Η ΑΥΤΟΨΙΑ, ΟΙ… «ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ» ΚΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ…

kas1aΤην Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου το πρωί έγινε η περίφημη αυτοψία στον λεγόμενο «αρχαιολογικό χώρο των Σκουριών» (!). Οι antigoldαργόσχολοι που αυτοαποκαλούνται «επιτροπές αγώνα», ήταν εκεί με σκοπό να πιέσουν ψυχολογικά τους αρχαιολόγους που ήρθαν να εκτελέσουν διατεταγμένη υπηρεσία….

Ήταν όλοι εκεί… Οι επιτροπές αγώναΝεολαίας Ιερισσού, Μεγάλης Παναγίας, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου…

Στα πλαίσια της τακτικής «όποιος δεν είναι κατά της επένδυσης είναι εχθρός», οι «κάτοικοι και φορείς της περιοχής», δηλαδή οι γνωστοί antigoldμαϊντανοί, που… πονούν για τα «αρχαία» των Σκουριών, μαζεύτηκαν να διαλαλήσουν πως απομάκρυνση των «αρχαιοτήτων» σημαίνει καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου!!!Μάλιστα είχαν φτιάξει και και πανό που έγραφε «Φυγαδεύουν την ιστορία μας, αρχαιολόγοι ντροπή σας»(!!!) στοχεύοντας την τοπική εφορία αρχαιοτήτων.

Παράλληλα ο Στέλιος Νικητόπουλος, ο οποίος εξελίσσεται σε κάτι αντίστοιχο της καςΙγγλέζη, αλλά στον χώρο της δημοσιογραφίας, (δηλαδή στηρίζει την ύπαρξή του και την «καριέρα» του στον antigold“αγώνα» του), εμφανίστηκε στη ραδιοεφημερίδα του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ που παρουσιάζει η Αλίκη Παπαναστασίου. Εκεί μας τα είπε όλα… Μεταξύ άλλων:

«Όπως ενημερωνόμαστε, η αυτοψία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο κέντρο του πεδίου ανοικτής εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι αρχαιότητες χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 2ο αιώνα π. Χ. Στις 26 Ιουλίου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να μην κάνει δεκτή την εισήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους για απομάκρυνση των αρχαιοτήτων αλλά να κάνει αυτοψία. Η αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Σκουριών γίνεται σήμερα, και είναι αυτήν την ώρα ακόμη σε εξέλιξη από κλιμάκιο του ΚΑΣ».

«[…]Ο Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών στο υπόμνημά του τονίζει ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, ότι αποτελεί μαζί με τους τουλάχιστον 34 εντοπισμένους αρχαιολογικούς χώρους σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων ενιαίο σύνολο που εκτείνεται περιμετρικά της Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής και περιλαμβάνει επιπλέον τρία σπήλαια».Ε, αφού το λέει ο Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών, έτσι θάναι… Κάθε γωνάι και αρχαιολογικός χώρος!!!

«[…] Κάτοικοι και φορείς της Χαλκιδικής ζητούν τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στον χώρο που βρίσκονται, την κήρυξη των Σκουριών ως αρχαιολογικού χώρου και τη θέσπιση πλαισίου προστασίας του, τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας και την ανάδειξη των μνημείων που ήρθαν στο φως από την έως τώρα ανασκαφή, την απαγόρευση της συνέχισης των εργασιών στο υποέργο Σκουριών και όπου υπάρχουν εντοπισμένοι αρχαιολογικοί χώροι στην ευρύτερη περιοχή και την επικοινωνία του κοινού με το μνημείο και την διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στον αρχαιολογικό χώρο».

Όπου «κάτοικοι και φορείς», διάβαζε antigoldκαι παρατρεχάμενοι σύλλογοι και μπλογκ…

Δεν παρέλειψε ο ενημερωμένος δημοσιογράφος να μας θυμίσει και τα ακάτωθι:

«[…] Θυμίζουμε τέλος ότι έληξε η δίμηνη προθεσμία που είχε δώσει στις 5 Ιουλίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην εταιρεία για να αποδείξει ότι είναι ασφαλής περιβαλλοντικά η μέθοδος μεταλλουργίας της ακαριαίας τήξης στις Σκουριές. Οι κάτοικοι και επιστήμονες τονίζουν ότι η μέθοδος είναι ακατάλληλη γιατί είναι μεγάλες οι ποσότητες αρσενικού στη Χαλκιδική και πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.»

Ευτυχώς που υπάρχουν δημοσιογράφοι σαν τον Νικητόπουλο, διότι τόσο η πολιτεία όσο και η εταιρεία, το είχαν ξεχάσει αυτό το θέμα… Καλά που είσαι κι εσύ βρε Στέλιο…

Άλλη μια «μαζική» διαμαρτυρία από «φορείς και κατοίκους»!!! (μετράω 20 άτομα, και ο φωτογράφος, άντε 21…).