ΕΩΣ ΚΑΙ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ο ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΤΟΜΙΝΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

marinopoylos_newΉταν στις αρχές του 2012 όταν η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, γνωστοποιούσε μέσω της οικονομικής της έκθεσης για το 2011, την απόφαση της να μειώσει ή ακόμη και να σταματήσει τις πωλήσεις της σε αφερέγγυους πελάτες, φωτογραφίζοντας την αλυσίδα Μαρινόπουλος, χωρίς όμως να την κατονομάσει.

Την απόφασή της αυτή η γαλακτοβιομηχανία, της οικογένειας Φιλίππου, την “πλήρωσε” και μάλιστα ακριβά. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι απώλειες που έγραψε στην Ελλάδα άγγιξαν το 1/4 του όγκου των πωλήσεων της (πτώση 23,8%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, όταν η συνολική ελληνική αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχωρούσε τότε μόλις 5,6%.

Εκτός από τη ΦΑΓΕ, που είχε και έχει την πολυτέλεια να “κάψει” πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, λόγω της αυξανόμενης έκθεσής της στις διεθνείς αγορές, την τελευταία διετία αρκετές επιχειρήσεις μείωσαν την έκθεσή τους στον Μαρινόπουλο. Τις τελευταίες εβδομάδες δε κάποιες άλλες κατάφεραν μέσω των αναγκαστικών εκτελέσεων και της απειλής των δικαστικών επιμελητών που επισκέφθηκαν καταστήματα ακόμη και τα κεντρικά γραφεία της Μαρινόπουλος στον Άλιμο, να περιορίσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν την έκθεσή τους στην αλυσίδα, όπως υποστηρίζουν, (σ.σ. μεταξύ αυτών είναι και μεγάλη ελληνική εισηγμένη στο ΧΑ επιχείρηση από τον κλάδο των καλλυντικών), λαμβάνοντας συγκεκριμένες εξασφαλίσεις.

Αυτό πάντως δεν ισχύει για εκατοντάδες άλλες μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες εταιρείες, κατά βάση ελληνικές. Αρκετές δε μάλιστα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και αυτό γιατί κάποιες εξ αυτών λειτουργούσαν ακόμη και ως αποκλειστικοί προμηθευτές της αλυσίδας Μαρινόπουλος.

Η εξάρτηση του ελληνικού επιχειρείν από τον μεγαλύτερο λιανέμπορο της χώρας, βάσει δικτύου καταστημάτων, φαίνεται και από τις οφειλές που έχει αυτός προς την αγορά, ήτοι σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) οι οποίες φθάνουν τα 722,783 εκατ. ευρώ, όπου μαζί με τα χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται στον στενό πυρήνα των διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να βρεθεί λύση, αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ (σ.σ. προσμετρούνται αθροιστικά οι οφειλές της Μαρινόπουλος ΑΕ και των τριών συγγενών επιχειρήσεων με αυτή που κατέθεσαν χθες με τη σειρά τους αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99), αν και η πλευρά της Μαρινόπουλος επιμένει ότι το άνοιγμά της στην αγορά είναι στα 1,3 δισ. ευρώ.

Το πόσες τελικά είναι οι οφειλές της Μαρινόπουλος στην αγορά και αν υπάρχουν και άλλοι κρυμμένοι “σκελετοί” στο ντουλάπι της, μπορεί να προσδιοριστεί μόνο μέσα από due diligence και καταγραφή εμπορευμάτων – αποθήκης και ανοιγμάτων που έχει στην αγορά, από τον “λευκό ιππότη” όποιος και αν είναι αυτός και αν φυσικά δεχθεί να πάρει το ρίσκο.

Στον “λευκό ιππότη” εναποθέτουν άλλωστε τις ελπίδες τους οι χιλιάδες εργαζόμενοι της αλυσίδας αλλά και οι εκατοντάδες προμηθευτές της Μαρινόπουλος οι οποίοι εκτιμούν ότι μόνο μέσω αυτού θα μπορέσει να υπάρξει φως στο τούνελ, προκειμένου να μην αναγκαστούν να πετάξουν και αυτοί λευκή πετσέτα εξαιτίας της Μαρινόπουλος. Στην ύπαρξη “λευκού ιππότη” έχει εναποθέσει τις ελπίδες της και η Κυβέρνηση, η οποία απεύχεται να βαρέσει κανόνι ο Μαρινόπουλος. Για τον λόγο αυτό άλλωστε τόσο η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης όσο και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος ανέλαβε από προχθές τον ρόλο του συντονιστή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, επιδιώκουν να βρεθεί λύση. Στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, όπως έγραψε το Capital.gr, συμμετείχαν εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών, στελέχη από το υπουργείο Εργασίας αλλά και από την αλυσίδα Σκλαβενίτης. Κάτι που μεταφράζεται από την αγορά ως σοβαρή ένδειξη, η αλυσίδα Σκλαβενίτης να διερευνά τις δυνατότητες που ενδεχομένως υπάρχουν εμπλοκής της σε ένα σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος.

Μέχρι στιγμής πάντως, “λευκός καπνός” δεν έχει βγει και όπως υποστηρίζουν άνθρωποι με γνώση των διαπραγματεύσεων και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Μαρινόπουλος δεν φαίνεται να δίνεται λύση μέσα στις επόμενες ώρες – ημέρες. Την ίδια ώρα πιέσεις ασκούνται από την Κυβέρνηση προς τους βασικούς μετόχους της Μαρινόπουλος, ήτοι την οικογένεια, να βάλει λεφτά στην εταιρεία αναλαμβάνοντας έτσι και το κόστος των επιλογών της που οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο την εταιρεία.

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το τι μέλλει γενέσθαι για τη μεγαλύτερη, βάση αριθμού καταστημάτων και ανοίγματος στην αγορά, αλυσίδα είναι η αυριανή ημέρα, όπου έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Πρωτοδικείο η συζήτηση της προσωρινής διαταγής που αιτήθηκε η εταιρεία Μαρινόπουλος στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99) του πτωχευτικού κώδικα. Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες που υπάρχουν υπέρ της αίτησης της Μαρινόπουλος θα ταχθούν ως πιστωτές αυτής το ελληνικό Δημόσιο, οι Τράπεζες, αρκετοί προμηθευτές, εργαζόμενοί της και όχι μόνο. Βέβαια αναμένεται να υπάρξει και ομάδα πιστωτών η οποία θα εναντιωθεί σε αυτή την αίτηση, ζητώντας, κάποιοι εξ αυτών, και την πτώχευση της. Ήδη η δικηγορική εταιρεία “Κωνσταντίνου & Βρέττας”, η οποία εκπροσωπεί δεκάδες πελάτες της αλυσίδας με απαιτήσεις προς αυτούς που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει το αίτημα πτώχευσης της αλυσίδας, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα.