ΜΕ ΠΤΩΣΗ 15% ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

paralia1-thumb-largeΛιγότεροι τουρίστες φέτος – Τραγική εικόνα στις εισόδους της χώρας. Με πτώση περίπου 15% εκτιμά ότι θα κλείσει η τουριστική σεζόν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Παράλληλα οι ξενοδόχοι μετρούν απώλειες και από τουλάχιστον 2.000 ακίνητα που μισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα.

Η πτώση του 15% είναι σχεδόν βέβαιη για τον κ. Τάσιο, “γιατί χάσαμε τουλάχιστον 30 μέρες από την αρχή της σεζόν, οι οποίες δεν αναπληρώνονται”. Οι βασικές αιτίες, όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, είναι αφενός η διαχείριση του προσφυγικού, καθώς “από το Δεκέμβριο του 2015 και μέχρι το τέλος του Μαρτίου η Ειδομένη και ο Πειραιάς ήταν η πρώτη είδηση στην Ευρώπη”, αφετέρου η “τρομολαγνεία, εξαιτίας της οποίας δυστυχώς ο κόσμος έχει φοβηθεί πάρα πολύ ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη. Έτσι προσπαθεί να επιλέξει έναν ασφαλή προορισμό ή άφησε τις διακοπές του για την τελευταία στιγμή”. Για τη Χαλκιδική η Γερμανία είναι η κύρια τουριστική αγορά. “Είχαμε περίπου 170.000 αφίξεις το 2015, ενώ φέτος υπολογίζουμε να έχουμε μία πτώση”, ανέφερε ο κ. Τάσιος. Ακολουθούν οι τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες και τρίτη μεγαλύτερη εθνική ομάδα τουριστών είναι οι Ρώσος “όπου δεν ξεπερνάμε τις 70.000 αφίξεις με στοιχεία του 2015. Τέταρτη είναι η βρετανική αγορά, όπου μετράμε περίπου 50.000 αφίξεις”.

ΟΔΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:Αύξηση παρουσιάζουν και οι επισκέπτες από την Τουρκία. Χιλιάδες Τούρκοι κατέκλυσαν τη Χαλκιδική το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχοντας όμως υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, μέχρι να περάσουν από το συνοριακό σταθμό των Κήπων στο νομό Έβρου. “Οι είσοδοι της χώρας, μιας ευρωπαϊκής χώρας, από τα βόρεια σύνορα, είναι τραγικές σε όλα τα σημεία, όχι μόνο στους Κήπους. Στον Προμαχώνα παρατηρούνται τα ίδια προβλήματα, όπου εκεί έρχονται και από τη Ρουμανία και από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και άλλες από την Ανατολική Ευρώπη προς τη Βόρεια Ελλάδα και στη Χαλκιδική και φυσικά και από τους Ευζώνους, από την Αλβανία και αλλού”, σημείωσε ο κ. Τάσιος. “Έχουμε προτείνει πριν από δύο χρόνια να υπάρχει στους συνοριακούς σταθμούς κάποιος γενικός διευθυντής, ο οποίος θα ελέγχει όλη την κατάσταση”.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών που έρχεται οδικώς από τις γειτονικές περιοχές. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Τάσιο“χάρη στον οδικό τουρισμό δουλεύουν και άλλου είδους καταλύματα, όπως τα ενοικιαζόμενα, τα οποία διαφορετικά θα είχαν σβήσει από την αγορά”.

ΧΙΛΑΔΕΣ «ΜΑΥΡΑ» ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ: Υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ξενοδόχους που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια. “Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι για παράδειγμα έχουν μία δεύτερη κατοικία στη Χαλκιδική, νοικιάζουν στη ‘μαύρη’ -να το πω πάρα πολύ απλά και λαϊκά- χωρίς να αποδίδουν τίποτα στο ελληνικό δημόσιο, βγάζοντας ένα πολύ καλό μεροκάματο”. Σύμφωνα με τον ίδιο στη Χαλκιδική τέτοιου είδους παράνομη συναλλαγή γίνεται σε περισσότερα από 2.000 ακίνητα. “Δεν υπάρχει πρώτα απ’ όλα νομοθετικό πλαίσιο. Ισχύει ουσιαστικά ηαστική μίσθωση, ενώ μέχρι το Νοέμβριο του 2015 υπήρχε η τουριστική μίσθωση. Με την τουριστική μίσθωση μπορούσαν να παρέμβουν οι αρχές, ενώ αστική μίσθωση σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να καταθέσει κανείς το συμφωνητικό μέσα σε τρεις μήνες. Πηγαίνει ο εκάστοτε πελάτης, παίρνει ακόμη και με 1.000 ευρώ την ημέρα μεγάλες βίλες πρώτες στο κύμα, υπογράφει μία αστική μίσθωση της τάξης των 100 ή των 200 ευρώ το μήνα κι εκεί τελειώνουν όλα”. Μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας υπολογίζει ότι 270 με 300 εκατομμύρια ευρώ χάνονται από έμμεση και άμεση φορολογία από αυτού του είδους τη δραστηριότητα.

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 5/7/2016]