ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Halkidiki-kentrinewsΗ τουριστική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, παρά τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες που αντιμετωπίζονται στη χώρα μας. Ωστόσο πέρα από την υπέρμετρη φορολογία, τα αυξημένα έξοδα και το πρόσφατο μέτρο του τέλους διανυκτέρευσης, οι ξενοδόχοι και λοιποί επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν ακόμα «εχθρό».

Η λεγόμενη μαύρη ενοικίαση κατοικιών, ως επί το πλείστον σε ξένους επισκέπτες, χωρίς κανένα παραστατικό και φορολόγηση, έχει εξελιχθεί στη νέα γάγγραινα του τουρισμού. Μέσω διαδικτύου ή ακόμα και μέσω του τύπου σε άλλες χώρες, κυρίως βαλκανικές, διαφημίζονται από διαμερίσματα μέχρι και πολυτελείς βίλες σε τουριστικές περιοχές, που ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να νοικιάσει για όσες μέρες επιθυμεί σε τιμές πολύ πιο συμφέρουσες από ένα ξενοδοχείο, αφού φόροι… δεν υπάρχουν. Το ζήτημα απασχόλησε και την τελευταία ετήσια συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αφού η παραοικονομία της ενοικίασης έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στη Χαλκιδική ειδικότερα, μια περιοχή που προσελκύει τουρισμό από τη Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, η παράνομη ενοικίαση παντός είδους κατοικιών έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Το φαινόμενο είναι πια τόσο διαδεδομένο, που οι άνθρωποι του τουρισμού στη Χαλκιδική κυριολεκτικά αδυνατούν να υπολογίσουν πόσα οικήματα ενοικιάζονται παράνομα, αλλά και πόσα χρήματα χάνουν τόσο οι ίδιοι, όσο και το κράτος, αφού η μαύρη ενοικίαση δεν αποφέρει φόρους.

Φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων

Σπίτια που είχαν θεμελιωθεί κυρίως τη δεκαετία του ’90, για να στεγάσουν το όνειρο της παραθέρισης χιλιάδων θεσσαλονικέων, πλέον βρίσκονται με φωτογραφία ανηρτημένα ως αγγελίες προς ενοικίαση. Η ζήτηση σε δημοφιλή μέρη όπως το Πευκοχώρι, η Χανιώτη, το Πολύχρονο και η Καλλιθέα είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ το φαινόμενο έχει επεκταθεί και στη Σιθωνία, με αλλοδαπούς ενδιαφερόμενους να ζητούν και εκεί σπίτια προς ενοικίαση. Όσο για τις τιμές και την προσφορά κατοικιών, η λαϊκή ρήση από όλα έχει ο μπαξές φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα. Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς βίλες με πισίνα για ενοικίαση προς 1.000 ευρώ την ημέρα, μέχρι και απλά διαμερίσματα με διψήφιο ποσό ημερήσια μίσθωση. «Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν πάνω από 5.000 ιδιόκτητες κατοικίες είτε με τη μορφή μεζονέτας, είτε με συστάδα σε κτήρια τα οποία λειτουργούν απολύτως παρανόμως. Δεν είναι καταγεγραμμένα για τους επιβάλλονται οι αναλογούντες φόροι. Γιατί μια μίσθωση πλέον είναι ελεύθερη. Είναι πλέον μια παγκόσμια τάση, το να πηγαίνει κάποιος σε ένα σπίτι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σε ένα μέρος. Όμως αυτό θα πρέπει να οριοθετηθεί στα ίδια όρια ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους, δηλαδή τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Όσο για τα ποσά που χάνει το κράτος, οι αριθμοί που προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου είναι ενδεικτικοί, αφού η απώλεια τζίρου αγγίζει τα 300 εκ. ευρώ πανελλαδικά. «Το πλήγμα είναι καίριο για εμάς, αφού ο ενδιαφερόμενος επικεντρώνεται στην τιμή ενοικίασης, χωρίς να νοιάζεται που θα πάει. Περιμένουμε εδώ και τρεις μήνες, όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούμαστε στον τουρισμό τη νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας. Μέχρι στιγμής έχουμε σιγή ασυρμάτου», υποστηρίζει ο κ. Τάσιος.

Διαφημίσεις και σε… εφημερίδες!

Η παγκόσμια τάση της ενοικίασης οικημάτων είτε σε πόλεις, είτε σε τουριστικές περιοχές φαίνεται πως έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις κρατήσεις και την κίνηση στις τουριστικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τονπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρη Χαδαλή, η μαύρη ενοικίαση φέρνει μεγαλύτερη ζημία στα ενοικιαζόμενα δωμάτια παρά στα ξενοδοχεία. «Η διαφορά που υπάρχει με τα ξενοδοχεία είναι ότι δέχονται τουρίστες είτε μέσω των τουριστικών γραφείων, είτε μέσω touroperators. Εμείς στην πλειοψηφία μας είμαστε καταλύματα που δεχόμαστε μεμονωμένες κρατήσεις είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω τηλεφώνου. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με μεγάλα γραφεία. Άρα οι μεμονωμένοι που ενοικιάζουν σπίτια πλήττουν εμάς», εξηγεί ο κ. Χαδαλής. Όσο για το παζάρι των τιμών, όπως αναφέρει ο επικεφαλής των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων στη Χαλκιδική, αυτό βγάζει εκτός ανταγωνισμού τις νόμιμες επιχειρήσεις. «Εάν ένας ήθελε να πάρει ένα διαμέρισμα δύο δωματίων με νόμιμο τρόπο, θα πλήρωνε για παράδειγμα 100 ευρώ, αφού στην τιμή εμπεριέχεται η εφορία, το ΦΠΑ κτλ. Στο διαδίκτυο όμως μπορεί να βρει μια μεζονέτα ή ένα μικρός σπίτι με τα ίδια δωμάτια και να το πάρει με 60 ευρώ. Η τιμή σε αυτές τις περιπτώσεις διαμορφώνεται κατά βούληση αφού δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις», επισημαίνει ο κ. Χαδαλής. Την ώρα που ο ΣΕΤΕ υπολογίζει τις παράνομες κλίνες πανελλαδικά, με βάση το 2015 σε 200.000, όλο και περισσότεροι είναι φέτος αυτοί που θα επιλέξουν το εύκολο κέρδος της ενοικίασης του εξοχικού τους, βλέποντας όπως εξηγεί ο κ. Χαδαλής την «επιτυχημένη τακτική του γείτονα», αφού δεν υπάρχουν έλεγχοι . Όσο για την αλίευση πελατών, αυτή όσον αφορά τη Χαλκιδική γίνεται είτε με τη δημοσίευση αγγελιών στο διαδίκτυο, προς άγρα πελατών από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τον Δημήτρη Χαδαλή πέρσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο τουριστικές οικίες να διαφημίζονται μέσω αγγελίας σε εφημερίδες, κάτι που συνιστά παράνομη πράξη αφού απαγορεύεται δια νόμου η διαφήμιση τουριστικών καταλυμάτων που δεν διαθέτουν αριθμό μητρώου στον EOT.

[ΠΗΓΗ: KARFITSA , του Λευτέρη Ζαβλιάρη, 14/05/2016]