ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΕ ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ ΜΕ… ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ

280345fa2cd14d4dbc2e7f3eb1142e0aΣε ένα σχεδόν άδειο Μαξίμου βρέθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας, οπότε οι διαρροές περί σύγκλησης υπουργικής σύσκεψης για την προσεχή Δευτέρα ενείχαν και το στοιχείο του “προσκλητηρίου” για να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους.

Τα φθινοπωρινά μέτωπα της Κυβέρνησης αυξάνονται και πληθύνονται, ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο, οπότε και οι απανωτές φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών δημιουργούν εκρηκτικό περιβάλλον, από την έναρξη ήδη της νέας “σεζόν”.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας, έχει εμπεδώσει πλέον ότι παρά την υποδαύλισή της από την ίδια την Κυβέρνηση, η  εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την Κυβέρνησή του και αναζητά  ατραπούς για την εκτόνωσή της.

“Προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Κυβέρνηση την ώρα που έχει μπροστά της κρίσιμες μάχες”, σχολιάζουν πλέον  μαξιμινές πηγές, οι οποίες ξορκίζουν τις κάλπες τις οποίες αποδίδουν στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατηρεί συσπειρωμένες τις δυνάμεις της.

Πρόκειται περί της αλήθειας (τους). Αλλά μισής. Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί παγίως:  1) να κρατά το χαρτί του αιφνιδιασμού στην δική του τσέπη 2) να διατηρεί ανοιχτή όλη την τράπουλα  των επιλογών , χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό , ώστε να μπορεί κάθε φορά αναλόγως του πολιτικού του συμφέροντος , να τραβά το κατάλληλο χαρτί.

Ο σχεδιασμός του την ώρα αυτή, διαβεβαιώνουν συνομιλητές του, όχι απλώς δεν προβλέπει στήσιμο πρόωρης κάλπης αλλά αντιθέτως επενδύει στην αναστροφή του πολιτικού κλίματος υπέρ του και στην… πολιτική του αναβάθμιση δια του ρόλου του ανάμεσα στους Ευρωπαίους συμμάχους και “ιδεολογικούς” συγγενείς του: Τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ματέο Ρέντσι και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις στις οποίες αναμένεται να ενταχθεί και ευελπιστεί να πρωταγωνιστήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπερ σημαίνει ότι δεδομένης της βούλησής του και εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που ξεκινά σε λίγες ημέρες για την β’ αξιολόγηση, το τελευταίο σενάριο που εξυπηρετεί τον ίδιο και την Κυβέρνησή του είναι να φανεί ότι είναι πρωθυπουργός σε αποδρομή.

Άλλες κυβερνητικές πηγές, διαβεβαιώνουν ότι: “Βλέπουν παντού κάλπες τα στελέχη της αντιπολίτευσης γιατί δεν υπολογίζουν ότι ο Τσίπρας δεν λειτουργεί με τη γνωστή πολιτική μανιέρα: Δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος αλλά τρέχουμε παραμονές εκλογών να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Πιστεύει πραγματικά ότι το κλίμα μπορεί να γυρίσει, θα επενδύσει σε αυτό και η δημοσκοπική κάμψη που εισπράττουμε μόλις γυρίσει το παιχνίδι, θα αποδειχθεί σύντομη παρένθεση”.  ( Αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεφάλαιο που κυκλοφορεί)

 ΔΕΘ, ψίχουλα και Ανάπτυξη

Οι σχεδιασμοί αυτοί βέβαια προϋποθέτουν –καταρχήν-   την ανάκαμψη της οικονομίας και έως τότε να μην έχει αδειάσει πλήρως το οικογενειακό “πορτοφόλι” .  Παρά το αίτημα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να επιδοθούν οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη σε μπαράζ  αισιόδοξων δημόσιων τοποθετήσεων (ήδη το Μαξίμου εξέδωσε σημείωμα για την πορεία των εσόδων μεσούσης της εβδομάδας), αυξάνουν και πληθύνονται τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ομολογούν ότι με αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ των φόρων, πρόθυμοι επενδυτές για να δημιουργήσουν τη … “δίκαιη ανάπτυξη” που ορέγεται ο κ. Τσίπρας, είναι μάλλον αδύνατον να βρεθούν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός “προθερμαίνεται” για τα καυτά φθινοπωρινά μέτωπα. Ήδη τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει την πρώτη υπουργική σύσκεψη μετά τις διακοπές, ζητώντας καταρχήν ενημέρωση για την πορεία του αιτήματος που έχει διατυπώσει προ καιρού: Τι γίνεται με την ενημέρωση που έχει ζητήσει από τα παραγωγικά υπουργεία για τη δυνατότητα ανακοίνωσης μέτρων ανακούφισης από το “μπαλκόνι” της ΔΕΘ.

Ο κρατικός κορβανάς είναι άδειος, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι σφιχτά και προς ώρας στο κυβερνητικό επιτελείο επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια για μικρές έστω παροχές, ώστε οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ να μην δημιουργήσουν  εικόνα χώρας υπό ζόφο για 8η συνεχή χρονιά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει από τη Θεσσαλονίκη να χορηγήσει ενέσεις αισιοδοξίας περί ανάκαμψης της οικονομίας και άλλων τέτοιων κεχαριτωμένων ευχολογίων στα οποία καταφεύγει για επικοινωνιακή τόνωση.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 21/8/2016]