Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ…

1462972144c6bb7e5e2b8225b198a483b523280ba4Ο… βολεμένος antigold πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, πρώην πρύτανης, πρώην wannabe υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ3 και νυν πρόεδρος της Αττικό Μετρό, έγραψε και βιβλίο με τίτλο «Τα…Αν της Ανάπτυξης. Η διέξοδος στους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους», αλλά οι αναφορές του στις Σκουριές δίχασαν το πάνελ των παρουσιαστών του βιβλίου…

«Το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού εξεμέτρησε τον βίο του και το μέλλον της Ελλάδος πρέπει να αναζητηθεί στην ισόρροπη ανάπτυξη με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και με σεβασμό στο περιβάλλον». Με μικρές αποκλίσεις, ήταν ο κοινός παρονομαστής των τριών ομιλητών στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή, και ο Ναπολέων Μαραβέγιας, αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμφώνησαν επίσης στον ρόλο της παιδείας, για να μπει πάλι η χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης.

Διαφορετικές προσεγγίσεις αποτυπώθηκαν στο ζήτημα των λατομείων (sic!) στις Σκουριές Χαλκιδικής, που αναδεικνύεται στο βιβλίο. Ο Γ. Μυλόπουλος στη σύντομη παρέμβασή του επισήμανε ότι «η επένδυση δίχασε τους κατοίκους της Χαλκιδικής, γιατί δεν έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό αλλά και τον πολιτισμό» (!!!). Δεν δίστασε να πει ναι στην εξόρυξη, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα καταγραφεί η φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Είχε προηγηθεί ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος αναφέρθηκε στις Σκουριές και τόνισε με νόημα ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ευρωπαϊκή χώρα, επομένως δεν μπορεί εφαρμόζει κατ’ επιλογήν τη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, καθώς και τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος που έσπευσε να χαιρετίσει τη στροφή της κυβέρνησης με αφορμή τις τελευταίες άδειες που έχουν χορηγηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παραδέχτηκε όμως ότι στον τομέα της προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας δεν υπάρχει planet Β , κάνοντας ένα έξυπνο λογοπαίγνιο με το πολυφορεμένο plan Β .

Η χθεσινή εκδήλωση συνοδεύτηκε από παρουσίες με νόημα, όπως αυτή του Φώτη Κουβέλη και του Θόδωρου Παπαθεοδώρου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από την κυβέρνηση παρευρέθησαν οι υπουργοί Παν. Κουρουμπλής και Γ. Κατρούγκαλος, οι υφυπουργοί Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Γ. Μπαλάφας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαριτάτος.

Υ.Γ. Προς δημοσιογράφο Χαρά Τζαναβάρα… Κυρία Χαρά μας, οι Σκουριές δεν είναι λατομείο (!), αλλά μεταλλείο… Εσείς που τόσο λάβρα καταφέρεστε κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας, θα πρέπει να είστε πιο διαβασμένη…

[ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, της Χαράς Τζαναβάρα, 12/05/2016]