Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ELDORADO-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

C2AD3CE666E6F228B7F4C9A44BB1CF0AΜισογεμάτο φαίνεται να είναι το ποτήρι σχετικά με την πορεία της επένδυσης στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, μετά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Eldorado Gold Paul Wright και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη. Παρότι, δηλαδή, η θεώρηση της κυβέρνησης για την επένδυση παραμένει μικροπολιτική, δεν αποκλείεται η αισιοδοξία για την απεμπλοκή της επένδυσης που εξέφρασε ο Wright κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με ξένους αναλυτές, να έχει αντίκρυσμα.

Και αυτό επειδή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος, ενώ έθεσε ως όρο για την περαιτέρω συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών την προστασία των θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απόφαση της Eldorado για αναστολή των εργασιών στη Β.Α. Χαλκιδική “έπιασε στον ύπνο” τόσο την κυβέρνηση όσο και τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος που δεν είχαν σχέδιο διαχείρισης της κρίσης.

Ως αποτέλεσμα, ο Π. Σκουρλέτης έσπευσε να κάνει λόγο για εκβιασμό και να επιβάλει πρόστιμο 1,7 εκατ. ευρώ, με το πάγωμα τον εργασιών, –σε πρώτη φάση στις Σκουριές– να μην είναι παρά το αποτέλεσμα της πενιχρής προόδου του έργου ως συνέπεια της κωλυσιεργίας του ΥΠΕΝ να παράσχει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η εταιρεία.

Πάντως, εάν δεν αναστραφεί το κλίμα, είναι βέβαιο ότι οι 600 απολύσεις από το έργο των Σκουριών και οι άλλες 500 από το έργο της Ολυμπιάδας έως το τέλος Μαρτίου –εάν και εφόσον δεν παρασχεθούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις– θα αποτελέσουν νέα εστία έντασης για την εύθραυστη συγκυβέρνηση. Και σε μία συγκυρία που τα μέτωπα του ασφαλιστικού και των αγροτών δεν έχουν ακόμη ανοίξει, η επανάληψη του σκηνικού του 2003 με την πολυήμερη απεργία πείνας των απολυμένων μεταλλωρύχων της TVX Hellas θα προκαλούσε τρόμο σε κυβερνητικά στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, η επικείμενη καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή (αίτημα αναστολής) κατά της απόφασης Σκουρλέτη για ανάκληση των τεχνικών μελετών του έργου στις Σκουριές αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ως σηματωρός. Εάν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι υπέρ της εταιρείας, όπως διέρρευσε από δικαστικές πηγές τον Νοέμβριο, τότε η κυβέρνηση θα διαθέτει καμία πρόφαση για την μη τήρηση της νομιμότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει.

Διεθνής διασυρμός: Την ίδια στιγμή, η εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην μεγαλύτερη επένδυση στον ελληνικό ορυκτό πλούτο δυσφημίζει τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό τόσο στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα όσο και στους θεσμικούς μετόχους της Eldorado Gold.

H BlackRock Advisors είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της Eldorado Gold, ελέγχοντας το 17,33% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ δεύτερος μεγαλύτερος θεσμικός (9,84%) είναι το επενδυτικό κεφάλαιο Van Eck Global, που, με έδρα τη Νέα Υόρκη, διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας της τάξης των 30 δισ. ευρώ Ακολουθούν τα mega-funds Pyramis Global Advisors, Wellington και Fidelity που για λογαριασμό μεγάλων πελατών τους αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Τη λίστα των μεγαλοεπενδυτών του καναδικού ομίλου συμπληρώνουν η Βασιλική Τράπεζα του Καναδά (Royal Bank of Canada), η βρετανική επενδυτική τράπεζα Newton Investment Management, με υπό διαχείριση assets αξίας 66 δισ. ευρώ, και η Tocqueville Asset Management.

[ΠΗΓΗ: capital.gr, 14/01/2016, του Δημήτρη Δελεβέγκου]