ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ELDORADO-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

eldorado-gold«Σε περίπτωση που εγκριθεί η τεχνική μελέτη για τις Σκουριές, η εταιρεία μπορεί να επιστρέψει στις εργασίες που έχουν ανασταλεί».

Βελτίωση των σχέσεων με την ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα διακρίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ και θεωρεί ότι αν εγκριθεί η τεχνική μελέτη για το ορυχείο στις Σκουριές Χαλκιδικής, τότε η εταιρεία μπορεί να επιστρέψει στις εργασίες της, που έχουν ανασταλεί από τον Ιανουάριο.

Η Eldorado Gold είναι η καναδική μητρική της Ελληνικός Χρυσός , της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

«Υπάρχουν πιο ενθαρρυντικά σημάδια στις σχέσεις μας με το υπουργείο, τους τελευ ταίους ένα, δύο μήνες», δήλωσε ο κ. Ράιτ σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, που έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.

Η εταιρεία φαίνεται να θεωρεί ενθαρρυντικές τις εξελίξεις από τον Ιανουάριο και μετά, με την έκδοση της οικοδομικής άδειας για το πρότζεκτ στις Σκουριές και της άδειας εγκατάστασης της μονάδας στην Ολυμπιάδα. Η Ελληνικός Χρυσός δεν χρειάστηκε να κινηθεί νομικά προκειμένου να λάβει τις άδειες αυτές, όπως έκανε τα τελευταία δύο χρόνια. Πλέον η Eldorado περιμένει την έγκριση της τεχνικής μελέτης για τις Σκουριές για να προχωρήσει στις εργασίες.

Τον Ιανουάριο ο κ. Πολ Ράιτ, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ανακοίνωσε την ανα στολή της επένδυσης στις Σκουριές, επικαλούμενος τα προβλήματα με την κυβέρνηση. Η μονάδα τέθηκε σε καθεστώς συντήρησης και απολύθηκαν 600 εργαζόμενοι.

Καναδός αναλυτής δήλωσε ότι στη Χαλκιδική εκδηλώνεται ακόμα έντονη αντίθεση στο ορυχείο λόγω της ανησυχίας για τα υψηλά επίπεδα αρσενικού και τις επιπτώσεις στα αποθέματα νερού και τον τοπικό τουρισμό. Πρόσθεσε ότι μέλη των τοπικών κοινοτήτων, που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού έχουν επενδύσει στην πολιτική στήριξη για το μπλοκάρισμα της επένδυσης και αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνει το ορυχείο, τότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις κινητοποιήσεις.

«Η στήριξη από το κίνημα κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας έπαιξε κομβικό ρόλο στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και αν η κυβέρνηση και το κόμμα αλλάξουν στάση, τότε μπορεί να ξαναρχίσουν οι διαμαρτυρίες».

Παράλληλα όμως, δήλωσε ο κ. Ράιτ, υπάρχει έντονη στήριξη από μέρος της τοπικής κοινωνίας προς το ορυχείο και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί και σε αυτό. «Η χώρα χρειάζεται απασχόληση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χρειάζεται φόρους, χρειάζεται επενδύσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Eldorado.