ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ SSM ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ “ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ” ΣΕ ΗΜΙΘΑΝΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%83%ce%b7-570x300Σε άμεσο… άδειασμα των “θαλάμων εντατικής” από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, καλεί ο SSM τις τράπεζες πριν από την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και κρίνεται καταλυτικής σημασίας για τις αναδιαρθρώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, τίθεται από σήμερα το πρωί στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης – Θεσμών για την οριστικοποίησή του. Ωστόσο, φαίνεται ότι “πρελούδιο” στην εφαρμογή του, θα είναι η “αποδιασωλήνωση” μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πρόκειται για επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους με προεξάρχοντες τους κλάδους αυτοκινήτου, επίπλου, ρουχισμού, τεχνικών έργων και ευρύτερα εταιρίες που είναι συνυφασμένες με την εσωτερική ζήτηση στις οποίες οι τράπεζες θα βγάλουν τον “αναπνευστήρα”, έχοντας φτάσει στα όριά τους. Οι εταιρίες αυτές παρουσιάζουν αρνητικό EBITDA που τις καθιστά μη βιώσιμες, αφού και όλα τα χρέη να τούς χαριστούν από τις τράπεζες, και πάλι τα έξοδά τους θα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδά τους.

Παρά το γεγονός ότι αυτό το γνώριζαν οι τράπεζες, συντηρούσαν τις επιχειρήσεις αυτές στην τεχνητή αναπνοή, αρκούμενες σε μελέτες βιωσιμότητας που βασίζονταν αποκλειστικά σε αόριστες προβλέψεις για το μέλλον της εκάστοτε επιχείρησης, παραγνωρίζοντας το αρνητικό EBITDA (δηλαδή κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων).

Πλέον, με εντολή SSM, οι τράπεζες καλούνται να δώσουν άμεσο τέλος στην κατάσταση αυτή, με αποτέλεσμα στο διάστημα που απομένει μέχρι τα τέλη του έτους, να αναμένονται “λουκέτα” παρά διασώσεις εταιριών. Μάλιστα, τραπεζίτες αναφέρουν στο Capital.gr ότι πολύ δύσκολα θα πρέπει να αναμένονται άλλες ρυθμίσεις δανείων στο μοντέλο του ομίλου Μαρινόπουλου, παρά το ότι έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η περίπτωση Μαρινόπουλου θα αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

Εκτιμώντας ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τις ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων, οι τραπεζίτες παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί μέχρι να αποσαφηνιστούν δια νόμου δύο βασικές παράμετροι: α) η νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις, και μάλιστα χωρίς πληθώρα προϋποθέσεων που θα απέτρεπαν και πάλι τη λήψη αποφάσεων, και β) η άμεση αποπομπή των μη συνεργάσιμων διοικήσεων των επιχειρήσεων, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στις αναδιαρθρώσεις.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η διευθέτηση των δύο αυτών θεμάτων θα επιταχύνει την αντίδραση των τραπεζών στις περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το “φρέσκο” χρήμα που είναι αναγκαίο να μπει στις επιχειρήσεις, είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να προέλθει από τις τράπεζες.

Η πηγή του “φρέσκου” χρήματος για τις επιχειρήσεις, λένε, θα είναι αποκλειστικά η αύξηση του τζίρου. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, προϋποθέτει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της Οικονομίας και μάλιστα κατά το ελάχιστο, στο 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2017. Πρόκειται για πρόβλεψη που οι τραπεζίτες βλέπουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα και την κρίνουν υπεραισιόδοξη, γεγονός που ερμηνεύεται αρνητικά για τις προοπτικές διάσωσης πολλών επιχειρήσεων.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Νένας Μαλλιάρα, 20/10/2016]