ΠΩΣ ΠΗΓΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ Η ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ

7d16d2bb1c5b467aa7ec5b716c399f6cΓια μία ακόμη φορά η κυβέρνηση μέσα από τις δηλώσεις των στελεχών της αλλά και μέσω “διαρροών” ελληνικών πηγών, εμφανίζεται να αντιδρά στην πολιτική που ασκούν οι θεσμοί. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, αυτό που έγινε σαφές είναι ότι όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων, η στάση αλλάζει.

Άστραψαν και βρόντηξαν χθες πηγές της κυβέρνησης “διαφημίζοντας” την “εντολή” του Μεγάρου Μάξιμου προς τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο να στηρίξει σθεναρά τον Ευρωπαϊκό Νότο και πιο συγκεκριμένα τις χώρες της Ιβηρικής που επιχειρούσαν – χωρίς αποτέλεσμα – να αποφύγουν την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

“Στηρίζουμε φουλ τη γραμμή του Νότου, τις θέσεις Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας”, ανέφερε κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στις “οδηγίες” που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τη θέση της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup.

“Είναι ξεκάθαρη η γραμμή μας, θα συνταχθούμε πλήρως με τα αιτήματα και τις θέσεις Πορτογαλίας- Ισπανίας ενώ θα ταχθούμε και στο πλευρό του Mateo Renzi”, εξηγούσε χθες η ίδια πηγή.

Ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

Λίγη ώρα αργότερα, μάλιστα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι στην συζήτηση στο Eurogroup την ελληνική θέση υπέρ του Νότου ακολούθησε η Ιταλία αλλά και η Γαλλία.

Σήμερα συμφώνησαν…

Όλα αυτά χθες. Σήμερα, στο Ecofin αποφασίστηκε η εκκίνηση της διαδικασίας. Και μάλιστα το θέμα παραπέμφθηκε με ομοφωνία από το Eurogroup στο σημερινό όργανο αρμόδιο για την λήψη των αποφάσεων. Η εξήγηση που έδωσε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ ήταν ότι ψήφισε “υπέρ γιατί δεν βρέθηκαν αρκετοί σύμμαχοι στο “κατά”…

Συγκεκριμένα, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι “η Πορτογαλία είχε και εξωγενή σοκ, κλυδωνισμούς σε σχέση με τις τράπεζες που δικαιολογούν την οποιαδήποτε υπέρβαση και είπα, επίσης, ότι ως προς το Brexit δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει στην οικονομική απόδοση της Ευρώπης το επόμενο διάστημα”. Και εξήγησε ότι “δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει αυτή η διαδικασία, ούτε από οικονομικής απόψεως, ούτε από πολιτικής. Δεν θα ήταν καλό σήμα μετά από το Brexit και τον Ευρωσκεπτικισμό που υπάρχει να αρχίσει αυτή τη στιγμή η διαδικασία”.

Πως δικαιολόγησε τελικά την ψήφο; “Δεν υπήρχε, όμως, η κατάλληλη πλειοψηφία για να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν. Για να μην προχωρήσει η πρόταση της Κομισιόν στο Ecofin έπρεπε στο Eurogroup να υπάρχει το qualified majority, δηλαδή η ειδική πλειοψηφία. Δεν υπήρχε, οπότε ομόφωνα σαν μία ομάδα, η θέση του Eurogroup ήταν να αρχίσει αυτή η διαδικασία” είπε ο κ. Τσακαλώτος.

[ΠΗΓΗ: www.capital.gr, 12/7/2016]