ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

IMG_4607Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την αναστολή του μεγαλύτερου μέρους των επενδυτικών πλάνων της Εldorado στις Σκουριές της Χαλκιδικής εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος της οποίας Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Πολ Ράιτ.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές έγινε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και το αποτέλεσμα είναι το πάγωμα της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Όπως υποστηρίζει, η ζημιά στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη και στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερη καθώς στέλνει το λάθος μήνυμα στις διεθνείς και την εγχώρια αγορά.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι χρειαζόμαστε επειγόντως ιδιωτικές επενδύσεις. Εκτιμά ειδικότερα ότι μόνο αν προσελκύσουμε επενδύσεις ύψους 100 δισ. μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, θα μειωθεί η ανεργία, θα εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συντάξεις και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.

«Η ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει σήμερα το λάθος μήνυμα και αυτό προκαλεί αμέσως αποεπενδύσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα» καταλήγει.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Μανιάτης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της El Dorado Gold αναφέρει: «Η αναστολή εργασιών στα μεταλλεία Χαλκιδικής, οδηγεί σε μια Ελλάδα της μεγαλύτερης ανεργίας».

O πρώην υπουργός Ενέργειας συνεχίζει στην ανακοίνωσή του: «Όταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε παθαίνουν πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία. […] Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ο ορυκτός μας πλούτος, να αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας και για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο αναπτυξιακός μας κατήφορος.»

Αντίδραση υπήρξε και από την Ένωση Κεντρώων, η οποία σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Eldorado Gold επισημαίνει «την ανάγκη να παραμένουν στην Ελλάδα οι επενδύσεις, αλλά και να τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι».

«Στην σημερινή Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε επιχειρήσεις, εκείνο όμως που επιβάλλεται να κάνουμε είναι όλες οι επενδύσεις να τηρούν αυστηρά του περιβαλλοντικούς όρους» σημειώνει. Καλεί δε τα κόμματα να αποφεύγουν κηρύγματα που διχάζουν την κοινωνία

Ως πλήγμα στην διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας, χαρακτηρίζει την αναστολή των επενδύσεων της εταιρείας Eldorado Gold στη Χαλκιδική, η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, με ερώτηση της προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού. Η κ. Μάρκου καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν «αν προτίθενται να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς και οι πάνω από χίλιες θέσεις εργασίας».

Τέλος, δήλωση έκανε και ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, κος Τζιτζικώστας: «Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι με τις ιδιωτικές επενδύσεις, που έχει κοστίσει ακριβά στη χώρα και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, σε ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας. Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να δώσει λύση στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων στην επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και να σταματήσει να μεταθέτει διαρκώς τις αποφάσεις της. Η Κεντρική Μακεδονία δεν αντέχει κι άλλους ανέργους. Την ώρα που στόχος όλων μας θα έπρεπε να είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση του εφιάλτη της ανεργίας, είναι θλιβερό και εγκληματικό να προστίθενται εκατοντάδες συμπολίτες μας στις στρατιές των ανέργων και να δίνουμε την εικόνα ως χώρα ότι είμαστε εχθρικοί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις επενδύσεις. Ας αναλάβει επιτέλους η Κυβέρνηση τις ευθύνες της».

[ΠΗΓΗ: http://focusfm.gr/, http://news.in.gr/, 12/01/2016]