ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

tsipras61-495x330Δεν μπορεί κανείς να μην χαιρετήσει το κάλεσμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους επενδυτές να εμπιστευθούν την Ελλάδα  και να τοποθετήσουν εδώ τα κεφάλαιά τους. Δεν μπορεί να διαφωνήσει, εκ των προτέρων, κανείς για τα δεδομένα που έθεσε παρουσιάζοντας μια προοπτική για το αύριο. Τη συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές, τους χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, τις δεσμεύσεις που ανέφερε για την ελάφρυνση του χρέους.

Ή ακόμα τη δημιουργία συνεργειών ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ή το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας που μπορεί να καταστεί ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος. Το τηλεοπτικό του μήνυμα στο Annual Capital Link Invest in Greek Forum, θα περίμενε, όμως, κανείς να περιλαμβάνει πέρα από τα γνωστά, παραπάνω τοποθετήσεις για το πώς δημιουργείται και για το πώς θα δημιουργηθεί ένα σταθερό επενδυτικό φιλικό περιβάλλον. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η φορολογική μεταρρύθμιση ως έννοιες και ως πολιτική πρέπει να ερμηνευτούν, να εμπλουτιστούν με συγκεκριμένες δράσεις, συγκεκριμένα κίνητρα.

Οι ξένοι και οι Έλληνες επενδυτές χωρίς αυτά και χωρίς μια ξεκάθαρη πολιτική βούληση από την οποία θα λείψουν τα προσκόμματα και ο χορός των διαφωνιών δεν πρόκειται να πεισθούν. Πολύ περισσότερο όταν σ’ αυτό το success story της νέας εκδοχής, για πολιτικούς λόγους, προφανώς, προστίθεται η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Το μέτρο είναι σωστό, αλλά δεν αφορά τις νέες επενδύσεις. Τα κεφάλαια που περιμένουμε. Αλλά είναι εκείνα που μπορούν να αποτελέσουν τον μαγνήτη για υγιή και όχι κερδοσκοπικά κεφάλαια στη χώρα.

Η ανάγκη ενός επενδυτικού νόμου, το ζητούμενο των κινήτρων, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο επί του οποίου δεν γίνεται ποτέ ούτε μια αναφορά. Πολύ περισσότερο σε όλα αυτά επιβάλλεται να προστεθούν το σταθερό πολιτικό περιβάλλον και το πραγματικό ξεκαθάρισμα για το ποιες επενδύσεις θέλουμε στην Ελλάδα. Είναι μακρύς ο κατάλογος των διαφορετικών τοποθετήσεων κυβερνητικών στελεχών που ηθελημένα ή αθέλητα δίνουν αρνητικά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα και στους επενδυτές να τοποθετηθούν στη χώρα. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Να θυμηθούμε τον ΟΠΑΠ, τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, τις Σκουριές στη Χαλκιδική; Τον πόλεμο για το Ελληνικό; Τα αεροδρόμια;

Ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της στο νέο Μνημόνιο για μια σειρά αποκρατικοποιήσεων, ακόμα και τώρα που ολοκληρώθηκε η σύμβαση για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (πρόκειται για μία προσφορά μαμούθ), ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζης εμφανίστηκε να διαφωνεί. Υπέγραψε με πόνο καρδιάς , όπως είπε και έβαλε μάλλον εκ των υστέρων στο τραπέζι άλλες λύσεις που έπρεπε να είχαν βρεθεί. Δεν κρίνουμε πολιτικά το θέμα γιατί και εξ’ αυτού υπάρχει ερώτημα. Το θέτουμε διαφορετικά. Ποιο μήνυμα δίνουμε ως χώρα με τέτοιου είδους τοποθετήσεις στους υποψήφιους επενδυτές; Μια σειρά λαθών και άστοχων επιλογών εδώ και χρόνια έχουν φέρει ως αποτέλεσμα λίγες πραγματικές επενδύσεις και μια πραγματική παρέλαση από τα κοράκια.

 

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, του Παύλου Δημητριάδη, 18/12/2015]