ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΧΘΗΚΑΤΕ ΤΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ;

2563518-1200x867Τα θέματα της αντιμετώπισης της ανομίας και της προστασίας της δημόσιας περιουσίας στα πανεπιστήμια και ευρύτερα φέρνει στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τα πρόσφατα έκτροπα στη Θεσσαλονίκη από τους αντιεξουσιαστές που κατασκήνωσαν στο campus του ΑΠΘ. Με την ονομασία Νο Border Camp Thessaloniki 2016 , 1.500 ξένοι και Έλληνες αντιεξουσιαστές μετέτρεψαν το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας σε κατασκήνωση με καζάνια, μεγάλες κατσαρόλες, συσκευές υγραερίου, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες. Επίσης, κατέλαβαν κτίρια του ΑΠΘ, στα οποία προκάλεσαν φθορές, ενώ βανδαλισμοί έγιναν σε αστικά λεωφορεία και σε δημοτικό κτίριο της Θεσσαλονίκης που στεγάζει τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Στην ερώτησή του ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανέχεται τις αθλιότητες που συντελούνται στο ΑΠΘ και να παρέχει στους διαδηλωτές ιδιότυπη ασυλία . Επιχειρώντας να εκθέσει την κυβερνητική τακτική, όπως εκφράστηκε από την απόφαση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, περί μη επέμβασης στην κατασκήνωση του ΑΠΘ παρά τις εισαγγελικές παραγγελίες, ο κ. Μητσοτάκης ρωτάει τον κ. Τσίπρα εάν αξιολογεί ότι η βίαιη διακοπή της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου και οι φθορές στη δημόσια περιουσία είναι πράξεις παράνομες που δικαιολογούν την αστυνομική επέμβαση και εάν πιστεύει ότι η αποτροπή των επεισοδίων αυτών και των σημαντικών υλικών ζημιών που προκλήθηκαν συνιστά ή όχι υποχρέωση των αστυνομικών δυνάμεων.

Από το ΑΠΘ στα μεταλλεία

Το μέγεθος των ζημιών στο ΑΠΘ θα αναδειχθεί αύριο, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται το Νο Border Camp και, σύμφωνα με πληροφορίες της Κ , οι διοργανωτές προγραμματίζουν να κινηθούν προς τις Σκουριές, όπου θα κατασκηνώσουν για να υποστηρίξουν τον «αγώνα» κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική. Από την άλλη βέβαια, δεν αποκλείεται, όπως έλεγαν στην Κ στελέχη του ΑΠΘ, μικρές ομάδες Ελλήνων αντιεξουσιαστών με παραβατική συμπεριφορά να αξιοποιήσουν το… event για να παρατείνουν την κατασκήνωση στο campus. Τα όσα διαδραματίστηκαν με το Νο Border Camp αποδεικνύουν την επιλογή της πολιτείας να αξιοποιεί τα πανεπιστημιακά κτίρια ως χώρους στους οποίους μπορεί να περιορίζει και άρα να ελέγχει τις περιθωριακές ομάδες. Ταιριάζει, όμως, αυτός o ρόλος στα πανεπιστήμια και στο κύρος τους; «Πέρασα από το κάμπους. Χημικές τουαλέτες παντού και στημένα μαγειρεία. Μύριζα χασίς. Μασκοφόροι κυκλοφορούσαν, σταματούσαν αυτοκίνητα (ελέγχουν ), προετοίμαζαν μπογιές. Έχουν ήδη βάψει το αμφιθέατρο Το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης μετά την επιδρομή ομάδας αντιεξουσιαστών. της Νομικής. Μίλησα με τους φύλακες. Τους είπα να προσέχουν το βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή και Δευτέρα, οπότε θα αρχίσουν οι αποχωρήσεις. Όπως και στις καταστροφές το 2003, τότε άρχισε το πλιάτσικο…» , ανέφερε, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, πανεπιστημιακός. «Ελπίζω να καταφέραμε να δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις και ότι πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με τη συνδρομή της πολιτείας», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας. Η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ, ζητώντας ευθέως την παρέμβαση της πολιτείας, ανέβασε έτσι τον πήχη για τους πρυτάνεις, πολλοί εκ των οποίων σε ανάλογες περιστάσεις καλύπτονται πίσω από την ελλειμματική στάση της Αστυνομίας για να μην αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης τους.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Απόστολου Λακασά, 24/07/2016]