ΠΟΙΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ- ΠΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΑΝ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%bf%ce%b9Συγκρίνοντας τους δείκτες του β’ τριμήνου 2016 με τους αντίστοιχους περσινούς εντοπίστηκε σημαντική μείωση στον δείκτη αμοιβών, στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες ( 13,6%), στα ορυχεία και λατομεία ( 3,5%), καθώς επίσης και στον κλάδο παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων κ.λπ. ( 21,5%).

Ο κλάδος των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση όσον αφορά την απασχόληση, ενώ η χειρότερη εικόνα σε όρους αποδοχών εντοπίζεται στον τομέα της παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων και διαχείρισης απόβλητων. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι σε συγκεκριμένους κλάδους, απασχόληση και αμοιβές κινήθηκαν ανοδικά και κατά την 6ετία των μνημονίων (2010 2016).

Στην πρώτη θέση τοποθετείται και μάλιστα με μεγάλη διαφορά ο τομέας των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης. Στον τουρισμό, ο δείκτης απασχόλησης εμφανίζεται βελτιωμένος στο β’ τρίμηνο του 2016 σε ποσοστό 43,12% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 20l0, ενώ στον ίδιο τομέα επαγγελματικής δραστηριότητας ο δείκτης των αμοιβών εμφανίζεται να έχει ενισχυθεί κατά 34,97%. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιεύει σε τριμηνιαία βάση την πορεία των βραχυχρόνιων δεικτών απασχόλησης, ωρών εργασίας και αμοιβών σε βασικούς κλάδους της οικονομίας. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο του 2016, οπότε κατέστη εφικτή π σύγκριση τόσο με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο όσο και σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2010, το πρώτο τρίμηνο εισόδου της Ελλάδας στην περίοδο των μνημονίων. Αξίζει να αναφερθούν οι ορισμοί που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ:

  1. Ως μισθοί και ημερομίσθια ορίζονται το σύνολο των μικτών αμοιβών σε χρήμα ή σε είδος που καταβάλλονται σε όλα τα άτομα που περιλαμβάνονται στη μισθολογική κατάσταση σε αντάλλαγμα της εργασίας που προσέφεραν. Έτσι, αν σε έναν κλάδο καταγραφεί μείωση 50%, δεν σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά έχασε τις μισές αποδοχές του. Σημαίνει ότι το σύνολο των εργαζομένων ο αριθμός των οποίων μπορεί να έχει μειωθεί λόγω της συρρίκνωσης της απασχόλησης εισέπραξαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο (εν προκειμένω το β’ τρίμηνο του 2016) τις μισές αποδοχές συγκριτικά με το παρελθόν.
  2. Ως αριθμός απασχολούμενων ατόμων ορίζεται ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εργάζονται στην επιχείρηση ή στον κλάδο, ανεξάρτητα από την ιδιότητα. Συμπεριλαμβάνονται δηλαδή οι ιδιοκτήτες εταιρειών, οι συνέταιροι και τα μέλη των οικογενειών τους καθώς και το σύνολο των απασχολούμενων ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον εργάζονται: προσωρινά ή εποχικά, με πλήρη ή μερική απασχόληση, με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή.

Συγκρίνοντας τους δείκτες του β’ τριμήνου 2016 με τους αντίστοιχους περσινούς προκύπτει σημαντική αύξηση του δείκτη αμοιβών στις κατασκευές (25,6%), στη μεταφορά και στην αποθήκευση (5,3%), αλλά και στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες ( 4,5%). Αντίθετα, εντοπίστηκε σημαντική μείωση στον δείκτη αμοιβών, στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες ( 13,6%), στα ορυχεία και λατομεία ( 3,5%), καθώς επίσης και στον κλάδο παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων κ.λπ. ( 21,5%). Ο δείκτης της απασχόλησης εμφανίζεται ενισχυμένος το τελευταίο 12μηνο (β’ τρίμηνο 201ς β’ τρίμηνο 2016) στις κατασκευές (21,1%) και στην ενημέρωση και επικοινωνία ( 3,8%), αλλά και στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες ( 3,9%). Αντίθετα, παρατηρείται μείωση στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης ( 3%).

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 30/09/2016]