ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΣΚΟΥΡΙΕΣΠεδίο λαμπρό κατάστρωσης σεναρίων βρήκαν πολλές εφημερίδες με την υπόθεση της επίσκεψης του Πολ Ράιτ στην Αθήνα. Στο Κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα», αλιεύσαμε το κάτωθι σχόλιο με τίτλο «Τα παίζουν όλα για όλα οι Καναδοί»!

«Στο τραπέζι επαναφέρουν οι Καναδοί της Eldorado Gold την επένδυση στα Χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής αποφασισμένοι να αντιδράσουν στο πολύμηνο πάγωμα της επένδυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για αύριο Δευτέρα είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής Πολ Ράιτ με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη Από αυτήν μάλιστα θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα, τα οποία δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθούν από επίσημα χείλη μεθαύριο με συνέντευξη Τύπου. Οι πιέσεις που δέχονται οι Καναδοί από τους μετόχους για να ξεκαθαρίσει το τοπίο της επένδυσης του 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Γι’ αυτό, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην αδιάλλακτη στάση της, χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις και εγγυήσεις για την υλοποίηση του έργου, οι Καναδοί θα προχωρήσουν σε αναστολή εργασιών. Όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, πρόκειται για ειλημμένη απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι θα πάψουν να χρηματοδοτούν την επένδυση, στην οποία έχουν δαπανήσει μέχρι σήμερα 600 εκατ. δολάρια, αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους. Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, αυτή θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες με απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ».

Οι Καναδοί δεν έχουν τίποτα να παίξουν «όλα για όλα», διότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Δεν είναι διατεθειμένοι να ρίχνουν τα κεφάλαιά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο και στο χειρότερο σενάριο θα παγώσουν την επένδυση περιμένοντας καλύτερες συνθήκες.

Αν η δραστηριότητα σταματήσει για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνεται η επιχείρηση, υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα κατηγορήσει την επιχείρηση γι’ αυτό; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε, είναι εύκολο και για τον πλέον ανεγκέφαλο να δείξει με το δάκτυλο τους υπευθύνους…

Όσο για το «η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες με απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ», είναι κάτι που έχουμε διαβάσει πολλές φορές στον τύπο, αλλά ποτέ δεν ακούστηκε από επίσημα χείλη της Eldorado Gold ή της Ελληνικός Χρυσός. Ας μην προτρέχουμε λοιπόν…