Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ

407644-xrysos600a_131616_23315VΟ χρυσός συνεχίζει να είναι ο μεγάλος κερδισμένος αυτή την περίοδο, φτάνοντας μάλιστα την Πέμπτη σε υψηλά δυο ετών. Το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές, εν μέσω των ανησυχιών που έχει «πυροδοτήσει» η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit. Παράλληλα, το συγκεκριμένο μέταλλο έλαβε ώθηση από την πτώση του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά καθιστά ελκυστικότερε τον χρυσό για τους επενδυτές, ενώ ακόμη πιο ισχυρή ήταν η άνοδος που γνώρισε το ασήμι. Οπως αναφέρουν αναλυτές, η γενικότερη αβεβαιότητα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη μία απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων, εξέλιξη που θα επιβάρυνε τον χρυσό.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα έδειξε τάσεις ανόδου και κάλυψης μέρους των πρώτων μεγάλων απωλειών έναντι δολαρίου, ευρώ και γεν, που προκάλεσε το σοκ της απόφασης για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν χαρακτηριστικές οι διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών, με τις τραπεζικές να είναι ανάμεσα στις μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις. «Δεν είναι η ώρα να αγοράσει κανείς ευρωπαϊκές μετοχές, θα προτιμούσα να τοποθετήσω τα κεφάλαιά μου προς τις αμερικανικές μετοχές», σχολίασε ο Αντρέας Κλένοου, επικεφαλής Επενδύσεων στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων ACIES στη Ζυρίχη.

Στις ασιατικές αγορές η εικόνα ήταν πιο θετική. «Ο βασικός λόγος της ανόδου των ασιατικών αγορών είναι πάνω-κάτω το γεγονός ότι το σοκ του Brexit έχει απορροφηθεί και ένα μεγάλο μέρος της απαισιοδοξίας που το συνοδεύει “τιμολογήθηκε” την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Ως εκ τούτου, μπορεί να βλέπουμε μία τεχνητή ή ουσιαστική ανάκαμψη αυτές τις ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μάργαρει Γιανγκ, αναλύτρια αγορών της CMC Markets στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Τζον Χάρνπ, επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της SaxoBank: «Από εδώ και στο εξής, το Brexit αποτυπώνει έντονα το μέλλον του συναλλάγματος και όλων των αγορών σε δύο μέτωπα: στο πολιτικό ρίσκο και στον κίνδυνο οι κεντρικές τράπεζες να χάσουν τον έλεγχο.Οι αγορές συναλλάγματος θα παραμείνουν νευρικές, όσο τα σημάδια από τις κεντρικές τράπεζες δεν είναι τα ίδια με το παρελθόν και όσο όλοι προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».