ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ: «ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ – ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΑΜΕ…»

syriza-skourletis-708Για το θέμα των Σκουριών μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, στα Παραπολιτικά 90.1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο. Ο κος Σκουρλέτης δεν παρεκκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστο από την εμμονική γραμμή που έχει επιλέξει να ακολουθήσει στο θέμα των Σκουριών. Μπορεί ο κος Σταθάκης να δίνει χώρο για ελιγμούς με τις σημερινές (15/01) δηλώσεις του στη Βουλή, αλλά είναι εμφανές πως ο… βαθύς ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει και προφανώς προαποφασίσει την κομματική γραμμή. Τουλάχιστον μέχρι και να περάσει το τσουνάμι των επερχόμενων ψηφοφοριών στη Βουλή, όπου το αρραγές κοινοβουλευτικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητο για να περάσουν τα κρίσιμα και προαπαιτούμενα νομοσχέδια. Δεν είναι καιρός για δυσαρεστημένους βουλευτές και ενδοκομματικές γκρίνιες… Για αυτό ακριβώς το λόγο, ο κος Σκουρλέτης δείχνει ευθαρσώς τον «εξωτερικό εχθρό» με το δάκτυλο: Είναι «οι καπιταλιστές των πολυεθνικών που ήρθαν να μας πάρουν τον εθνικό μας πλούτο, να κάνουν την Ελλάδα αποικία και να εκβιάσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», που φυσικά «δεν εκβιάζεται»… Απορώ αν πιστεύουν αυτή την μπουρδολογία και οι ίδιοι οι συριζαίοι…

Ακολουθεί η συνέντευξη Σκουρλέτη από το : http://www.newsit.gr/:

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι «πρόκειται να έναν εκβιαστικό ελιγμό της εταιρείας. Εκβιαστικό διότι αφενός βάζει μπρος τους εργαζομένους και κατά δεύτερο ζητάει να προεξοφλήσει ότι θα εγκριθούν κάποιες περιβαλλοντικές μελέτες πριν καν αξιολογηθούν από το υπουργείο. Η έδραση αυτής της συμπεριφοράς ενδεχομένως να έχει να κάνει με οικονομικά προβλήματα της εταιρείας που δεν σχετίζονται με την παρουσία της στην Ελλάδα. Έχουν να κάνουν με την τιμή του χρυσού, έχουν να κάνουν με διάφορα άλλα πράγματα. Εγώ διάβασα ότι η HSBC υποβάθμισε την μετοχή της Eldorado, εν πάση περιπτώσει προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες σε πράγματα που δεν υπάρχουν και δεν ξέρω από εκεί και πέρα τους δικούς τους σχεδιασμούς».

Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε αυτή την επένδυση για περιβαλλοντικούς λόγους ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Είναι άλλο απόψεις που μπορεί να έχει ένα κόμμα, άνθρωποι, κινήματα γύρω από τη σκοπιμότητα της εξόρυξης και είναι τελείως διαφορετικό αυτό το οποίο κάνει η πολιτεία με βάση την προϊστορία του έργου και την κείμενη νομοθεσία».

Όταν ρωτήθηκε για τις θέσεις του κ. Κουτσούμπα για το θέμα, που πήρε θέση υπέρ των εργαζομένων είπε: «Εξαρτάται ποιες εννοεί θέσεις εργασίας, μόνο των εργαζομένων εκεί; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που θα πρέπει να μας πει. Άλλες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με άλλες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή; Όλα έχουνε πολλές πλευρές και πρέπει να τα συνυπολογίζουμε, εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε στρατιές νέων ανέργων άλλωστε υπάρχει αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη και δυνατότητα, αν υπάρχει ένα αρνητικό τελικά σενάριο, να μπορέσουμε να απασχολήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι της ώρας κάτι τέτοιο ούτε το επιδιώκουμε.

Η προσέγγιση που κάνει ο κ. Κουτσούμπας απ’ όσο έχω δει είναι ότι όλα μπορεί να γίνονται αρκεί να είναι κάτω από κρατικό και δημόσιο μανδύα. Αντιλαμβάνεστε τώρα ότι μου θυμίζει εκείνες τις παλιές εποχές που όταν είχε υπάρξει το ατύχημα του Τσέρνομπιλ καλούσαν τα στελέχη του ΚΚΕ εδώ να τρώμε λαχανικά διότι η σοσιαλιστική ραδιενέργεια δεν πειράζει κανέναν. Ε, αυτά τα πράγματα είναι αστεία».

Για το τί θα γίνει με τους εργαζόμενους που ενδεχομένως θα μείνουν άνεργοι ευχήθηκε να μην μείνει κανένας άνεργος αλλά πρόσθεσε: «Είναι τόση μεγάλη η ζημιά που έχει γίνει στην περιοχή, η περιβαλλοντική, που όχι μόνο 600 αλλά πολλοί περισσότεροι απαιτούνται σε ένα βάθος χρόνου για να αποκατασταθεί. Το οποίο είναι και υποχρέωση της εταιρείας με βάση του μεταλλευτικού κώδικα και προσπάθησαν στην σύμβαση να εξαιρέσουν τη συγκεκριμένη εταιρεία, σε περίπτωση λύσης της σύμβασης, από την υποχρέωση της να αποκαταστήσει το περιβάλλον. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στην Ελλάδα. Εδώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις σκανδαλωδώς εξαιρούν την Eldorado από αυτή την υποχρέωση. Εν πάση περιπτώσει θέλω να πω ότι ακόμη και σε αυτό τον τομέα αυτοί οι άνθρωποι για πολλά χρόνια μπορούν να απασχοληθούν».

Και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνω δεν θέλουμε να μείνουν άνεργοι ούτε εμείς τους διώξαμε. Απορώ πως βγαίνει η πλειοψηφία των Μέσων, αυτών των Μέσων που πολεμάνε το ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στην κυβέρνηση, και λένε ότι πήραμε εμείς απόφαση για να φύγουν! Ποια είναι η απόφαση του ΣτΕ που δεν έχει σεβαστεί το υπουργείο και η ελληνική κυβέρνηση; Προφανώς είναι πολιτική προπαγάνδα. Υπήρξε μια προσωρινή αναστολή της απόφασης μέχρι που να υπάρξει οριστική εκδίκαση. Αλλά ποια απόφαση του ΣτΕ δεν έχει γίνει σεβαστή από την ελληνική κυβέρνηση; Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι πολλές φορές το ΣτΕ δεν κρίνει την ουσία των ζητημάτων αλλά την τυπική διαδικασία, την τυπική διάσταση».