ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

etos-aristoteli-invitation-smΗ Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, το Υπουργείο Παιδείας, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου οργανώνουν συμπόσιο με αφορμή το Έτος Αριστοτέλη και με θέμα: «Οι επιρροές της αριστοτελικής σκέψης στην Ευρώπη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή το Σάββατο 9 Ιουλίου από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Το 2016 έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO Επετειακό Έτος Αριστοτέλη , καθώς συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου. Η πρόταση είχε υποβληθεί από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με τη συνυπογραφή του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη του στη Λέσβο

Ο Αριστοτέλης (384 322 π.Χ.), ένας από τους αρχαίους φιλόσοφους που άσκησαν μεγάλη επιρροή, είναι ο πρωιμότερος φυσικός ιστορικός του οποίου το έργο διατηρήθηκε λεπτομερώς. Η Λέσβος κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή του Αριστοτέλη, αφοΰ εδώ έκανε τις έρευνες του που αφορούσαν τα ζώα και τα φυτά και χαρακτηρίστηκε ως ο σημαντικότερος βιολόγος της αρχαιότητας που θεμελίωσε τις επιστήμες της Ζωολογίας, της Συγκριτικής Ανατομίας και της Βοτανικής (μαζί με το δικό μας Θεόφραστο). Τα γραπτά του στη βιολογία ήταν αποτέλεσμα της ερευνάς του στη φυσική ιστορία της περιοχής της Λέσβου και επιβίωσαν σε τέσσερα βιβλία “Περί ψυχής”, “Περί τα Ζώα Ιστορίαι”, “Περί Ζώων Γενέσεως” και “Περί ζώων μορίων”.

Με το Θεόφραστο

Ο καθηγητής της Εξελικτικής Βιολογίας Armand Marie Leroi αναφέρει: «Ο Αριστοτέλης ταξίδεψε στη Λέσβο πιθανώς για να συναντηθεί με το φίλο του Θεόφραστο. Φτάνοντας στο νησί, άλλαξε το αντικείμενο του και από φιλόσοφος έγινε βιολόγος, ιδρύοντας έτσι, μαζί με το βοτανολόγο Θεόφραστο, την επιστήμη της Βιολογίας. Η Αρχαία Πύρρα υπήρξε για τον Αριστοτέλη ό,τι τα νησιά Γκαλαπάγκος για το Δαρβίνο».

39 ετών

Το 345 π.Χ. ο Αριστοτέλης ήρθε για πρώτη φορά στο νησί της Λέσβου σε ηλικία 39 ετών, ενώ επισκεπτόταν συχνά τον κόλπο της Καλλονής και μελετούσε οτιδήποτε ζούσε σε αυτόν, τα ψάρια, τα σαλιγκάρια, τα οστρακόδερμα, τα χταπόδια, τα δελφίνια. Ενδιαφερόταν, επίσης, για τα πουλιά, τα ερπετά και τα έντομα που ζούσαν στις πλαγιές του νησιού. Τα παρατηρούσε, τα κατηγοριοποιούσε, εξέταζε την ανατομία τους. Η μελέτη του δεν εξηγούσε μόνο τον τρόπο δράσης των ζώων, αλλά και το γιατί δρούσαν έτσι. Τα γραπτά του συμπεριελάμβαναν βιβλίο αναλυτικής ανατομίας, ένα άλλο για τη φυσιολογία, ένα για κίνηση των ζώων άλλα και για την αναπαραγωγική διαδικασία, ένα για το θάνατο τους και μια διατριβή για την ψυχή. Ο Αριστοτέλης ήταν εκείνος που άνοιξε ένα αβγό κότας, παρατήρησε την καρδιά από το κοτοπουλάκι που χτυπούσε και έγραψε ακόμη ένα βιβλίο. Έκανε τους ζωντανούς οργανισμούς το κέντρο του κόσμου και της σκέψης του και οτιδήποτε σκέφτηκε όρισε την επιστήμη της βιολογίας για τα επόμενα 2.000 χρόνια.

Ντοκιμαντέρ

Ο καθηγητής ArmandMarieLeroi μάλιστα πρότεινε στο βρετανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό BBC να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τον Αριστοτέλη και την προσφορά του στη Βιολογία.Έτσι προέκυψε «Η Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη» (“Aristotle’sLagoon”).

[ΠΗΓΗ: ΕΜΠΡΟΣ ΛΕΣΒΟΥ, 07/07/2016]