Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ: 600 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

FullSizeRender (3)Στην πρωινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold κος Πολ Ράιτ στο Χίλτον της Αθήνας, ανακοινώθηκε πως ο καναδικός όμιλος σταματάει το έργο των Σκουριών αφού δεν διαφαίνεται πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση των απαιτουμένων αδειών, ενώ ανάλογα με την πορεία αδειοδότησης των άλλων έργων σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι, η εταιρεία θα αναθεωρήσει το επενδυτικό της σχέδιο.

Ο κος Ράιτ ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές προχωρούν σε αυτές τις κινήσεις, και οι οποίοι είναι απόρροια της συνεχιζόμενης αρνητικής στάσης που κρατά το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες όσον αφορά την υποχρέωση της αδειοδότησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικά έργων.

Για τα επενδυτικά σχέδια στη Θράκη, δηλαδή στο Πέραμα και στις Σάπες, ανακοινώθηκε στάση αναμονής επίσης, που σημαίνει πως κι εκεί τα έργα παγώνουν.

Ο κος Ράιτ αφού παρουσίασε τη διεθνή παρουσία της εταιρείας στο χώρο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, αναφέρθηκε ευθέως στον πόλεμο χαρακωμάτων που αντιμετωπίζει η επένδυση στην Ελλάδα από το 2012 και μετά, παρ’ όλο που το 2011 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και παρ’ όλες τις θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων όποτε κατατέθηκαν αιτήσεις ανάκλησης αδειών από διάφορους φορείς όπως η μερίδα των αντιδρώντων κατοίκων.

Χαρακτηριστικά, ο κος Ράιτ ανέφερε πως «η Eldorado έχει υπάρξει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς τις κοινότητες όπου βρίσκονται τα μεταλλεία μας. Όμως παρά ταύτα, από το 2012 έχουμε αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και λοιπών Δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων.  Το 2015 το Υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα έρεισμα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε διάλογο σε διάφορα επίπεδα της Ελληνικής Κυβέρνησης – με τη στήριξη των σωματείων μας, των βιομηχανικών συνδέσμων στην Ελλάδα και της Καναδικής κυβέρνησης – ώστε να δώσουμε έμφαση στα κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα των επενδύσεών μας».

Το θέμα είναι πως με την παύση εργασιών στις Σκουριές χάνονται άμεσα 600 περίπου θέσεις εργασίας, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στην περιοχή. Γεγονός είναι πως οι επιπτώσεις δεν σταματούν εδώ, αφού τυχόν οριστικοποίηση των αποφάσεων της Eldorado θα αποτελέσει την χειρότερη διαφήμιση για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, μια χρονική στιγμή που ακόμη και δια στόματος πρωθυπουργού ακούγεται η ανάγκη επενδύσεων ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

Τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κου Ράιτ μ ετον επικεφαλής του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κο Σκουρλέτη, από τα αποτελέσματα της οποίας πιθανόν να δρομολογηθούν εξελίξεις στο θέμα.

Διαβάστε όλη  την συνέντευξη τύπου του Πολ Ράιτ  εδώ.