ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ…

kke martisΣε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον περιορισμό των επενδυτικών σχεδίων της «Eldorado Gold» το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μας θυμίζει την θέση του κόμματος:

«Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ο ορυκτός πλούτος της χώρας, είναι λαϊκή περιουσία. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρείται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας από επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Μόνο αυτός ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει συνδυασμένα:

  • Την ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των δυνατοτήτων της χώρας.
  • Τη διασφάλιση της δουλειάς, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνδυασμένη ανάπτυξη και των άλλων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μεταποίηση, ο τουρισμός.
  • Τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των κατοίκων των περιοχών της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ολόκληρου του λαού.»

Τι λέει δηλαδή με απλά λόγια το ΚΚΕ;

Πρώτον, δεν μας πειράζει καθόλου η εξόρυξη σε σχέση με το περιβάλλον, καταλαβαίνουμε πως είναι μπαρούφες του ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερον, η μεταλλευτική μπορεί μια χαρά να συνυπάρξει με άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα.

Τρίτον, εμείς θεωρούμε πως ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και η εκμετάλλευση πρέπει να γίνεται από το λαό.

Παιδιά, μόνο στο τρίτο διαφωνούμε όχι ιδεολογικά, αλλά για να εξορύξει ο «λαός» στην Χαλκιδική θα πρέπει να επενδύσει πρώτα κανά-δυο δις. ευρώ… Και έστω ότι γίνεται αυτό… Μετά τι; Θα φτιάξουμε μια ΔΕΚΟ να εκμεταλλεύεται το έργο; Στα πρότυπα της ΔΕΗ, ας πούμε; (Εδώ «οι πρώτη φορά αριστεροί» κάνουμε αποκρατικοποίηση, πουλάνε τις ΔΕΚΟ, κι εσείς θέλετε αποϊδιωτικοποίηση;;;) Το βλέπετε εφικτό;