ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ: «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

DOMBRΣαφές μήνυμα για την υπόθεση της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκφράζοντας τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο κ. Ντομπρόβσκις αν και αναγνωρίζει πως στο μέτωπο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας η ελληνική κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Για να ανακάμψει η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές. Πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον», τονίζει.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή προτίθεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν παρεμβαίνουν σε «συγκεκριμένες υποθέσεις». Επανάλαβε δε ότι όταν η Επιτροπή μελετά τις προβλέψεις για το πώς μία οικονομία θα ανακάμψει, το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι μέρος των ανησυχιών.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη παρέμβαση μέσα σε 24 ώρες για το θέμα της αποδέσμευσης της οικονομίας από τον κρατικό εναγκαλισμό. Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του συμβουλίου απεκάλυψε ότι το Eurogroup επεσήμανε στον κ. Τσακαλώτο πως είναι σημαντικό να υπάρξει «απολιτικοποίηση» τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένας από τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα την αξιολόγηση του προγράμματος της χώρας την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής.

Η Αθήνα θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς την αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να αρχίσει συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι, για να εξασφαλίσει μια θετική αξιολόγηση από τους δανειστές της, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, να συστήσει ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και να λάβει μέτρα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού για το 2016-2018.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Αλλά δεν θέτουμε κάποια συγκεκριμένη προθεσμία για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή.

[ΠΗΓΗ: http://www.cnn.gr/, 15/01/2016]