος πλήρως για το περιβάλλον, όπως χρησιμοποιείται στη Γερμανία, στο Ανόβερο, στη Φιλανδία σε δέκα χρυσωρυχεία, αλλά και σε ορυχεία άλλων χωρών. Ακόμη, έχουν εγκατασταθεί οκτώ σταθμοί μέτρησης όλων των ρύπων, εξωτερικών και εσωτερικών, των οποίων τα αποτελέσματα αναρτώνται στο διαδίκτυο(https://environmental.hellas–gold.com/).
Άρα, λοιπόν, έχω βεβαιώσεις οτι το περιβάλλον θα διατηρηθεί και μάλιστα με την υπόσχεση της εταιρείας πως ό,τι περιβαλλοντικές βλάβες έχουν γίνει στην περιοχή απο προηγούμενες εξορύξεις, θα επουλωθούν με δαπάνες της ίδιας της εταιρείας. Κι αυτό το βλέπουμε εν τοις πράγμασιοτι γίνεται, όπως στην περίπτωση μιας λίμνης λυμάτων χρυσού, που είχε 5 εκατ. κυβικά μέτρα λύματα, και η οποία ήδη έχει καθαριστεί και αναζωογονείται το χώμα εκεί που ήταν ο πυθμένας της, με ειδικά υλικά χώματος για να φυτευθεί όλη η χλωρίδα της περιοχής.
Όσο για την απομόνωση φράσης μου και την εκτός πλαισίου απόδοση της, από την ομιλία μου στην εκδήλωση της 8ης Οκτωβρίου για τα προβλήματα του Δήμου, έχω να πω μόνο, ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει ποιος είναι ο Γιώργος Βαγιωνάς. Έχω δώσει τις εξετάσεις μου, αλλά και συνεχίζω να τις δίνω καθημερινά, απέναντι στον κόσμο της Χαλκιδικής, ως γιατρός αλλά και ως βουλευτής.
Υπόνοιες για το είδος της πολιτικής που ασκείται από μέρους μου δεν χωρούν, καθότι όλες μου οι κινήσεις είναι καταγεγραμμένες στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Είμαι και θα συνεχίσω να είμαι υπέρ της συνεννόησης, για να πάει μπροστά ο τόπος μου, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.
Από το Γραφείο Τύπου – Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2016»