ΤΩΡΑ, ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΟΛΑ! ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΡΘΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ…

Eldorado-Gold-Press-1-630x244Επιτέλους αυτό που όλοι περιμέναμε… Άρθρο για τις Σκουριές από το δημοσιογραφικό επιτελείο του UNFOLLOW… Αλλά προσοχή, δεν θα το βρείτε στο 49ο τεύχος του περιοδικού που ξέρω πως όλοι τρέξατε να το αγοράσατε στο περίπτερο την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του… Είναι άρθρο μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στο site του περιοδικού, με την ένδειξη «WEB ONLY – ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ», τίτλο «Τι συμβαίνει με την Eldorado Gold;», υπογραφή Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου & Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, και ημερομηνία 15/01/2016.

Το πρόβλημα είναι πως προσπαθώντας να βρω κάτι επιπλέον από ότι κυκλοφορεί στις εφημερίδες το τελευταίο τριήμερο για την υπόθεση Σκουριές, απέτυχα οικτρά. Αντίθετα, διαπίστωσα πως όλο το σκεπτικό του άρθρου ξεκινάει με το εξής ερώτημα: «Η Eldorado Gold επέλεξε να θέσει στο κέντρο του δημοσίου διαλόγου το ζήτημα της αδειοδότησης των μεταλλείων της με οξύτατο τρόπο, ασκώντας τεράστια πίεση. Και τα ερωτήματα είναι: Γιατί έτσι; Γιατί τώρα;». Πάνω σε αυτόν τον προβληματισμό αναπτύσσεται το άρθρο, και προβάλλει τη δική του επιχειρηματολογία, η οποία χρησιμοποιεί –προκλητικά– επιλεκτικά γεγονότα και επιχειρεί μια εξίσου προκλητικά επιφανειακή ανάγνωση και αποκωδικοποίηση κινήσεων που εμφανώς οι γράφοντες γνωρίζουν επιφανειακά.

Για παράδειγμα αναρωτιούνται γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση Ράιτ-Σκουρλέτη την περασμένη Δευτέρα, παρ΄ όλο που έχει ανακοινωθεί σε κάθε τόνο πως οι κανονισμοί ασφαλείας στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τορόντο όπου οι μετοχές της Eldorado Gold είναι εισηγμένες, απαιτούν ότι οποιεσδήποτε ουσιώδες πληροφορίες σχετικές με τις δραστηριότητες της εταιρείας πρέπει να γνωστοποιούνται ταυτόχρονα σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά. Επομένως, δεν θα μπορούσαν να ενημερώσουν το υπουργείο πριν από την δημόσια ανακοίνωση. Και δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν πως η ανακοίνωση έγινε τώρα, την αρχή του χρόνου, διότι από το Δεκέμβρη οι μέτοχοι της Eldorado είχαν δώσει σημάδια πως δεν πρόκειται να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2016 για τα έργα στην Ελλάδα αν δεν δουν αποτελέσματα… Αλλά μάλλον αυτά είναι ψιλά γράμματα… Οι ρεπόρτερ του UNFOLLOW προτίμησαν τα αναμασήματα των θεωριών συνομωσίας που αναπαράγει και ο στρατευμένος κυβερνητικός τύπος.

Στο τέλος, το άρθρο καταλήγει στο εξής:

«Η μόνη λογική απάντηση που προκύπτει είναι πως [σ.σ. η εταιρεία] δεν θέλει να φύγει αλλά να μείνει, δίχως να κατασκευάσει την μονάδα που απαιτείται και δίχως να κάνει τη μεταλλουργική επεξεργασία στην Ελλάδα, όπως απαιτεί η συμφωνία της, γεγονός που θα στερήσει από το ελληνικό δημόσιο την σημαντικότερη πηγή εσόδων. Αντ’ αυτού, μοιάζει να θέλει να εξάγει τα συμπυκνώματα ανενόχλητη, όντας διατεθειμένη να πληρώσει παραπάνω για «περιβαλλοντική αποκατάσταση» (χρήματα που δεν θα αποτελέσουν έσοδα για το δημόσιο και που σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ λιγότερα από ό,τι αν γινόταν εδώ η επεξεργασία), προκειμένου να βρεθεί «τρόπος» να παρακαμφθεί ο σκόπελος.»

Καλό, ε; Είδατε πονηρή η εταιρεία; Όλα τα βρήκε η δημοσιογραφική ομάδα του UNFOLLOW…

Και τώρα το κλου: «Δεν αληθεύει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο επηρεάζεται “από ομάδες αντιτιθέμενες σε επενδύσεις”, όπως υποστήριξε η Eldorado Gold – αυτό είναι προσχηματικό»…

Εντάξει, παιδιά… αν ήθελα να γελάσω διάβαζα και τον Αρκά……

Και φυσικά ένα «σωστό» άρθρο χρειάζεται κι ένα εντυπωσιακό επίλογο… Ιδού και ο επίλογος: «[…] Η κυβέρνηση δεν έχει βρει τρόπο, δεδομένης της προϊστορίας με την συγκεκριμένη εταιρεία, να την εξυπηρετήσει μέχρι στιγμής. Η ιστορία εταιρειών στην Ελλάδα που απολάμβαναν πλήρη ασυλία και carte blanche στις δραστηριότητές τους είναι μακρά. Μένει να δούμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί τώρα η κυβέρνηση. Και έτσι ίσως διαλευκανθεί και κατά πόσο η κλιμάκωση από την πλευρά της Eldorado Gold ήταν πράγματι τόσο αιφνιδιαστική όσο υποστηρίζει το υπουργείο».

Γράψαμε, σπεκουλάραμε, τελειώσαμε… Άντε και του χρόνου…