ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

f4d92fe97914429caf1acff3b0d4f32fΗ ανησυχία στο Υπ. Οικονομικών έχει εδραιωθεί για τα καλά καθώς οι εκτιμήσεις των αρμόδιων στελεχών του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο στο συμπέρασμα ότι οι αναμενόμενες ροές εσόδων δείχνουν να εξαντλούνται από τα τέλη Οκτωβρίου και ειδικά τον Νοέμβριο.

Οι ενδείξεις ήταν ήδη σημαντικές από τον Ιούλιο, αλλά η “τάση” αρχίζει να σταθεροποιείται με τα προσωρινά στοιχεία που έρχονται από όλες τις πλευρές. Η “κόπωση” που εμφανίζεται στα φορολογικά έσοδα καθρεπτίζεται με τον πλέον σαφή τρόπο στην διευρυνόμενη απώλεια των ρυθμίσεων τόσο σε επιχειρήσεις όσο και φυσικά πρόσωπα.

Οι ρυθμίσεις “σκάνε”, καθώς το ύψος των συσσωρευμένων μηνιαίων υποχρεώσεων από τις πολλαπλές ρυθμίσεις σε εφορία και Ταμεία, υπερβαίνει πλέον την φοροδοτική ικανότητα των ενδιαφερόμενων.

Η τάση αυτή εάν σταθεροποιηθεί και τους μήνες του καλοκαιριού – η απάντηση στο ερώτημα αποτελεί τον καθημερινό εφιάλτη στο ΓΛΚ, καθώς όπως εκτιμάται στην συνέχεια θα είναι αδύνατο να ανατραπεί όσο και αν αυξηθεί η πίεση μέσω κατασχέσεων κ.λ.π. Στο μετριοπαθές σενάριο που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ, η οικονομική δυνατότητά του, δηλαδή της Κυβέρνησης, αρχίζει να εξαντλείται στην μετάβαση από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο. “Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες να βγει ο χρόνος…” διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του ΓΛΚ στο Capital.gr.

Ο λόγος αυτός είναι βασικός στην επιλογή του Πρωθυπουργού τα τελευταία 24ωρα να κλείσει “πάση θυσία” ο κύκλος των περιβόητων εκκρεμών προαπαιτουμένων (15) της πρώτης αξιολόγησης, καθώς από αυτά εξαρτάται η εκταμίευση του υπολοίπου της πρώτης δόσης, ήτοι των 2,8 δισ. ευρώ. Οι “διαρροές” πληροφοριών από τις Βρυξέλλες κάνουν πάντως λόγο για σοβαρή συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό στο Eurοgroup του Οκτωβρίου.

Βέβαια όπως υποστηρίζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΟΙΚ αν προκύψει έκτακτη κατάσταση στο τέλος του έτους “θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια χρήματα, που υπάρχουν αλλά αυτό θα ήταν για ενα πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και με σοβαρές συνέπειες σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας…”.

Εκείνο που ανησυχεί πάντως την Κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι οι επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης – τόσο όσον αφορά τα υπόλοιπα της πρώτης αξιολόγησης όσο και την δεύτερη αξιολόγηση – θα εξελιχθούν σε ενα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Οι θετικές προσδοκίες της Κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση είχαν στηριχθεί στο γεγονός ότι η αβεβαιότητα στην Ευρώπη θα υποχρέωνε το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών σε μία περισσότερο ευνοϊκή στάση. Αυτό όμως έχει ανατραπεί από εσωτερικές εξελίξεις σε χώρες της Ευρωζώνης όπως για παράδειγμα τις προχθεσινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο προέλευσης της Merkel στις οποίες το κόμμα της “έχασε” κατά κράτος από το ακραία συντηρητικό Afd.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό στην γερμανική πολιτική σκηνή. Ενα σεισμό που εκτιμάται ότι θα αναγκάσει την Γερμανίδα καγκελάριο να σκληρύνει κατακόρυφα την στάση της τόσο στο προσφυγικό ζήτημα όσο και στο θέμα των προγραμμάτων στήριξης προς τις χώρες του Νότου με σημείο αναφοράς την Ελλάδα…

Η συγκυρία αναδεικνύει εξαιρετικά αρνητικούς συσχετισμούς για την Ελλάδα σε μία στιγμή που κανονικά θα έπρεπε να “τρέχει” ήδη η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτή φαίνεται να καθυστερεί σε πολιτικό επίπεδο.

Μέσα σε αυτό το “συννεφιασμένο” περιβάλλον υπάρχει βέβαια και μία χαραμάδα προσδοκιών αλλά και αυτή μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή. Η “χαραμάδα” αφορά στην ΕΚΤ, η οποία για λόγους που έχουν να κάνουν με την ανησυχία για την σταθερότητα του ευρύτερου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και της Ευρωζώνης, θα ήθελε το ταχύτερο δυνατό την Ελλάδα κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αυτό θα διατηρούσε την Ελλάδα εκτός του κάδρου της ευρωπαϊκής κρίσης και θα έβγαζε ενα μεγάλο μπελά από την διοίκηση της ΕΚΤ. Όμως αυτό εξαρτάται από το “προαπαιτούμενο” της ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων… Με άλλα λόγια ένας φαύλος κύκλος τον οποίο κανείς δεν αναλαμβάνει έγκαιρα την ευθύνη να σπάσει.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Γ. Αγγέλη, 6/9/2016]