ΤΟ ΣτΕ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

5A085F4ACEFFDCDE8A36DF66B28014A3Δικαστική δικαίωση της Ελληνικός Χρυσός. Ακυρώνεται η απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη να ανακαλέσει στις 19 Αυγούστου την άδεια για το εργοστάσιο στις Σκουριές της Χαλκιδικής

Σε δικαίωση της Ελληνικός Χρυσός στη διαμάχη της με το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας οδηγεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ανακοινώθηκε χθες, με την οποία ακυρώνεται η απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη να ανακαλέσει στις 19 Αυγούστου την άδεια για το εργοστάσιο στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Το δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτό το σκεπτικό της απόφασης Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις άδειες για την επένδυση χρυσού, με το επιχείρημα ότι έπρεπε να γίνουν στην Ελλάδα οι ημιβιομηχανικές δοκιμές για τη μέθοδο παραγωγής (flash melting), αν και η συγκεκριμένη μεταλλουργική μέθοδος έχει δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στη Φινλανδία.

Με άλλη απόφαση το ΣτΕ απέρριψε και την απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακαλέσει την πολεοδομική άδεια του εργοστασίου στις Σκουριές, ενώ απορριπτικό ήταν το ΣτΕ και στις προσφυγές κατοίκων και μεμονωμένων ατόμων κατά της επένδυσης. Ακόμα έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρείας ότι δεν εγκρίθηκε εγκαίρως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως της Ελληνικός Χρυσός κατά της παράλειψης έκδοσης άδειας δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών.

Το υπουργείο με ανακοίνωσή του δέχεται ότι το ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του υπουργού περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα και δηλώνει ότι σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα μελετήσει το σκεπτικό της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζόμενων και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος . Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου και επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της απόφασης 3181 15 του Ε’ Τμήματος .

Την περασμένη εβδομάδα η Eldorado Gold, η καναδική μητρική της Ελληνικός Χρυσός , ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες στις Σκουριές λόγω των συνεχών εμποδίων που θέτει το υπουργείο και ότι θα παγώσει και την επένδυση στην Ολυμπιάδα, αν ως το τέλος του πρώτου τριμήνου δεν εκδοθεί η άδεια που έχει αιτηθεί η εταιρεία.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν φαίνεται να μεταβάλουν, άμεσα τουλάχιστον, το νέο καθεστώς για τις Σκουριές, όσο η εταιρεία θεωρεί ότι δεν διασφαλίζεται ένα περιβάλλον καλής συνεργασίας με το υπουργείο.

 

[ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 21/01/2016]