ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ: «ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ 200 ΧΑΛΚΙΔΙΚΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ»

goldΠαρελκυστικές τακτικές από την πλευρά υπηρεσιών του υπουργείου πολιτισμού με σκοπό τη νέα καθυστέρηση της μεταλλευτικής επένδυσης στην ΒΑ Χαλκιδική καταγγέλλουν τα 3 σωματεία εργαζόμενων στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους προς την γενική γραμματεία του ΥΠ.ΠΟ και την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με πρόσχημα την συλλογή πληροφοριών από υπηρεσίες του υπουργείου σε υπολείμματα αρχαιοτήτων, που αποκαλύφθηκαν στις Σκουριές έχει μπλοκάρει η επένδυση και μαζί της πρόσληψη 200 εργαζομένων, αφού αυτή η διαδικασία έχει φτάσει σε χρονική διάρκεια τους 6 μήνες!!!

Ένα χρονικό διάστημα και μια γενικότερη στάση από την πλευρά του υπουργείου, που δεν δικαιολογείται, κατά την άποψη των εργαζομένων, αφού η αρχαιολογική υπηρεσία είναι παρούσα από την πρώτη στιγμή της έναρξης των εργασιών στις Σκουριές.

Οι εργαζόμενοι καλούν την πολιτεία να δώσει λύση στο ζήτημα, καθώς απειλείται εκ νέου το εργασιακό μέλλον τους, κάτι που όπως ισχυρίζονται δεν πρόκειται να το επιτρέψουν, υποσχόμενοι νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ακολουθεί η ανακοίνωση.

«Μετά και την συνάντηση μας με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Βλαζάκη, σχετικά με την μετακίνηση των υπολειμμάτων αρχαιοτήτων τα οποία έχουν αποκαλυφθεί στον χώρο της ανοικτής εκσκαφής του μεταλλείου Σκουριών, οι φόβοι μας για την μη ομαλή συνέχιση του έργου δεν έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο.

Η διστακτικότητα και η καθυστέρηση την οποία παρατηρούμε εδώ και έξι μήνες από πλευράς της Γενικής Γραμματείας για την εξεύρεση λύσης με πρόσχημα την συλλογή πληροφοριών, μας φαίνεται αδιανόητη ειδικά από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία βρισκόταν παρούσα από την πρώτη στιγμή της έναρξης των εργασιών στις Σκουριές.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η μη εξεύρεση λύσης διατηρεί σε καθεστώς ομηρίας 200 περίπου συμπολίτες μας, οι οποίοι περιμένουν την έναρξη των εργασιών στην επιφανειακή εκμετάλλευση του μεταλλείου Σκουριών προκειμένου να εργασθούν, καθώς και τον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης του επενδυτικού σχεδίου των Μεταλλείων Κασσάνδρας μια και η εκμετάλλευση του κοιτάσματος των Σκουριών είναι προϋπόθεση για την συνέχιση της επένδυσης, βάση της σύμβασης που έχει υπογράψει η ιδιοκτήτρια εταιρεία με το Ελληνικό Δημόσιο.

Από πλευράς μας επιθυμούμε να κάνουμε κατανοητό τόσο στην Πολιτεία η οποία στην προκειμένη περίπτωση εκπροσωπείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στην ιδιοκτήτρια εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., ότι δεν θα ανεχτούμε να κινδυνεύσει ξανά το εργασιακό μας μέλλον στην πολύπαθη αυτή επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Όπως είδε όλη η Ελλάδα, το μέλλον μας το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο το υπερασπιστήκαμε και το κερδίσαμε τόσο στις αίθουσες των δικαστηρίων όσο και στα πεζοδρόμια των υπουργείων και το ίδιο ακριβώς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και τώρα.

Στρατώνι 27/6/2016

Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού Μεταλλείων Κασσάνδρας «Ο Αριστοτέλης»

Ο πρόεδρος – Δημήτριος Μπάλλας

Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας “Αγία Βαρβάρα”

Ο πρόεδρος – Δημήτρης Παπαγεωργίου

Σωματείο Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας

Ο πρόεδρος – Χρήστος Ζαφειρούδας»