BON POUR L’ ORIENT? ΟΥΤΕ ΚΑΝ!

Åðßóêåøç ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá óôçí Êúíá. Ôï óôéãìéüôõðï áðü ôçí óõíÜíôçóç ìå ôïí ðñùèõðïõñãü Ëß ÊåêéÜíãê êáé ôçí õðïãñáöÞ äéìåñþí óõìöùíéþí, ôçí ÄåõôÝñá 4 Éïõëßïõ 2016. (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ANDREA BONETTI)

Åðßóêåøç ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá óôçí Êúíá. Ôï óôéãìéüôõðï áðü ôçí óõíÜíôçóç ìå ôïí ðñùèõðïõñãü Ëß ÊåêéÜíãê êáé ôçí õðïãñáöÞ äéìåñþí óõìöùíéþí, ôçí ÄåõôÝñá 4 Éïõëßïõ 2016.
(EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ANDREA BONETTI)

Μπου-χα-χα! Ωραίο καλαμπούρι. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τη χειρονομία του Κινέζου ομολόγου του να μη φορέσει ούτε εκείνος γραβάτα κατά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας, λέγοντας ότι αυτό που δεν κατόρθωσε να εξαγάγει στην Ευρώπη (την κατάργηση της γραβάτας) κατάφερε να το εξαγάγει στην Κίνα. Μπου-χα-χα, ας γελάσω ξανά.

Τι κρίμα που ο Κινέζος πρωθυπουργός δεν εξετίμησε το καλαμπούρι. Ακόμη μεγαλύτερο κρίμα ότι εθίγη και το έδειξε, διότι του απάντησε ότι «η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα», πρόθυμη όμως και να εισάγει «αρκεί να είναι ποιοτικά αυτά που εισάγουμε».

Για τους Κινέζους, η απουσία της γραβάτας στην εμφάνιση του πρωθυπουργού τους ήταν μια σοβαρή, πολύ σοβαρή παράβαση του πρωτοκόλλου, το οποίο στον πολιτισμό των Κινέζων έχει υπέρτατη αξία. Ο πρωθυπουργός της Κίνας δεν παρέβη το πρωτόκολλο επειδή επηρεάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τους τρόπους του. Το έκανε ως χειρονομία καλής θέλησης: για να απαλύνει την εκκεντρικότητα ή και την αμηχανία του ιδιόρρυθμου προσκεκλημένου του.

Το να σχολιάσεις, όμως, αυτή τη χειρονομία, όπως έκανε o Έλληνας πρωθυπουργός και μάλιστα με μια εξυπνάδα, είναι αγένεια προς τον οικοδεσπότη. Είναι σαν να κοροϊδεύεις τη λεπτότητα με την οποία σου συμπεριφέρεται. Επιπλέον, προδίδει πλήρη άγνοια της ιστορίας της Κίνας κατά τα 200, τουλάχιστον, τελευταία χρόνια. Άγνοια της επί αιώνες παρακμής ενός σπουδαίου πολιτισμού, στη διάρκεια της οποίας η μεγάλη αυτή κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλες διεθνείς δυνάμεις και κατά την οποία διαμορφώθηκε η σύγχρονη εθνική ταυτότητα των Κινέζων και οι ευαισθησίες της.

Μια τέτοια ευαισθησία των Κινέζων χτύπησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος με την αναισθησία του, όπως εκφράσθηκε στο χοντροκομμένο καλαμπούρι του το κατάλληλο μόνο για καφενεία και αμφιθέατρα. «Τους πούλησα αυτό που δεν αγόρασαν οι άλλοι», είπε κατ’ ουσίαν ο Τσίπρας, εισάγοντας στο μυαλό των Κινέζων που τον άκουγαν την έννοια του bon pour l’Orient. Σε αυτό ακριβώς αντέδρασε o Κινέζος πρωθυπουργός, αγνοώντας το αστείο προκειμένου να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «όχι, εμείς κυρίως εξάγουμε και εισάγουμε ό,τι αξίζει», του είπε. (Ποιος προετοιμάζει, επιτέλους, τον Αλ. Τσίπρα για τα ταξίδια του; Έχει διπλωματικό γραφείο; Του γράφουν τίποτε, και αν ναι, αυτός τα διαβάζει;)

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, όμως, δεν είναι ούτε καν bon pour l’Orient , πόσο μάλλον καλός για τους Κινέζους, που έχουν συνείδηση ενός πολιτισμού με αδιάσπαστη συνεχεία για μερικές χιλιάδες χρόνια. Το περιστατικό, ερχόμενο αμέσως μετά την κουτοπόνηρη απατεωνία με τις αλλαγές στη σύμβαση για τον ΟΛΠ, δείχνει το μεγαλύτερο έλλειμμα του Αλ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού.

Ούτε η παιδεία του ούτε η μόρφωσή του ούτε και η πείρα του τού επιτρέπουν να συλλάβει έστω τις διαφορές επιπέδου μεταξύ τού εδώ και του έξω. Ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα! Με ποια άνεση, μάλλον με ποιο θράσος, παίζει και αυτοσχεδιάζει σε τέτοιες συναντήσεις Η συμπεριφορά τουστη διεθνή σκηνή είναι ο ορισμός του επαρχιωτισμού. Αυτός ο άνθρωπος νομίζει ότι όλα, παντού στον κόσμο, είναι όπως στον Υπαρκτό. Και τον έχουμε πρωθυπουργό…

Γιατί όχι, όμως; Υπό αυτή την έννοια, ως αντανάκλαση του κρατούντος βαρβαρικού πνεύματος στον Υπαρκτό, ο Τσίπρας είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε δηλαδή ο χειρότερος και, γι’ αυτό, o καλύτερος. Αυτός αξίζει στην Ελλαδάρα και, προς το παρόν, η Ελλάδα είναι σε έκλειψη, ενώ η Ελλαδάρα στις δόξες της.

[σ.σ. Η έκφραση «bonpour l’ orient» σημαίνει «καλό για την Ανατολή…». Αφορούσε διπλώματα γαλλικών πανεπιστημίων τα οποία παρέχονταν σε υπηκόους της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τα οποία σφραγίζονταν με τον τρόπο αυτό και δεν ίσχυαν στη Δύση…].

ΚΙΝΑ

«Ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς . Απεριόριστη εκτίμηση μας (σ.σ.: της μεγαλοπρέπειας; ) στα μεγάλα κατορθώματα του ανθρώπου». Τι ανιαρά στερεότυπα, αλλά και τι γραφικός χαρακτήρας, ε; Τι ορνιθοσκαλίσματα! Ιδού π αποτυχία της δημόσιας παιδείας σε αυτή τη χώρα περιττεύουν οι διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ για την υστέρηση των Ελλήνων στην κατανόηση κειμένου: αυτός ο άνθρωπος, που μόνο με δημοκρατικά κλισέ μπορεί vα εκφράζεται, είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος. Και αυτός ο τετριμμένος μπακαλιάρος είναι ό,τι είχε να πει από την πρώτη επαφή του με τον πολιτισμό των Κινέζων. Είναι, πραγματικά, από τις φορές εκείνες που ντρέπεσαι επειδή είσαι Έλληνας…

[ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr/, 4/7/2016]