ΤΑΙΝΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΡΝΟ…

forologiko-660Συνήθως αποφεύγω, όπως ο διάβολος το λιβάνι, ν’ ασχολούμαι με νομοσχέδια που δεν έχουν ψηφιστεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Ο λόγος, απλός. Παρακολουθώντας επί δεκαετίες την πολιτική σκηνή της Ελλάδας, έχουν κι έχουν δει τα ματάκια μου. Θυμάμαι περιπτώσεις νομοσχεδίων τα οποία, όταν έγιναν νόμοι του κράτους, δεν ήταν αναγνωρίσιμα ούτε από τον ίδιο τον αρχικό τους συντάκτη…

Σπάνια και για συγκεκριμένους λόγους, εφαρμόζεται κάποια εξαίρεση. Μια τέτοια εξαίρεση, είναι απαραίτητο να γίνει για τις πληροφορίες του Capital.gr, σχετικά με το νομοσχέδιο για το “πλαστικό χρήμα”. Επειδή, εάν αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (που ανταποκρίνονται 100%, διότι επαληθεύονται από πολλαπλές πηγές), έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν οικονομικό, πολιτικό και νομικό παραλογισμό, άνευ προηγουμένου!

Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι, και σε αυτή την περίπτωση, έχει χρησιμοποιηθεί η γνωστή και μη εξαιρετέα (ανεξαρτήτως εποχής και κυβέρνησης) τακτική της “σφυγμομέτρησης μέσω διαρροών”. Μοιάζει όμως εξαιρετικά απίθανο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ντάλα καλοκαίρι, αρχές Αυγούστου, πόσοι έχουν μείνει στο “κλεινόν άστυ”, ώστε να υπάρξει ικανοποιητική και “μετρήσιμη” ανταπόκριση. Οι πιθανότητες δείχνουν συντριπτικά προς το να πρόκειται για πραγματικές διατάξεις. Τις οποίες η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή, προς ψήφιση. Τουλάχιστον, μέχρι την δεδομένη στιγμή. Και τις οποίες, ελπίζω ν’ αλλάξει δραστικά, μέχρι να φτάσει το σχέδιο νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Διότι, εάν έρθουν και ψηφιστούν αυτές οι προβλέψεις, θα γελάει (κυριολεκτικά) όλη η Υφήλιος με την χώρα και την κυβέρνησή της…

Γιατί; Μα επειδή π.χ. μια πρόβλεψη επιβάλλει “καταναγκαστική” δαπάνη για την ύπαρξη αφορολογήτου ορίου. Μάλιστα η δαπάνη οφείλει να πραγματοποιηθεί, με συγκεκριμένο τρόπο (πιστωτική ή χρεωστική κάρτα). Και αν ο φορολογούμενος δεν μπορέσει ή δεν θελήσει να πραγματοποιήσει την δαπάνη, τον τιμωρεί με προσαύξηση του φορολογητέου εισοδήματος! Ισόποση της μη πραγματοποιθείσας δαπάνης! Δηλαδή το κράτος δημιουργεί “εικονικό εισόδημα” και επιβάλλει πρόσθετη φορολογία, σε αυτό. Αυτά δεν γίνονται πουθενά. Ούτε έχουν γίνει ποτέ. Ούτε καν στην Ε.Σ.Σ.Δ. του “πατερούλη” Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς…

Και σαν να μην ήταν αρκετός ο καταναγκασμός δαπάνης, η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται σαν “τιμωρία”, σε όποιον δεν θέλει να ξοδέψει πολλά χρήματα. Δηλαδή σε όποιον επιλέξει ν’ αποταμιεύσει. Είναι πραγματικά να απορεί κανείς! Θέλει όντως το υπουργείο οικονομικών, να υπάρξουν καταθέσεις στις τράπεζες;

Όλα αυτά, υποτίθεται, ότι συμβαίνουν για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Πέραν του γεγονότος ότι αυτή η μεθοδολογία δίνει σημαντικότατα κίνητρα για ν’ ακούγεται συχνότερα (εκτός των εμπόρων, πιθανόν να θέλουν και οι μισθωτοί-συνταξιούχοι να κρύψουν εισοδήματα από άλλες πηγές) η γνωστή ερώτηση “Πόσο κάνει με απόδειξη και πόσο χωρίς;”, οι πληροφορίες μιλούν και για ακατάσχετο του λογαριασμού, ο οποίος θα δέχεται τα χρήματα τα οποία εισπράττονται από συναλλαγές με κάρτα. Δηλαδή επίσημα και νόμιμα, ένας μπαταχτσής έχει την δυνατότητα να διαθέτει χρήματα “ανέγγιχτα”. Τα οποία θα είναι μεν υποχρεωμένος να δηλώσει και να φορολογηθεί για αυτά. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν θα είναι καθόλου υποχρεωμένος να πληρώσει τους φόρους. Είναι να μην αναρωτηθεί κανείς πόσες κατηγορίες κατοίκων υπάρχουν σε αυτή την χώρα; Είναι να μην διερωτάται, σε τι παράδεισο της ισονομίας και του θεμιτού ανταγωνισμού θα μετατραπεί η Ελλάδα;

Τέλος, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω υπέροχα και φανταστικά, χρειάζεται να συνδεθούν όλες οι ταμειακές μηχανές και όλα τα POS (Point Of Sales), με το υπουργείο οικονομικών. Εκτός από τις τράπεζες. Μια δίδυμη διασύνδεση η οποία είναι σημαντικά πιο δύσκολη τεχνικά (ειδικά από πλευράς ασφαλείας) και αρκετά πιο ακριβή απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι…

Εν πάση περιπτώσει, ξέρετε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 29 κρατών, πόσα από αυτά έχουν λάβει τέτοιου τύπου μέτρα; Μόνο ένα! Η Ουγγαρία!

Επαναλαμβάνω, μία μόνο από τις είκοσι εννέα χώρες-μέλη της Ε.Ε., έχει προχωρήσει σε διασύνδεση των ταμειακών μηχανών στην επικράτειά της, με το υπουργείο οικονομικών! Λέτε αυτή η (συντριπτική) αναλογία κρατών, ένα προς είκοσι οκτώ, να σημαίνει κάτι;

Ξέρετε επίσης, σε αυτή τη χώρα, ποιος τομέας έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά στο Α.Ε.Π. της; Η βιομηχανία ταινιών πορνό. Ε λοιπόν, εάν το υπουργείο καταθέσει πράγματι το νομοσχέδιο με αυτές τις διατάξεις τις οποίες θέλουν οι πληροφορίες, θα έχουμε και στην Ελλάδα μια υπερπαραγωγή ταινίας πορνό. Με μοναδική πρωταγωνίστρια την φορολογητέα ύλη. Να πως θα έρθει η ανάπτυξη. Όχι που είχατε απορία…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Πέτρου Λάζου, 2/8/2016]