«ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ…» Ο ΤΣΙΡΩΝΗΣ, ΖΗΤΑ ΝΕΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΤΗΣ ELDORADO

02_skouries_sag_mill«Δεν αλλάζει τίποτα η απόφαση του ΣτΕ για την εταιρεία εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές», δήλωσε ο αμετανόητος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας 102,8», επιμένοντας  ότι «η εταιρεία θα πρέπει να αποδείξει ότι η μέθοδος χωρίς κυάνιο που θα χρησιμοποιήσει, και που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά έως τώρα, θα είναι και εφαρμόσιμη στα συγκεκριμένα πετρώματα και οικονομικά συμφέρουσα». Διευκρίνισε, δε, ότι, αφού μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ, η Κυβέρνηση θα ζητήσει από την εταιρεία νέες εγγυήσεις για την εφαρμογή της μεθόδου της και θα επανεξετάσει τους όρους αδειοδότησής της, καθώς και τους περιβαλλοντικούς όρους του εγχειρήματος.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Τσιρώνης επέμενε στο επιχείρημα των δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης, αφού φαίνεται πως αυτό έχει επιλέξει σαν γραμμή άμυνας και ο κος Σκουρλέτης. Ο κος Τσιρώνης το πήγε κι ένα βήμα παραπέρα και αναφέρθηκε στην θεωρία συνομωσίας σύμφωνα με την οποία η Ελληνικός Χρυσός «προκαλεί καθυστέρηση στο να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις στην εταιρεία, δεδομένου ότι όφειλε εντός τριετίας (έως τον Φλεβάρη του 2015) να αποδείξει ότι η μέθοδος που υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει για να κάνει μεταλλουργεία χρυσού, αυτήν της ακαριαίας τήξης, είναι εφαρμόσιμη στα συγκεκριμένα πετρώματα, δίχως περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και ότι είναι συμφέρουσα οικονομικά. Το γεγονός ότι δεν το έκανε, ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει ένα τεράστιο όρυγμα, να προβεί στην υλοτόμηση της περιοχής, και ύστερα να πει πως δεν την συμφέρει ή ότι δεν είναι εφικτή η μέθοδός της, με αποτέλεσμα να προωθεί το μετάλλευμα σε άλλες χώρες, όπου δεν απαγορεύεται η μέθοδος της κυάνωσης, όπου θα κάνει τον διαχωρισμό του μετάλλου. Αν πράξει κάτι τέτοιο, τα υποσχεθέντα οφέλη για την χώρα μας θα είναι σχεδόν μηδενικά, ενώ θα έχουμε υποστεί όλο το περιβαλλοντικό κόστος. Γι΄αυτό θέλαμε να αναστείλουμε τις εργασίες, μέχρι να δούμε την εφαρμογή της μεθόδου».

Είπε κι άλλα ο Οικολόγος Πράσινος υφυπουργός, όπως ότι «εάν η εταιρεία δεν σέβεται την ελληνική νομοθεσία, τότε δεν έχει θέση στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, διότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα αποικιακού τύπου, που στο όνομα της δήθεν απασχόλησης εργαζομένων, έρχονται και αλωνίζουν. Αυτό δεν θα συμβεί με την δική μας Κυβέρνηση. Θα μελετήσουμε την απόφαση του ΣτΕ και θα βρούμε άλλον τρόπο να εξασφαλίσουμε εγγυήσεις για το ότι δεν θα κάνει η εταιρεία μια απίστευτη επέμβαση στο περιβάλλον, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι η μέθοδός της λειτουργεί». (Από το στόμα του υφυπουργού και στο αυτί Του… Κι εμείς ελπίζουμε κε Τσιρώνη, αυτό «να μη συμβεί με τη δική σας κυβέρνηση», και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν…)

Βέβαια, η εκπομπή λεγόταν «Καβάλα στο Κόκκινο» και ο κος Τσιρώνης επιβεβαίωσε τον τίτλο της μέχρι κεραίας…

[ΠΗΓΗ: http://www.stokokkino.gr/ , 22/01/2016]