ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΤΑ ΣτΕ, ΚΑΤΑ ΜΠΕ, ΚΑΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ…

maxresdefaultΈχουμε ξανασυστήσει στον κο Δημητριάδη πως καλύτερα να τρώει παρά να μιλάει… (εν προκειμένω να γράφει…). Αυτή τη φορά υπερέβη εαυτόν και επιχειρεί να ακυρώσει και αυτό το ίδιο το ΣτΕ! Σε ανάρτησή του στο μπλογκ του Τόλη γράφει τα εξής απαράδεκτα, τα οποία μόνο ως σανό για το αναγνωστικό του κοινό θα μπορούσα –επιεικώς– να τα χαρακτηρίσω:

«Δεν είμαι νομικός και δεν έχω τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αμφισβητήσω επαρκώς τις αποφάσεις αυτές στη βάση μιας αυστηρά νομικής επιχειρηματολογίας και ασφαλώς δεν μπορώ να υποκαταστήσω ή υπερκεράσω τους συνηγόρους των κατοίκων και των συλλογικοτήτων που προσέφυγαν κατά της εταιρείας. Παρόλα αυτά, μου επιτρέπεται φαντάζομαι διαβάζοντaς τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ να διαμορφώσω την προσωπική μου εκτίμηση για την ορθότητά τους.»

Ετοιμαστείτε, καθίστε αναπαυτικά, διότι ο κος Δημητριάδης θα μας πει αν οι αποφάσεις του ΣτΕ, του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας, τις αποφάσεις του οποίου δεν αμφισβητεί ΚΑΝΕΙΣ, είναι ορθές…

«Ως πολύ γενική παρατήρηση -και δεν θα επεκταθώ πέρα από αυτό- θα αναφέρω οτι το σκεπτικό των περισσότερων από τις αποφάσεις του ΣτΕ επί κάθε προβαλλόμενου από μέρους των προσφευγόντων πολιτών και συλλογικοτήτων, όπως και από μέρους της Διοίκησης, περιβαλλοντικού προβλήματος σχετιζόμενου με τις εγκρίσεις μελετών των επί μέρους έργων, θεωρείται ανεπίκαιρο και η σχετική προσφυγή απορριπτέα, στη λογική ότι κάθε τέτοιο πρόβλημα έχει ληφθεί υπόψη στην και υπερκαλύπτεται από την υπάρχουσα αρχική και γενική αδειοδότηση της ΜΠΕ της εταιρείας και την έκδοση της ΑΕΠΟ του 2011.»

Κατ’ αρχάς αυτό δεν είναι το «γενικό σκεπτικό», διότι αν διαβάσει κανείς (προσεκτικά κε Δημητριάδη) θα διαπιστώσει πως σε πάμπολλες αιτιολογήσεις αναπτύσσεται και ένα ξεχωριστό σκεπτικό απόρριψης.

«Με τη λογική αυτή η αρχική έγκριση της ΜΠΕ αποκτά γενική, ακλόνητη και μεταχρονολογημένη ισχύ. Η ύπαρξή της μοιάζει, με τις αποφάσεις του ΣτΕ, να αποκλείει την εκ νέου έγερση και εξέταση από μηδενική βάση θεμάτων που άπτονται περιβαλλοντικών προβλημάτων, έστω και αν αυτά αφορούν τις εκ των υστέρων απαιτούμενες εγκρίσεις επί μέρους μελετών. Έτσι όμως η κρίση των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Επαμεινώνδα Τολέρη και Σπυρίδωνα Τζήμα, που ήταν αποφασιστικές για την αρχική περιβαλλοντική αδειοδότηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, έχει καταστεί σχεδόν νομοτελειακή για τα μέλη του ΣτΕ που πήραν (και παίρνουν) τις σχετικές αποφάσεις -ή καλύτερα τα μέλη του ΣτΕ φαίνονται να έχουν αποδεχτεί πως η κρίση των παραπάνω αποτελεί τη μια και μοναδική αδιαπραγμάτευτη νομιμότητα επί του θέματος. Τον μπούσουλα στην πραγματικότητα για όποιες σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.»

Είναι εμφανές πως αφενός δεν έχετε ουδεμία σχέση με το πώς λειτουργούν οι μελέτες, αφετέρου σας ενοχλεί που η ΜΠΕ είναι σε τέτοιο βαθμό πλήρης, ώστε δεν επιδέχεται και πολλές αμφισβητήσεις. Η μόνη λύση για εσάς και την παρέα σας κε Δημητριάδη θα ήταν να εξεταστεί υπό μηδενική βάση, από το σημερινό ΥΠΠΕΝ, έτσι;

Ασφαλώς και η ΜΠΕ έχει «μεταχρονολογημένη ισχύ» με την έννοια που το θέτετε. Αυτό έλειπε, κάθε 2-3 χρόνια σε έργα όπως εξορύξεις, λιμάνια, φράγματα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σταθμούς ενέργειας, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα κι άλλα μεγάλα έργα, να κάναμε και μια νέα ΜΠΕ «από μηδενική βάση». Πράγματι είναι ότι πιο αφελές (για να χρησιμοποιήσω μια ήπια λέξη), έχω ακούσει. Όσον αφορά «περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν εκ των υστέρων εγκρίσεις επιμέρους μελετών», όπως το διατυπώνετε, γι αυτό ακριβώς το λόγο οι επιμέρους μελέτες εγκρίνονται αυτοτελώς, και γι’ αυτό μπορούν να ληφθούν εκεί επιπλέον μέτρα όπως συγκεκριμένοι συμπληρωματικοί περιβαλλοντικοί όροι, π.χ.

Και στη συνέχεια πέσατε κι εσείς στο μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσατε να κάνετε… Την μελέτη δεν την ενέκρινε ο Παπακωνσταντίνου, ο Τολέρης και ο Τζήμας κε Δημητριάδη… Την μελέτη την ενέκρινε ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ…, Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ… ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ… Με τη  δικιά σας λογική τις «παραβάσεις» στην Ελληνικός Χρυσός δεν τις διαπίστωσε η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος της Β. Ελλάδας, αλλά οι επιθεωρητές ονομαστικά;

Τα επιχειρήματά σας είναι το ίδιο αφελή με την γενικότερη επιχειρηματολογία της antigold παρέας σας, αλλά αυτή τη φορά ειλικρινά προχωρήσατε ένα βήμα παραπάνω… Αν μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση (χλωμό το βλέπω), δεν θα ήταν κακή ιδέα να ζητήσετε να σας τοποθετήσουν στο ΣτΕ… Δεν πειράζει που δεν είστε νομικός… Είστε Ομότιμος, κι αυτό καλύπτει τα πάντα όπως φαίνεται…