Είναι κοινά αποδεκτό ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις προκειμένου να ανακάμψει και να οδηγηθεί σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κος Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος ορθά το θέμα έχει προσκαλέσει ποικιλοτρόπως τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, ενώ παράλληλα έχει δηλώσει ότι θα προβεί στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε επενδυτικό παράδεισο.
Αυτά στα λόγια, διότι στην πράξη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη ΒΑ Χαλκιδική. Η συγκεκριμένη επένδυση χρονολογείται από το 2004 και ωρίμασε μόλις το 2011, όταν έλαβε την απαιτούμενη αδειοδότηση και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Στη συνέχεια, επί τέσσερα και πλέον χρόνια, μετά κόπων και βασάνων, υλοποιείται η εν λόγω επένδυση προχωρώντας με ρυθμούς χελώνας εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας που επικρατούν στη χώρα.
Το τελευταίο όμως έτος, το 2015, ήρθε το επιστέγασμα όλων των κακών, η απόφαση του κου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις άδειες υλοποίησης της επένδυσης, σε συνδυασμό με πολύμηνες καθυστερήσεις χορήγησης αδειών ρουτίνας για συνήθεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανάλογου τύπου έργων.
Παρότι η εν λόγω απόφαση του κου Σκουρλέτη ακυρώθηκε από το ΣτΕ, ήταν μία απόφαση η οποία καθιστούσε σαφή την επιθετική κυβερνητική πολιτική και δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον επενδυτή.
Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί απαιτεί δραστική παρέμβαση εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει ότι εννοεί όσα έχει πει κατά καιρούς για τις επενδύσεις. Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προεκλογικά στους αντιδρώντες ότι θα «κλείσει» τη συγκεκριμένη επένδυση.
Είναι αλήθεια όμως ότι ο κος Τσίπρας δεσμεύτηκε προεκλογικά για πολλά πράγματα, όπως κατώτατο μισθό, 13η σύνταξη, συλλογικές συμβάσεις κλπ, τα οποία τα ξέχασε στην πορεία της διακυβέρνησής του βλέποντας την κατάσταση της χώρας και τις ανάγκες της. Καλώς ή κακώς δεν θα το κρίνουμε εδώ.
Σε κάθε περίπτωση όμως η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και επίσης χρειάζεται να αποστείλει καθαρό και θετικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές. Επομένως θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, την οποία την παρακολουθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ο κος Τσίπρας, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε η απαράδεκτη απόφαση του κου Σκουρλέτη, έχει μία μοναδική ευκαιρία να καλέσει τον επενδυτή και να ξεκαθαρίσει τη στάση της κυβέρνησης, να συνεννοηθεί μαζί του για όλα τα επίμαχα θέματα και να αναζητήσει λύσεις επ’ ωφελεία των Ελλήνων, με σεβασμό στο περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, στο πλαίσιο της νομιμότητας που προσδιορίζεται από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ο κος Τσίπρας έχει μία μοναδική ευκαιρία να παρακάμψει τον κο Σκουρλέτη και να αποδείξει ότι είναι ηγέτης και όχι τυχοδιώκτης καιροσκόπος. Όλοι μπορούν να ξεχάσουν ότι δέχθηκε στο Μαξίμου του αντιδρώντες αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές. Κανείς όμως δεν θα ξεχάσει ένα ενδεχόμενο λουκέτο στην μεγαλύτερη άμεση επένδυση στη χώρα. Τα ωφελήματα από την προώθηση της εν λόγω επένδυσης θα είναι ποικίλα και σε πολλά επίπεδα.
Μπορεί άραγε να το τολμήσει ο κος Τσίπρας
[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου, 01/02/2016]