ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ, ΕΠ’ ΩΦΕΛΕΙΑ ΟΛΩΝ.

24s21ergostasioe1-thumb-largeΕίχαμε γράψει παλιότερα ότι η επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική είναι καταδικασμένη να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει. Φαίνεται ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιώνουν την εν λόγω εκτίμηση και κυρίως την ιστορία της επένδυσης αυτής.

Το αρμόδιο υπουργείο στηρίχθηκε στο τρίπτυχο νομιμότητα, δημόσιο συμφέρον και σεβασμός στο περιβάλλον και προχώρησε προς την κατεύθυνση που ορίζει η κοινή λογική. Χορήγησε τις εκκρεμούσες άδειες ρουτίνας και άναψε το πράσινο φως στην περαιτέρω υλοποίηση και ολοκλήρωση της επένδυσης χρυσού, χωρίς να κάνει καμία έκπτωση σε περιβαλλοντικά θέματα. Το αρμόδιο υπουργείο έπραξε το αυτονόητο δηλαδή, αλλά με χρονική καθυστέρηση μερικών μηνών και με την αναγκαστική παρέμβαση του ΣτΕ.

Για την καθυστέρηση αυτή, τις συνέπειες της οποίας τις επωμίσθηκαν οι εργαζόμενοι και ο επενδυτής, κανονικά θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και να αποδοθούν με τον δέοντα τρόπο, διότι εάν δεν αποδοθούν ευθύνες πολύ πιθανόν να επαναληφθεί η ίδια ιστορία στο μέλλον. Σε κάποια άλλη χώρα ίσως να αναζητούνταν και οι υπεύθυνοι της οικονομικής βλάβης που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι και ο επενδυτής εξαιτίας της στάσης που τήρησε το υπουργείο στο θέμα. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα ας μείνουμε στο θετικό γεγονός ότι επανεκκινούν οι εργασίες στις Σκουριές και εντατικοποιούνται πλέον συνολικά οι εργασίες υλοποίησης της επένδυσης.

Παρά τις θετικές εξελίξεις στον άμεσο παραγωγικό τομέα που είναι η επένδυση αυτή καθ’ αυτή, παραμένει ζητούμενο η γαλήνη και η ομόνοια στην τοπική κοινωνία. Η ένταση παραμένει και αναμένεται να κλιμακωθεί εκ μέρους των αντιδρώντων, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να ενσκήψει η πολιτεία και η δημοτική αρχή προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση, διότι η επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί και πολύ περισσότερο να λειτουργήσει με τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ. Οι αντιδρώντες θα πρέπει να αποδεχθούν την πραγματικότητα και κυρίως να δουν την πραγματικότητα, η οποία πολύ απέχει από όσα περιγράφουν και διακινούν σχετικά με πιθανούς και απίθανους κινδύνους.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική και να αντιμετωπιστούν τα επιμέρους ζητήματα σε ρεαλιστική βάση με γνώμονα τη νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον και με σεβασμό στο περιβάλλον. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η δημοτική αρχή, η οποία εξελέγη με σημαία την ενότητα των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη.

Στο τέλος όλοι μας θα κριθούμε από την ιστορία. Ζητούμενο όμως είναι να αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου Αριστοτέλη επ’ ωφελεία όλων, σε συνθήκες γαλήνης και ομόνοιας.

[ΠΗΓΗ: http://respentza.blogspot.gr/, του Αθ. Γ. Καρίνα, 17/5/2016]