ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: «ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΙ ΓΙΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ…»

skourletis1-579x330Ο ΥΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ, και κατά την πάγια τακτική πολλών κυβερνητικών στελεχών, προσάρμοσε τρις απαντήσεις του στις ερωτήσεις του αριστερού δημοσιογράφου. Μην ξεχνάμε ότι η ΕΠΟΧΗ αυτοπροσδιορίζεται ως «Εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα για την κομμουνιστική ανανέωση και τον σοσιαλισμό», οπότε και οι ερωτήσεις ήταν ανάλογες του πολιτικού προσανατολισμού της.

«Μεταφράζουμε» μερικές από αυτές.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΣΗΜΟ;

Παράδειγμα, η ερώτηση, στην οποία αναζητείται επειγόντως «αριστερό πρόσημο» στην ανάπτυξη, διότι προφανώς αυτό είναι σημαντικότερο από το να «σωθεί η χώρα»…

Ο κος Σκουρλέτης διευκρίνισε πως «ο νέος αναπτυξιακός νόμος προσανατολίζεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε φαραωνικά έργα. Οι επενδύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την ανάπτυξη, όχι στη λογική που τις αντιλαμβάνονται οι νεοφιλελεύθεροι. Μιλάμε για ιδιωτικές επενδύσεις με συγκεκριμένο προσανατολισμό.»

Από την αρχή λοιπόν να ξέρετε εσείς με τις μεγάλες επιχειρήσεις μην κατέβετε στον νέο αναπτυξιακό… Επίσης ψάχνουμε να βρούμε τι σημαίνει ιδιωτική επένδυση για τους νεοφιλελεύθερους, για να το ξεχωρίσουμε από αυτό που εννοούμε εμείς οι «αριστεροί».

Και συνέχισε ο υπουργός την προσπάθεια να «δικαιώσει» την αριστερή ερώτηση του αριστερού δημοσιογράφου της αριστερής εφημερίδα σε στυλ: Παιδιά, λίγα έχουμε, δεν φτάνουν για όλους… Θα δώσουμε σε όσους κάνουν επενδύσεις όπως εμείς τις αντιλαμβανόμαστε.

Τώρα το πως τις αντιλαμβάνονται οι «αριστεροί» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ουδείς γνωρίζει.

ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

«Ανάπτυξη από κάποιους θεωρείται και το παράδειγμα εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές…»

Η απάντηση ήταν «καταπέλτης», ράπισμα στη μούρη παντός «μη αριστερού» και όποιου νομίζει πως εμείς εδώ δεν ξέρουμε τι κάνουμε…

«Πριν αναφερθώ συγκεκριμένα για τις Σκουριές επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αρκεί η διακυβέρνηση της χώρας για να μπορέσεις να ελέγξεις όλους τους αρμούς της εξουσίας. Το κράτος δεν είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να το βάλουμε να δουλέψει όπως θέλουμε, επειδή είμαστε στην κυβέρνηση. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υπάρξει μεγάλες αλλαγές σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό έδαφος που δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Για να ανατραπεί πρέπει να αρχίζεις να ξηλώνεις κάποια πράγματα. Αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο, αν λάβουμε υπόψη τους περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας που έχει η σημερινή κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας. Αυτό είναι από τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν έχουμε, δηλαδή, όπως φανταζόμασταν από τη μια ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής και κάποια άλλα παράλληλα πεδία, όπου μπορούμε να δράσουμε ελεύθερα. Είναι όλα μπλεγμένα και γίνεται μια διαρκής αντιπαράθεση με την τρόικα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αυτή η σχέση.»

Ξήλωμα- περιορισμένη ελευθερία-αρνητικό έδαφος- όλα μπλεγμένα-διαρκής αντιπαράθεση-μη αποσαφηνισμένη σχέση. Ακούστε τα λόγια του υπουργού και διαμορφώστε μόνοι σας άποψη για το κλίμα που επικρατεί και τον τρόπο που ο ίδιος το διαχειρίζεται… προφανώς με λόγια!

ΑΛΛΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Για τις Σκουριές πιο συγκεκριμένα πρέπει να καταλάβουμε πως διαφορετικά προσεγγίζει το ζήτημα το κίνημα, το κόμμα και η κυβέρνηση, λόγω της διαφορετικότητας των ρόλων τους. Είναι εύκολο στο κίνημα να εναντιώνεται, και καλά κάνει γιατί δημιουργεί όρους κοινωνικής πίεσης απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, όπως και το κόμμα να μη θέλει τέτοιου είδους επενδύσεις. Η κυβέρνηση, όμως, έχει να διαχειριστεί μια κατάσταση ήδη διαμορφωμένη…»

Μέχρι εδώ καλά τα λέει ο υπουργός… Άλλο το «κίνημα» και το κόμμα, δηλαδή το κομματικό ακροατήριο και οι δεξαμενές ψήφων, και άλλο η κυβέρνηση… Ας μην θυμηθούμε παλαιότερες δηλώσεις του ιδίου για το ίδιο θέμα ακριβώς, ας το προσπεράσουμε.

Συνεχίζει λοιπόν:

ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Υπήρχε ένα αίτημα κατάργησης του νόμου, βάσει του οποίου δόθηκε η περιοχή των Σκουριών. Αυτό και να γινόταν δεν θα έλυνε τίποτα, γιατί δεν θα είχε αναδρομική ισχύ. Οι επενδυτές, λοιπόν, δρουν στο όνομα της νομιμότητας.Είναι έτσι, όμως; Έχουμε ήδη ένα παράδειγμα παρανομίας που εντοπίσαμε και τους επιβάλλαμε πρόστιμο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο τίθεται και η πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης για το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά σε πρώτο επίπεδο η προσέγγιση γίνεται βάσει της ισχύουσας σύμβασης και του θεσμικού πλαισίου.

Ιδού το μεγαλείο του ΣΥΡΙΖΑ… Ο υπουργός επανέρχεται και θέτει εκ νέου στο τραπέζι θέματα για τα οποία έχει αποφανθεί τελεσίδικα το ΣτΕ και ουσιαστικά δηλώνει τι; Πως περιμένει στη γωνία αυτός και όλη η κυβέρνηση για να βρει μια ευκαιρία να προσβάλλει τη σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός με το ελληνικό κράτος.

Και εκτός από το άσχημο κλίμα που για ακόμη μια φορά δημιουργείται έρχεται να μιλήσει για νομιμότητα την οποία ο ίδιος αμφισβητεί! Αναρωτιέται: «Είναι έτσι, όμως;»

Αυτή είναι η άποψη της επίσημης ελληνικής κυβέρνησης για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη; Ακόμα λοιπόν και στην περίπτωση που έχει αποφανθεί περί της νομιμότητας το κορυφαίο όργανο της Ελληνικής δικαιοσύνης, ένας υπουργός θέτει εκ των υστέρων υπό αμφισβήτηση τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών; Είναι ελκυστικές αυτές οι δηλώσεις για τους επόμενους πιθανούς επενδυτές;

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε περαιτέρω έτσι δεν είναι;